• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācijas aģentūras / Possessor 1995. gada 27. aprīļa noteikumi "Pretendentu atlases noteikumi akciju pārdošanai publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.1995., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir laime dzīvot un strādāt Rīgā

Vēl šajā numurā

17.05.1995., Nr. 75

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Privatizācijas aģentūra / Possessor

Veids: noteikumi

Pieņemts: 27.04.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pretendentu atlases noteikumi akciju pārdošanai publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem

Apstiprināti ar Privatizācijas aģentūras Valdes

1995.gada 27.aprīļa lēmumu (protokols nr.45)

Noteikumi piemērojami, atlasot pretendentus uz privatizējamo valsts īpašuma objektu akciju daļu, kuru pārdod publiskajā piedāvājumā.

 

1. Lietotie termini

Publiskais piedāvājums — attiecīgā objekta privatizācijas noteikumos paredzētās akciju daļas atklāta un neierobežota piedāvāšana pircējiem.

Privatizējamais valsts īpašuma objekts — ar Ministru kabineta rīkojumu privatizācijai nodots valsts uzņēmums, valsts statūtsabiedrība vai to struktūrvienība.

Pircējs — fiziskā vai juridiskā persona, kopīgo ieguldījumu fonds vai pensiju fonds, kuram ir tiesības iegūt privatizējamo objektu akcijas.

Pretendents – fiziskā vai juridiskā persona, kopīgo ieguldījumu fonds vai pensiju fonds, kurš noslēdzis līgumu akciju iegādei par sertifikātiem.

Pretendentu atlase — process akciju pircēju noteikšanai, kurā pēc noteikta algoritma nosaka atlases cenu (tā vienlaicīgi ir akciju pārdošanas cena) un kura rezultātā tiek noteikti akcionāri.

Atlases cena — viszemākā akcijas cena latos, kurai atbilstošais akciju pieprasījums ir mazāks par piedāvāto akciju skaitu vai vienāds ar to.

Piedāvājums ar norādi "atlases cena" — rakstiski izteikta vēlēšanās pirkt akcijas par jebkuru atlasē noteikto cenu.

Piedāvātā cena — augstākā cena latos, kuru pretendents piedāvā par vienu akciju.

Piedāvātais sertifikātu skaits — sertifikātu daudzums, par kuru pretendents vēlas pirkt objekta akcijas (ar precizitāti līdz vienai zīmei aiz komata).

Sadalīšanas koeficients — procentos izteikts skaitlis ar divām zīmēm aiz komata, kuru pielieto akciju proporcionālai dalīšanai gadījumos, kad skaitliskā izteiksmē piedāvātā vienas akcijas cena sakrīt ar atlases cenu, un akciju skaits ir nepietiekams, lai apmierinātu visu pieprasījumu Koeficientu aprēķina, dalot akciju atlikumu ar to pretendentu akciju pieprasījumu, kuri skaitliskā izteiksmē piedāvājuši par vienu akciju cenu, kas sakrīt ar atlases cenu.

Akciju atlikums — starpība starp pārdodamo akciju skaitu un akciju skaitu, ko ieguvuši pretendenti, kas piedāvājuši maksāt atlases cenu vai kuru piedāvātā cena pārsniedz atlases cenu.

Sertifikātu "iesaldēšana" — pretendenta piedāvātā sertifikātu skaita bloķēšana kontā (t.i., pretendentu atlases laikā viņam ir liegtas tiesības rīkoties ar piedāvātajiem sertifikātiem).

Līgums akciju iegādei par sertifikātiem — pretendenta un bankas abpusēji aizpildīta, parakstīta (juridiskām personām, kopīgo ieguldījumu fondiem un pensiju fondiem — ar zīmoga nospiedumu apliecināta) līguma veidlapa — līgums starp pretendentu no vienas puses un banku no otras puses.

Izziņa par apmaksātajām akcijām — bankas izsniegts dokuments, kurš apliecina parakstīšanos uz akcijām.

 

2. Pretendentu atlases vispārīgie principi

2.1. Pretendentu atlasi, parakstīšanos uz akcijām un akciju pārdošanu veic Privatizācijas aģentūra.

Lai realizētu šīs darbības, Privatizācijas aģentūra pilnvaro:

— a/s "Sakaru banka" un a/s "Latvijas Krājbanka" (turpmāk tekstā — bankas) slēgt līgumus akciju iegādei par privatizācijas sertifikātiem, "iesaldēt" pretendentu piedāvāto sertifikātu daudzumu, pārskaitīt tos un izsniegt izziņas par apmaksātajām akcijām;

— a/s "Rīgas Fondu birža" (turpmāk tekstā — birža) veikt pretendentu atlasi un izveidot akciju reģistru.

2.2. Publiskajā piedāvājumā tiek piedāvātas parastās akcijas bez to sadalījuma kategorijās. Katras akcijas nominālvērtība — viens lats. Katra akcija dod tiesības uz vienu balsi.

Publiskajā piedāvājumā pārdodamo akciju skaitu, to kopējo nominālvērtību un citus īpašus ierobežojumus nosaka attiecīgā objekta privatizācijas noteikumi.

2.3. Tiesības iegādāties akcijas ir pircējiem, kuriem atvērti normatīvajos dokumentos paredzētie sertifikātu konti.

Pretendentu atlasē nevar piedalīties valsts vai pašvaldība, valsts vai pašvaldības uzņēmums, valsts vai pašvaldības statūtsabiedrība, kā arī statūtsabiedrība, kuras pamatkapitālā privātais kapitāls nepārsniedz 25%, vai citi pircēji, kuriem tas aizliegts ar likumu.

 

UZMANĪBU: Saskaņā ar valsts akciju sabiedrības "Latvijas Universālā banka" (saīsināts nosaukums – Unibanka) privatizācijas pamatnoteikumiem bankas akcijas publiskajā piedāvājumā drīkst pirkt tikai fiziskas personas, kopīgo ieguldījumu fondi un pensiju fondi.

Šo noteikumu neievērošanas gadījumā akciju iegāde tiek atzīta par spēkā neesošu, un akcijas tiek piedāvātas privatizējamā valsts uzņēmuma kontrolpaketes īpašniekam pirkšanai par privatizācijas sertifikātiem un atlases cenu.

Pretendentam, kas neievēro šos noteikumus, apmaksāto akciju vērtība netiek kompensēta.

 

2.4. Pērkot šīs akcijas, maksāšanas līdzeklis ir tikai privatizācijas sertifikāti, kuri atrodas pretendenta sertifikātu kontā līguma slēgšanas brīdī. Visos aprēķinos tiek izmantota sertifikātu nominālvērtība.

2.5. Akciju pirkšanai nedrīkst izmantot nepilngadīgo bērnu sertifikātus, kuri atrodas viņu kontos vai apvienoti ar vecāku sertifikātiem un atrodas vecāku kontos, ja nav Bāriņtiesas (līdz tās nodibināšanai vietējās pašvaldības) atļaujas tos izmantot.

 

3.Pieteikšanās uz akcijām un līgumu slēgšana

3.1. Pieteikšanos uz akcijām veic laikrakstos publicētajā paziņojumā norādītajā termiņā.

Paziņojums tiek publicēts laikrakstos "Latvijas Vēstnesis", "Lauku Avīze", "Neatkarīgā Cīņa", "Diena", "Dienas Bizness", "SM Segodņa" un attiecīgā rajona laikrakstā.

Paziņojumā par katru privatizējamo objektu tiek norādīts:

— objekta nosaukums;

— vieta un laiks, kur pircējs var saņemt informāciju par objektu;

— pieteikšanās uz akcijām sākuma un beigu termiņš;

— vieta un laiks, kur var pieteikties uz akcijām;

— pārdodamo akciju skaits, to nominālvērtība;

— publiskajā piedāvājumā pārdodamo akciju īpatsvars privatizējamā objekta pamatkapitālā;

— kontrolpaketes īpašnieks (ja ir zināms).

3.2. Uz akcijām var pieteikties Latvijas Krājbankas un Sakaru bankas reģionālajās aģentūrās un nodaļās (vietā, kur personai atvērts sertifikātu konts) to darba laikā, iegādājoties un aizpildot speciālu līguma veidlapu, kura nodrošina kopiju ieguvi uz otrās un trešās lapas.

Aizpildot vienu līguma veidlapu, ir iespējams vienlaicīgi pieteikties arī uz divu uzņēmumu akcijām vai, ja pirmā pieteikšanās ir kļūdaina, to bez kļūdām atkārtot uz šīs pašas veidlapas citā sadaļā.

Līguma veidlapas cena — Ls 0,20.

3.3. Līgums ir pilnvarojums bankai "iesaldēt" pretendenta piedāvāto sertifikātu skaitu.

Akciju iegūšanas gadījumā līgums ir pilnvarojums bankai pārskaitīt no pretendenta konta privatizējamā objekta uzkrāšanas kontā sertifikātu daudzumu, kāds nepieciešams akciju apmaksai.

Akciju iegūšanas gadījumā līgums kopā ar bankas izsniegto izziņu par apmaksātajām akcijām apliecina, ka pretendents ir parakstījies uz akcijām.

Akciju neiegūšanas gadījumā līgums ir pilnvarojums atcelt ierobežojumus rīcībai ar piedāvātajiem sertifikātiem.

3.4. Iesniedzot līgumu bankā, par katra līguma apstrādi jāmaksā bankas pakalpojumu maksa, kura noteikta šādā apmērā:

— fiziskām personām: solot izmantot līdz 20 sertifikātu — Ls 2 (divi), bet par katru nākamo sertifikātu papildus Ls 0,10;

— pārējiem: solot izmantot līdz 100 sertifikātu — Ls 20 (divdesmit), bet par katru nākamo sertifikātu papildus Ls 0,10.

Bankas pakalpojumu maksa atpakaļ netiek izmaksāta, izņemot atlases rezultātu anulēšanas gadījumu

3.5. Noslēdzot līgumu, ir jāuzrāda:

— fiziskai personai — pase un privatizācijas sertifikātu grāmatiņa;

—pārējiem — ja veidlapu nav parakstījusi persona ar pirmā paraksta tiesībām — pilnvara konkrētai personai parakstīt līgumu ar banku un attiecīgās personas pase.

3.6. Līguma veidlapu aizpilda šādā veidā:

3.6.1. Pretendents iepazīstas ar publiskā piedāvājuma līguma veidlapas aizpildīšanas paraugu (tas atrodas bankās).

3.6.2. Aizpildītu līguma veidlapu iesniedz Sakaru bankas vai Latvijas Krājbankas nodaļā, kur pretendentam atvērts privatizācijas sertifikātu konts, samaksājot bankas pakalpojumu maksu.

Banka izsniedz pretendentam pilnvarota bankas darbinieka parakstītu un ar zīmoga nospiedumu apliecinātu līguma trešo eksemplāru. Līguma otrais eksemplārs paliek bankas nodaļā. Līguma pirmais eksemplārs tiek nosūtīts uz bankas datu apstrādes centru.

3.7. Par līguma veidlapas aizpildīšanas pareizību daļā, kuru aizpilda pretendents, atbild pretendents, bet daļā, kuru aizpilda banka, — banka.

Ja kļūdaini vai nesalasāmi norādīti pretendenta personas dati (vārds, uzvārds), tad par galveno personu identificējošo pazīmi tiek izmantots personas kods.

Ja kļūdaini vai nesalasāmi norādīts juridiskās personas, kopīgo ieguldījumu fonda, pensiju fonda nosaukums, tad par galveno identificējošo pazīmi tiek izmantots reģistrācijas numurs.

3.8. Pretendentam nav tiesību atsaukt līgumu.

 

4. Pretendentu atlase un atlases cenas noteikšana

4.1. Banka apkopo visus līgumos norādītos datus un noteiktā elektroniskā formā nodod tos biržai.

4.2. Birža, veicot saņemto datu apstrādi:

1) nosaka akciju atlases cenu.

Atlases cena nedrīkst būt zemāka par sākotnējo akciju pārdošanas cenu, kas norādīta katra konkrētā objekta privatizācijas noteikumos un publicētajā informācijā par objektu.

Atlases cena tiek izteikta latos ar precizitāti līdz vienam santīmam;

2) nosaka pretendentu iegūto akciju skaitu.

Vispirms akcijas visu piedāvāto sertifikātu vērtībā tiek piešķirtas pretendentiem, kuri piedāvājuši maksāt atlases cenu vai kuru piedāvātā cena pārsniedz atlases cenu. Pretendenta iegūto akciju skaits tiek aprēķināts šādā veidā:

— piedāvāto sertifikātu daudzums tiek reizināts ar sertifikātu nominālvērtību;

- iegūtais skaitlis tiek dalīts ar pretendentu atlasē noteikto atlases cenu;

– iegūtais skaitlis tiek noapaļots līdz veselam skaitlim (ja atlikums lielāks vai vienāds ar 0,5, tad noapaļo uz augšu, ja mazāks par 0,5 — uz leju).

Atlikušās akcijas proporcionāli piedāvāto sertifikātu skaitam tiek sadalītas starp pretendentiem, kuru skaitliskā izteiksmē piedāvātā vienas akcijas cena sakrīt ar atlases cenu. Pretendenta iegūto akciju skaits tiek aprēķināts šādā veidā:

— piedāvāto sertifikātu daudzums tiek reizināts ar sertifikāta nominālvērtību;

– iegūtais skaitlis tiek dalīts ar pretendentu atlasē noteikto atlases cenu;

— dalījums tiek reizināts ar sadalīšanas koeficientu;

— iegūtais skaitlis tiek noapaļots līdz veselam skaitlim (ja atlikums lielāks vai vienāds ar 0,5, tad noapaļo uz augšu, ja mazāks par 0,5 — uz leju);

3) nosaka pārskaitāmo sertifikātu skaitu.

Pretendentiem, kuri piedāvājuši maksāt atlases cenu vai kuru piedāvātā cena par vienu akciju ir lielāka par atlases cenu, sertifikātus akciju apmaksai pārskaita pilnā apmērā.

Pretendentiem, kuru skaitliskā izteiksmē piedāvātā vienas akcijas cena sakrīt ar atlases cenu un kuri ir ieguvuši vismaz vienu akciju, akciju apmaksai pārskaita daļu sertifikātu. Šo daļu aprēķina šādā veidā:

- piedāvātais sertifikātu skaits tiek reizināts ar sadalīšanas koeficientu;

— iegūtais reizinājums tiek noapaļots līdz vienai zīmei aiz komata (ja atlikums lielāks vai vienāds ar 0,05, tad noapaļo uz augšu, ja mazāks par 0,05 — uz leju);

— iegūtais sertifikātu skaits tiek pārskaitīts akciju apmaksai.

Pretendenti, kuri nav ieguvuši akcijas, atgūst tiesības pilnā apjomā bez ierobežojumiem rīkoties ar piedāvātajiem sertifikātiem.

Pretendenti, kuri akcijas ieguva par daļu no piedāvātajiem sertifikātiem, atgūst tiesības pilnā apjomā bez ierobežojumiem rīkoties ar tiem sertifikātiem, kas netiek izmantoti akciju apmaksai.

 

5. Pretendentu atlases rezultātu apstiprināšana un akcionāru pilnsapulces izsludināšana

5.1. Atlases cenu un pretendentu atlases rezultātus divu mēnešu laikā pēc pēdējās pieteikšanās dienas apstiprina Privatizācijas aģentūra.

5.2. Pēc atlases cenas un pretendentu atlases rezultātu apstiprināšanas Privatizācijas aģentūrā birža nodod bankai pretendentu atlases rezultātus, veidojot akcionāru sarakstu un to personu sarakstu, kuras piedalījās pretendentu atlasē, bet neieguva tiesības būt par akcionāriem, un uz pretendenta vārda izrakstītas izziņas par apmaksātajām akcijām

Akciju ieguvēju piedāvāto privatizācijas sertifikātu daudzumu banka pārskaita Privatizācijas aģentūras atvērtajā attiecīgā objekta sertifikātu uzkrāšanas kontā un mēneša laikā akciju ieguvējiem izsniedz parakstītas un ar zīmoga nospiedumu apliecinātas izziņas par apmaksātajām akcijām.

5.3. Apmaksātās akcijas tiek uzskaitītas biržas izveidotajā akciju reģistrā.

5.4. Viena mēnešā laikā pēc pretendentu atlases rezultātu apstiprināšanas Privatizācijas aģentūra publicē laikrakstos "Latvijas Vēstnesis", "Lauku Avīze", "Neatkarīgā Cīņa", "Diena", "Dienas Bizness", "SM Segodņa" un attiecīgā rajona laikrakstā paziņojumu par objekta akcionāru pilnsapulces sasaukšanu.

Paziņojumā jānorāda:

— pilnsapulces norises datums, laiks un vieta;

— pilnsapulces darba kārtība;

— kur un kādā laikā akcionāri var iepazīties ar pilnsapulces darba kārtību, tajā iekļautajiem jautājumiem un lēmumu projektiem.

5.5. Akcionāru pilnsapulci organizē Privatizācijas aģentūra vai tās pilnvarotas personas.

5.6. Pilnsapulcē akcionārus ir tiesīgi pārstāvēt to pilnvaroti pārstāvji.

Akcionāri ir tiesīgi apvienoties un uz pilnsapulci izvirzīt pilnvarotus pārstāvjus ar tiesībām lemt visus akcionāru kompetencē esošos jautājumus.

 

Piezīme. Ja ir pārkāpti attiecīgie LR likumdošanas akti vai Privatizācijas aģentūras apstiprinātie noteikumi, Privatizācijas aģentūrai ir tiesības līdz pirmajai akciju sabiedrības pilnsapulcei anulēt pretendentu atlases rezultātus.

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!