• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Trijos posmos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.1995., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27003

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Turpinās mūsu tiesiskās valsts pamatu veidošana

Vēl šajā numurā

29.03.1995., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Trijos posmos

Latvijā notiek tiesu reforma, kuru pamatvilcienos realizē Tieslietu ministrija. Nosacīti tiesu reformu var iedalīt trijos posmos:

piespiedu procesuālo līdzekļu sankcionēšanas un arestu termiņu pagarināšanas pāreja tiesas kompetencē – no 1994.gada 1.oktobra;

apgabaltiesu darbības uzsākšana, Augstākās tiesas reorganizācija – no 1995.gada 31.marta;

apelācijas instances ieviešana – no 1995.gada 1.oktobra.

Šobrīd valsts apgabaltiesās darba uzsākšanai ir nokomplektēti kadri:

Rīgas apgabaltiesa: pēc štatu saraksta 12, faktiski 12

Zemgales apgabaltiesa: pēc štatu saraksta 8, faktiski 5

Kurzemes apgabaltiesa: pēc štatu saraksta 8, faktiski 7

Vidzemes apgabaltiesa: pēc štatu saraksta 9, faktiski 5 (divi tiesneši uzsāks darbu maijā)

Latgales apgabaltiesa: pēc štatu saraksta 10, faktiski 3.

 

*

 

Bažas rada kadru problēma Latgales apgabaltiesā, īpaši ņemot vērā nepieciešamību pēc papildus tiesnešiem no 1.oktobra.

Lai atrisinātu procesa dalībnieku ierašanās problēmu, izveidotas apgabaltiesu pastāvīgas sesijas: Vidzemes apgabaltiesas – Madonā, Kurzemes apgabaltiesas – Kuldīgā.

Šobrīd tiek veidota pastāvīgā Latgales apgabaltiesas sesija Daugavpilī. Pilnībā pabeigtas un iekārtotas apgabaltiesas Jelgavā un Valmierā, notiek remontdarbi Rēzeknē un Liepājā, kur apgabaltiesas darbu uzsāks pilsētas tiesu telpās.

Joprojām Rīgas apgabaltiesas telpas nav pilnībā atbrīvotas. Līdz ar to apgabaltiesas uzsāks darbu, daļēji izmantojot rajonu tiesu telpas.

Valstī pabeigtas tiesu piesēdētāju vēlēšanas. Kaut gan virknē reģionu, īpaši Rīgā, ir nepieciešamas papildu vēlēšanas, vēlēto piesēdētāju skaits ļauj funkcionēt rajonu (pilsētu) tiesām un uzsākt darbu apgabaltiesām.

Tiesu reformas ietvaros ir atrisināta virkne problēmu, kas tika minētas Latvijas tiesnešu sanāksmē 1994.gada 2.decembrī. Tā aktuālas tiesu sistēmas problēmas savās sēdēs ir analizējusi Noziedzības novēršanas nacionālā padome, uzsākta (kaut gan ar novēlošanos) Augstākās tiesas pārvietošana uz ēku Brīvības bulvārī 36, rajonu (pilsētu) tiesu sistēma palielināta par piecām tiesnešu štata vietām, būtiski palielināti tiesu izpildītāju, kā arī Zemesgrāmatu nodaļu priekšnieku un viņu vietnieku štati, palielinātas tiesas tehnisko darbinieku štata vietas. Savu darbību sākusi bezpeļņas SIA – Latvijas tiesnešu apmācības centrs. Šobrīd virknē tiesu darbu uzsākuši tiesu kārtībnieki, lai nodrošinātu kārtību tiesās.

Prognozējams, ka līdz 1995.gada marta beigām tiks pieņemti grozījumi likumā "Par tiesu varu", kas paredz iespēju administratīvajiem tiesnešiem izskatīt arī civillietas un krimināllietas, ja to uzdod tiesas priekšsēdētājs.

Apagabaltiesu zāles apgādātas ar jaunām zāļu iekārtām, uzsākta arī rajonu (pilsētu) tiesas zāļu iekārtu nomaiņa.

Tiesas apgādātas ar kopējamām iekārtām un datoriem. Šobrīd tiek pabeigts izstrādāt programmas lietu statistiskai uzskaitei ar datoru palīdzību.

Sekmīgi attīstījusies ministrijas starptautiskā sadarbība tiesu sfērā – aprīlī notiks divi starptautiski semināri tiesnešiem Rīgā, Latvijas un Zviedrijas Tieslietu ministrijas ir parakstījušas nolīgumu par sadarbību Latvijas tiesnešu apmācībā.

Tuvākā laikā svarīgākais uzdevums Tieslietu ministrijai tiesu sistēmā ir apgabaltiesu darbības nodrošināšana un apelācijas instances darbības uzsākšana.

 

LR Tieslietu ministrijas

Valsts sekretāra vietnieks U.Dzenītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!