• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsonības iegūšanas pretendentu zināšanu pārbaudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.1995., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27036

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilsonības iegūšanas pretendentu zināšanu pārbaudi (turpinājums )

Vēl šajā numurā

31.03.1995., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsonības iegūšanas pretendentu zināšanu pārbaudi

Jau pusotru mēnesi valstī rit naturalizācijas process – rit mierīgi un tai pašā laikā uzņem arvien straujāku gaitu. Februārī 2158 personas ir iesniegušas nepieciešamos dokumentus pilsonības iegūšanai naturalizācijas kārtībā; 305 pretendenti sekmīgi nokārtojuši latviešu valodas prasmes pārbaudi, bet 107 aprobācijas kārtā arī pārbaudi par Latvijas Republikas Satversmi, par konstitucionālā likuma "Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi" nosacījumiem, valsts himnu un Latvijas vēsturi. Tieši otrā zināšanu pārbaude izraisa vislielākās pretendentu bažas – kas tieši tiks jautāts, cik lielā apjomā nepieciešams zināt Latvijas vēsturi un likumdošanas aktus.

Šajā sakarā arī Naturalizācijas pārvaldei ir visai daudz problēmu.

Pirmkārt, grūti realizējama ir Pilsonības likumā noteiktā prasība – pretendentam jāzina Latvijas vēsture.

Otrkārt, Latvijā šobrīd nav izstrādāta Latvijas vēstures koncepcija – tā ir tikai tapšanas stadijā.

Treškārt, vēstures speciālistu atsauksmes par Naturalizācijas pārvaldes sagatavotajiem pārbaudes materiāliem Latvijas vēsturē ir pretrunīgas.

Un, ceturtkārt, ir jāsaprot, ka tie, kuri kārtos pārbaudi Latvijas vēsturē, nav tikai skolēni, studenti vai profesori, bet gan ļoti dažāda vecuma cilvēki, ar atšķirīgu dzīves pieredzi un izglītības līmeni. Tas liek Naturalizācijas pārvaldes Eksaminācijas un metodiskajai daļai rūpīgi pārdomāt vēstures materiāla saturu un pārbaudē izvirzāmās prasības. Šajā gadā, kad notiek ārpuskārtas naturalizācija, šķiet, pieņemamāks satura sadalījums problēmblokos, jo tas vairāk atbilst pretendentu kontingentam. Cerams, ka nākotnē sadarbībā ar Latvijas vēstures speciālistiem pārvaldei izdosies izstrādāt optimālāku variantu. Šobrīd vēl notiek konsultācijas ar LU Vēstures institūtu un LU Vēstures un filozofijas fakultātes speciālistiem. Vēstures materiālu izstrādāšanā ir iesaistījušies pazīstami vēsturnieki: Dr.habil.hist., akadēmiķis, profesors Ē.Mugurēvičs, Dr.habil.hist., profesors H.Strods, Dr.hist., docents A.Straume, Dr.hist., docents I.Butulis u.c. Atsauksme saņemta arī no A.Tomašūna – Vēstures skolotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja, ar kuru ceram sadarboties arī turpmāk. Uzskatām, ka tikmēr, kamēr notiek savstarpējās konsultācijas par materiāla piemērotību no konceptuālā viedokļa, pretendentiem ir jādod orientieri, jo zināšanu pārbaudes vēršas plašumā. Tāpēc publicējam pārbaudes jautājumu paraugus un ieteicamās literatūras sarakstu.

Ceram, ka tas atvieglos gatavošanos pārbaudei. Bez tam pašlaik teritoriālajās nodaļās ir iespējams saņemt atsevišķā brošūrā arī Latvijas vēstures zināšanu pārbaudes vadlīniju projektu un metodiskos ieteikumus Latvijas pilsonības pretendentiem, gatavojoties Pilsonības likumā noteikto zināšanu pārbaudei.

Brošūra paredzēta izmantošanai sagatavoto materiālu aprobācijas laikā līdz 1995.gada 30.aprīlim. Līdz 25.aprīlim teritoriālās nodaļas saņems Konsultatīvās padomes naturalizācijas jautājumos akceptētu un Naturalizācijas pārvaldes apstiprinātu materiālu apkopojumu "Zināšanu pārbaudes materiāli personām, kas vēlas iegūt Latvijas pilsonību". Materiāls būs spēkā visu 1995.gadu.

Vēlam veiksmi Latvijas pilsonības pretendentiem, gatavojoties pārbaudēm!

Naturalizācijas pārvaldes

priekšniece E.Aldermane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!