• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kārtība, kādā noformējama līdzvērtīgas zemes piešķiršana bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, ja līdzvērtīgā zeme atrodas citā pagastā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.1995., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27086

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par privatizācijas sertifikātu vērtību

Vēl šajā numurā

27.04.1995., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kārtība, kādā noformējama līdzvērtīgas zemes piešķiršana bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, ja līdzvērtīgā zeme atrodas citā pagastā

Apstiprināta

ar LR Centrālās zemes komisijas

27.03.95. lēmumu

Komisijas priekšsēdētāja A.Seile

Saskaņā ar likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 4.panta 2.daļu un 6.panta 6.daļu bijušajam zemes īpašniekam (mantiniekam) ir tiesības saņemt īpašumā bijušajam zemes īpašumam ( mantojamajai zemei) līdzvērtīgu zemi citā vietā arī attiecīgā rajona robežās un citos republikas pagastos.

Līdzvērtīgo zemi citā pagastā var saņemt tikai par to bijušo zemes īpašumu (mantojamo zemi) vai tā daļu, kas ir pieprasīta līdz 1992.gada 31.decembrim un kas nav saņemta pastāvīgā lietošanā vai rezervēta, uz kuru nav atjaunotas īpašuma tiesības, par kuru nav piešķirta līdzvērtīga zeme un par kuru nav pieprasīta kompensācija sertifikātos.

Bijušajam zemes īpašniekam (mantiniekam), kurš vēlas saņemt bijušajam zemes īpašumam (mantojamajai zemei) līdzvērtīgu zemi citā pagastā, un attiecīgo pagastu institūcijām jārīkojas saskaņā ar šo kārtību.

Vispirms prasītājam jāsaņem tā pagasta, kura teritorijā vēlas saņemt līdzvērtīgo zemi, pašvaldības lēmums par zemes piešķiršanu pastāvīgā lietošanā; zemes saņemšanu lietošanā kārto šā pagasta Zemes komisija (CZK pilnvarotā persona); lēmumā jābūt norādītam arī piešķirtās zemes novērtējumam rudzu vienībās (atbilstoši novērtējumam, kāds noteikts pielikumā "Kārtībai, kādā bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem aprēķināma kompensācija par zemi lauku apvidos", kas apstiprināta ar LR Ministru padomes10.02.93. lēmumu nr.66, tas ir, atbilstoši vidējam viena hektāra zemes novērtējumam zemes nacionalizācijas brīdī — 21.07.40.).

Pēc iepriekšminēto dokumentu saņemšanas no pagasta (kurā vēlas saņemt līdzvērtīgo zemi) pašvaldības prasītājam šie dokumenti jāiesniedz tā pagasta Zemes komisijai (CZK pilnvarotajai personai), kur atrodas bijušais zemes īpašums (mantojamā zeme), pievienojot dokumentiem savu iesniegumu ar lūgumu veikt nepieciešamos aprēķinus un pieņemt pagasta Zemes komisijas (CZK pilnvarotās personas) lēmumu un izsniegt to prasītājam vai nosūtīt tā pagasta Zemes komisijai (CZK pilnvarotajai personai), kur piešķirta lietošanā līdzvērtīgā zeme.

Tā pagasta Zemes komisijai (CZK pilnvarotajai personai), kurā atrodas bijušais zemes īpašums (mantojamā zeme), jānosaka prasītājam pienākošās bijušā zemes īpašuma (mantojamās zemes) vai tā daļas platība (ja šo platību nav iespējams noteikt sakarā ar to, ka līdzmantinieki nav iesnieguši visus nepieciešamos dokumentus, tad šā jautājuma izskatīšana jāatliek līdz 01.01.96.). Pēc platības noteikšanas jāaprēķina tās novērtējums rudzu vienībās (atbilstoši novērtējumam, kāds noteikts pielikumā "Kārtībai, kādā bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem aprēķināma kompensācija par zemi lauku apvidos", tas ir, atbilstoši vidējam viena hektāra zemes novērtējumam zemes nacionalizācijas brīdī — 21.07.40.).

Ja prasītājam pienākošās mantojamās zemes (zemes īpašuma) vai tās daļas novērtējums rudzu vienībās ir lielāks nekā platībai, kas prasītājam piešķirta pastāvīgā lietošanā citā pagastā, tad prasītājam par platību, kas pārsniedz citā pagastā atbilstoši novērtējumam piešķirto platību, jāaprēķina un jāpiešķir kompensācija sertifikātos (ja piešķirtās līdzvertīgās zemes vertība citā pagastā ir augstāka nekā nekā bijušā zemes īpašuma vai mantojamās zemes vērtība, tad starpība jāizpērk par sertifikātiem).

Saskaņā ar veiktajiem aprēķiniem pagasta Zemes komisija (CZK pilnvarotā persona) pieņem lēmumu, kuru nosūta (izsniedz) prasītājam un tā pagasta Zemes komisijai (CZK pilnvarotajai personai), kur tiek piešķirta līdzvērtīgā zeme. Pēc šā lēmuma pieņemšanas pagasta Zemes komisija (CZK pilnvarotā persona) var uzskatīt, ka attiecīgā bijušā zemes īpašuma (mantojamās zemes) platība ir pārgājusi pagasta pašvaldības rīcībā un var tikt piešķirta citiem zemes pieprasītājiem.

Pamatojoties uz abu ieinteresēto pagastu Zemes komisiju (CZK pilnvaroto personu) lēmuniem, pagasta padome, kurā tiek piešķirta līdzvertīgā zeme, pieņem lēmumu par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu uz bijušo zemes īpašumu (mantojamo zemi), norādot, ka tā ir līdzvērtīga zeme. Atjaunojot zemes īpašuma tiesības uz līdzvērtīgo zemi, nav piemērojami samaksas samazinājumi, kas paredzēti likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 18.panta 3.daļā.

Ja nepieciešams, pagasta Zemes komisija (CZK pilnvarotā persona) precizē zemes kompensācijas aprēķinus (par zemes novērtējuma daļu, kura lielāka par līdzvērtīgās zemes novērtējumu citā pagastā).

Pagasta Zemes komisija (CZK pilnvarotā persona) iekārto speciālu reģistru, kurā reģistrē visus gadījumus, kuros pieņemti pagasta Zemes komisijas (CZK pilnvarotās personas) lēmumi sakarā ar līdzvērtīgās zemes saņemšanu citos pagastos, kā arī glabā šos lēmumus un tiem pievienotos dokumentus atsevišķā lietā. Pagasta Zemes komisija (CZK pilnvarotā persona) ir atbildīga par to, lai par vienu un to pašu zemes īpašumu (mantojamo zemi) vai tā daļu netiktu pieņemti un izsniegti prasītājiem vairāki lēmumi, uz kuru pamata citos pagastos tiek piešķirta līdzvērtīgā zeme.

LR Centrālās zemes komisijas

sekretārs O.Leščinskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!