• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzbrukumu Rīgas sinagogai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.1995., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien līdz ar pamatlaikrakstu nāk 5. burtnīca "Latvijas Vēstnesis. Dokumenti"

Vēl šajā numurā

09.05.1995., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzbrukumu Rīgas sinagogai

Ministru prezidents Latvijas televīzijā

Godājamie Latvijas iedzīvotāji!

Vakardien mūs sasniedza traģiska ziņa par uzbrukumu Rīgas sinagogai.

Neatkarīgajā Latvijā tas ir vēl nebijis notikums, kas diemžēl aptumšo nupat kā aizvadīto 4.maija gadadienu.

Es šo barbarisko noziegumu vērtēju kā provokāciju ar mērķi graut Latvijas starptautisko autoritāti un radīt valstī iekšēju saspīlējumu ar visām no tā izrietošajām sekām.

Viens no Latvijas spēka avotiem ir iekšējs miers un stabilitāte. Tas nodrošināja mierīgu Latvijas neatkarības atgūšanu un ir garants tālākai mūsu valsts attīstībai.

Acīmredzot ne visiem tas ir pa prātam.

Vienalga, kas būtu izdarījis šo zemisko noziegumu, tas ir pelnījis tādu pašu nicinājumu kā noslēpumainie spridzinātāji naktīs pirms dažiem gadiem, kad izšķīrās Latvijas liktenis.

Godājamie Latvijas iedzīvotāji!

Kā valdības galva informēju jūs, ka šo noziegumu uzreiz pēc tā izdarīšanas sāka izmeklēt Iekšlietu ministrijas darbinieki. Apsolu, ka valdība un es personiski darīsim visu iespējamo, lai vainīgie pēc iespējas drīzāk tiktu atklāti un saņemtu pelnīto sodu.

7. maijā

 

Iekšlietu ministrijas paziņojums

1995.gada 6.maijā pulksten 4.10 Rīgas sinagogā, Peitavas ielā 6/8, notika sprādziens. Pēc notikuma vietas apskates, kuru veica Policijas departamenta Rīgas Galvenās policijas pārvaldes darbinieki, konstatēts, ka sprāgstviela atradusies pagrabstāva logu ailē. Sprādziena rezultātā bojāta logu aile un lūgšanu telpas interjers. Cietušo nav.

Šai pašā dienā ap pulksten 22.40 pa tālruni 02 piezvanīja nenoskaidrots vīrietis un paziņoja, ka viņš ir diversiju grupas "Rubiks" komandieris, ka Rīgas sinagoga ir pirmais šīs grupas uzspridzinātais objekts. Anonīmais zvanītājs pieprasīja nedēļas laikā atbrīvot Alfrēdu Rubiku, pretējā gadījumā, tikšot uzspridzināts Brīvības piemineklis, bet pēc tam būšot sprādzieni Maskavas — Rīgas vilcienos.

Par augstākminētajiem faktiem ierosināta krimināllieta, kuru uzdots izmeklēt IeM Drošības policijai, ņemot vērā notikušā nozieguma lielo sabiedrisko un politisko rezonansi, kā arī sekas, ko šāda noziedzīga rīcība rada valsts iekšējai drošībai un Latvijas starptautiskajai autoritātei.

Ar Iekšlietu ministrijas pavēli izveidota speciāla darba grupa, kurā līdz ar Drošības policijas darbiniekiem iekļauti arī Kriminālpolicijas un citu IeM struktūru darbinieki, kuri nodarbosies ar abu noziegumu izmeklēšanu.

Šobrīd jau veikta virkne nepieciešamo drošības pasākumu, pastiprinot ebreju sinagogas, Brīvības pieminekļa un citu objektu apsardzi.

Iekšlietu ministrija un tās pakļautībā esošās struktūras izmantos visas to rīcībā esošās operatīvās un tehniskās iespējas, lai atklātu izdarītos noziegumus, novērstu potenciālos draudus un vainīgās personas sauktu pie atbildības.

Iekšlietu ministrija lūdz Latvijas iedzīvotājus informēt policiju gadījumā, ja viņu rīcībā ir kāda tieša vai netieša informācija par sprādzienu Rīgas sinagogā, kā arī cita informācija, kas palīdzētu novērst līdzīgus likuma pārkāpumus.

1995.gada 8.maijā IeM preses centrs

Preses konference Iekšlietu ministrijā

Vakar, 8.maijā, Iekšlietu ministrijā notika preses konference, kurā iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons informēja par 6.maijā Rīgas sinagogā notikušo sprādzienu.

Iekšlietu ministrs teica: "Sakarā ar Rīgas sinagogā sarīkoto sprādzienu ierosināta krimināllieta. Manuprāt, šo sprādzienu sarīkoja tie Latvijas Republikai naidīgie spēki, kuri grib destabilizēt stāvokli valstī un graut Latvijas autoritāti ārzemēs. Domāju, ka tas ir politisks žests. Esmu informēts par to, ka šie naidīgie spēki ir daļēji saistīti ar organizētās noziedzības struktūrām mūsu valstī un izmanto tās savu interešu un mērķu īstenošanai. Pagājušās nedēļas beigās tika aizturēti vairāki ārzemju speciālo dienestu virsnieki, kuri bija saistīti ar organizētās noziedzības struktūrām Latvijā".

Vēl iekšlietu ministrs J.Ādamsons piebilda: "Pašlaik Iekšlietu ministrija ir pieņēmusi lēmumu ierosināt krimināllietu sakarā ar nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera grāmatas "Mana cīņa" izdošanu latviešu valodā un izplatīšanu Latvijā".

Viesturs Avots,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!