• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Dānija : labas divpusējās attiecības, labi turpmākās sadarbības virzieni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.1995., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27000

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Hipotēku un zemes banku

Vēl šajā numurā

29.03.1995., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Dānija : labas divpusējās attiecības, labi turpmākās sadarbības virzieni

Dānijas Karalistes premjerministrs Rīgā

Vakar rīta pusē Rīgas starptautiskajā lidostā tika sagaidīts Dānijas Karalistes premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens kopā ar kundzi Lonī Dubkjēru. Tūlīt pēc ierašanās Dānijas Karalistes vēstniecībā bija paredzēts iepazīšanās brīfings, bet nedaudz vēlāk – tikšanās un saruna ar Latvijas premjerministru Māri Gaili Ministru kabineta Zaļajā zālē (Augšējos attēlos un 1. apakšējā attēlā). Pēc ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa (2. apakšējā attēlā) P.N.Rasmusena uzturēšanās programmā bija iepazīšanās ar Rīgas vēstures un literatūras pieminekļiem, tabakas fabrikas "House of Prince–Rīga" apmeklējums, ierašanās Dānijas kuģniecības aģentūras "Maersk" birojā un tikšanās ar Ārpolitikas biedrības biedriem.

Šodien Dānijas Karalistes premjerministrs Pols Nīrups Rasmusens tiksies ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Saeimas Prezidija priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, ārlietu ministru Valdi Birkavu. Pēc tam – Dānijas premjerministra preses konference. Pirms došanās mājup viesis vēl iecerējis apmeklēt Dānijas Kultūras institūtu.

"LV" informācija

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Divu premjerministru tikšanās

Vakar Ministru kabineta Zaļajā zālē notika Latvijas Ministru prezidenta Māra Gaiļa un Dānijas premjerministra Pola Nīrupa Rasmusena oficiālās sarunas. Sarunu laikā tika aplūkotas abu valstu divpusējās attiecības un turpmākās sadarbības virzieni.

No Latvijas puses tika izteikts lūgums atbalstīt Eiropas Savienības asociatīvā locekļa statusa ātrāku iegūšanu, vēlāk sekmējot arī attiecīgā Latvijas un ES līguma ratifikāciju Dānijas parlamentā, kā arī mūsu valsts iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā. M.Gailis uzsvēra, ka mūsu valstij ir ļoti svarīgi iepazīties ar Dānijas plašo pieredzi Eiropas integrācijas procesos. Latvija ir ieinteresēta arī savu ierēdņu apmācībā Dānijas Administrācijas skolā, lai sagatavotu tos darbam Eiropas Savienības institūcijās, teica Māris Gailis. Pols Nīrups Rasmusens apsolīja arī turpmāk atbalstīt Latvijas integrāciju Eiropas struktūrās un pastāstīja par iestāšanās procedūras galvenajiem posmiem.

Ministru prezidents M.Gailis aicināja Dāniju ieguldīt līdzekļus abu valstu kopuzņēmumos un kā īpaši nozīmīgu ekonomiskās sadarbības piemēru minēja kopuzņēmuma izveidi ar aviosabiedrības SAS līdzdalību. Šobrīd lielākais ir Dānijas un Latvijas kopuzņēmums "House of Prince–Rīga".

Sarunās tika skarts jautājums par bezvīzu režīma ieviešanu. Dānijas premjerministrs atzīmēja, ka šāda iespēja šobrīd tiek rūpīgi apsvērta.

Tika pārrunāta arī Dānijas un Latvijas sadarbība aizsardzības jomā, tajā skaitā palīdzība Baltijas bataljona izveidē. Paredzēts, ka Dānijas militārajās augstskolās zināšanas varēs papildināt Latvijas bruņoto spēku augstākie virsnieki. Šobrīd Dānijā tiek apmācīti 32 Latvijas armijas pārstāvji. Abi premjerministri atzīmēja, ka būtu jānoslēdz arī līgumi par sadarbību izglītības, kultūras un tieslietu jomā.

Nobeigumā Dānijas premjerministrs uzsvēra, ka Dānijas politika attiecībā pret Latviju un Baltijas valstīm kopumā paliek nemainīga. Dānijas valdība neplāno arī samazināt finansiālo palīdzību Latvijai.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!