• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Francijas Prezidenta pilī - Žaks Širaks (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.1995., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceturtdiena, 18.05.1995.

Laidiena Nr. 76, OP 1995/76

Vēl šajā numurā

17.05.1995., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Francijas Prezidenta pilī — Žaks Širaks

Turpinājums no 1.lpp.

 

Arī nesenā pagātnē Širaks bieži vien salīdzināts ar temperamentīgu labas ‘sķirnes zirgu, kas vēl nav iebraukts. Turklāt, dodamies savā kārtējā braucienā, Žaks Širaks saviem pavadoņiem bieži vien mēdz teikt: "Zirgos!"

Būdams Republikas atbalstīšanas apvienības priekšgalā, Žaks Širaks sāka gatavošanos galvenajai batālijai — cīņai par prezidenta amatu.

Bet 1981.gadā Širaku gaida pirmā apkaunojošā sakāve — viņš neiekļūst pat otrajā kārtā. Septiņus gadus vēlāk — vēl viena neveiksme: otrajā kārtā viņu ar lielu balsu pārsvaru apsteidz Fransuā Miterāns.

Kā izsakās pats Žaks Širaks, "viņa politiskās brūces drīz vien sadzīstot". Te gan jāatzīst, ka otra sakāve pēc kārtas neogollistu nometnē izraisīja neizpratni. Partijas biedru aktīvākā daļa pieprasīja līdera nomaiņu, ja tas nespēj tos aizvest līdz kārotajam mērķim.

Tomēr nesaskaņas izdevās novērst. Sākās mokošs vērtību pārvērtēšanas posms. Mūsu televīzijas diktāta gadsimtā Širaks un viņa sabiedrotie savas neveiksmes vispirms skaidroja ar to, ka līderis neesot pateicīgs objekts TV kamerām: viņš liekoties nervozs, satraukts, bieži vien nelīdzsvarots.

Tāpēc Žakam Širakam bija vajadzīga liela piepūle, lai viņa tautieši ieraudzītu mierīgu, nosvērtu, apņēmīgu cilvēku, kas spēj kontrolēt savas izjūtas. Rādās, ka laika gaitā Širaku raksturo iekšēja harmonija.

Viņš kļuvis citāds ne tikai ārēji. Mainījusies arī darbības programma. Samērā nesen viņam pārmeta savu uzskatu trūkumu. It īpaši sakarā ar ārpolitiku un ekonomikas jautājumiem, norādot uz svārstībām no ultraliberāla reiganisma līdz sociālpopulismam.

Žakam Širakam piemīt neapšaubāma pievilcība, kas televīzijas kameru priekšā apbrīnojamā kārtā neparādās. Draugu lokā viņu uzskata par lielisku Austrumu pazinēju, viņa interešu lokā allaž bijusi Ķīna, tās māksla un dzeja. Tomēr viņš nemēdz, pat kautrējas parādīt savas zināšanas. Žurnālistiem viņš mēdz atbildēt, ka lasot tikai detektīvžanra sacerējumus un no mūzikas instrumentiem dodot priekšroku kavalērijas signāltaurei. Dzirdēts arī stāst‘am, ka viņš lasot dzejoļu krājumus, kas paslēpti aiz žurnāla "Playboy" krāsainajiem vākiem, lai tikai nepievērstu sev pārliecīgu uzmanību.

Žaks Širaks dod priekšroku visam vienkāršajam un dabiskajam, drīz vien visus uzrunā uz "tu". Viņš labprāt uzturas Francijas tālākajos apvidos. Ļoti pārdzīvo, ja kādam pārlieku uzticējies un tas uzticību nav attaisnojis.

Francijā, kur gastronomija jau kļuvusi par savdabīgu mākslas paveidu, Žaks Širaks, kam mēdz būt vilka ēstgriba, dod priekšroku visvienkāršākajām maltītēm. Tāpat labprātāk viņš izvēlas alu nevis vīnu, bet par spīti šai izvēlei Žaks Širaks joprojām ir stalts, labi noaudzis vīrs.

"LV" informācija

pēc ārvalstu preses materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!