• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidents: starp Parīzi un Londonu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.1995., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27108

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs esam atnākuši pie Mātes Latvijas, lai pieminētu un aizlūgtu. Lai pieminētu tos, kas krituši. Lai lūgtu par savu nākotni

Vēl šajā numurā

09.05.1995., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valsts prezidents: starp Parīzi un Londonu

Latvijas Valsts prezidents un delegācija Parīzē 6.maija rītā apmeklēja Invalīdu namu un Kara muzeju. Invalīdu nama direktors prezidentu Gunti Ulmani iepazīstināja ar Francijas Pretošanās kustības vēsturi un muzeja ekspozīciju, ko prezidents ar interesi aplūkoja, īpašu uzmanību pievēršot Otrā pasaules kara liecībām.

Pēc tam Gunti Ulmani Orlī lidostā svinīgi ar godasardzi pavadīja ceļā uz Angliju.

Ierodoties Londonā, viņš sniedza divas intervijas aģentūrai "BBC World Service" un laikrakstam "Europien". Žurnālisti pirmkārt jautāja par to, kā Latvijas iedzīvotāji, Latvijas prezidents vērtē Otrā pasaules kara beigas un ko Otrā pasaules kara beigas nozīmē Latvijas iedzīvotājiem un prezidentam. Atsevišķa jautājumu grupa bija par to, kāds ir bijis Rietumvalstu atbalsts Latvijai šajos 50 okupācijas gados un kāds tas ir tagad.

Tika skarti jautājumi par Čečeniju. Prezidents Guntis Ulmanis uzsvēra, ka cilvēktiesību pārkāpumi Čečenijā nevar būt tikai Krievijas iekšējā lieta. Nākamā jautājumu grupa saistījās ar Krievijas un Latvijas attiecībām, bija liela interese arī par Baltijas valstu sadarbību un to savstarpējām attiecībām.

Sakarā ar Otrā pasaules kara beigu 50.gadadienas atzīmēšanu žurnālisti interesējās, kā Latvijas Valsts prezidents vērtē to, ka šajās dienās Maskavā ierodas ASV prezidents Bils Klintons un tiekas ar Borisu Jeļcinu. Prezidents Guntis Ulmanis izteicās, ka tas ir pilnīgi saprotami, jo tikai dialogā var risināt pasaules problēmas. Guntis Ulmanis tomēr pauda bažas par mazo valstu likteni, par drošības garantijām, jo Eiropā vēl nav panākta vienošanās par to, kāda būs šo valstu vieta kolektīvajās drošības struktūrās. Patiesībā nav izstrādāts nekāds šo valstu drošības garantiju mehānisms.

Kopā ar 55 citu valstu prezidentiem Guntis Ulmanis 6.maija vakarā bija aicināts svinīgajā pieņemšanā un vakariņās pie Lielbritānijas premjera Džona Meidžora Londonas ģildē.

Svētdien, 7.maijā, Latvijas delegācija piedalījās Lielbritānijas Apvienotās Karalistes organizētajos Otrā pasaules kara gados cietušo Eiropas tautu un kara upuru piemiņas pasākumos, tajā skaitā Sv.Pāvila katedrālē rīkotajā ekumēniskajā dievkalpojumā un Britu Kultūras ministrijas organizētajās svinībās Haidparkā.

Anglijas karaliene Elizabete II šajā dienā rīkoja svinīgas vakariņas Bekingemas pilī.

Valsts prezidenta kanceleja, A.B.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!