• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par norēķiniem ar valsts un pašvaldību budžetiem 1993. gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.1993., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/272818

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 20.07.1993.

Laidiena Nr. 52, OP 1993/52

Vēl šajā numurā

16.07.1993., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALSTS GALVENĀS FINANSU INSPEKCIJAS

Par norēķiniem ar valsts un pašvaldību budžetiem 1993. gadā

Saskaņā ar LR Naudas reformas komitejas 1993. gada 27. maija lēmumu Nr.8 "Par visa veida nodokļu, nodevu un nenodokļu maksājumu kārtošanu latos un santīmos" ar 1993. gada 1.jūliju visus nodokļu, nodevu un nenodokļu maksājumus Latvijas valsts un pašvaldību budžetos var kārtot tikai latos un santīmos, bet maksājumus ārvalstu valūtā var izdarīt tikai ar Latvijas Republikas Ministru Padomes atļauju.

Sakarā ar to visi uzņēmēji, neatkarīgi no īpašuma formas, peļņas nodokļa aprēķinu par 1993. gada 1. pusi sagatavo latos un santīmos.

Uzņēmēji, kas gūst ieņēmumus brīvi konvertējamā valūtā, ieņēmumus un izdevumus par 1993. gada 1. pusi, kuri līdz 28. jūnijam aprēķināti saskaņā ar LR Finansu ministrijas 1991. gada 31. janvāra instrukcijas Nr.6 "Par Latvijas Republikas likuma "Par peļņas nodokli" piemērošanas kārtību" 9. punkta otro daļu, pārrēķina tos pēc kursa 1 lats — 200 Latvijas rubļi.

Ieņēmumi un izdevumi konvertējamā valūtā no 28. jūnija līdz 1. jūlijam pārrēķināmi latos un santīmos pēc Latvijas bankas noteiktā kursa.

Konvertējamās valūtas ieņēmumu īpatsvaru uzņēmēja kopējos ieņēmumos nosaka, pamatojoties uz grāmatvedības datiem latos un santīmos.

Peļņas nodokļa summu, kas par 1993. gada 1. pusi aprēķināta latos un santīmos, tiek samazināta par summu, kura nomaksāta konvertējamā valūtā pēc attiecīgā valūtas kursa, kas bija spēkā nodokļa maksājumu izdarīšanas dienā.

Peļņas nodokļa aprēķina rezultāti par šā gada 1. pusi (piemaksa, atmaksa) kārtojami latos un santīmos, ja Latvijas Republikas Ministru Padome nav devusi atļauju izdarīt norēķinus ar budžetiem ārvalstu valūtā (attiecīgo maksājumu summa nosakāma likumā paredzētajā kārtībā, t.i., pēc ārvalstu valūtas ieņēmumu īpatsvara kopējos ieņēmumos uz 01.07.93).

Atļaujas gadījumā ārvalstu valūtā pārskaitāmā nodokļu summa pārrēķināma pēc attiecīgā lata kursa maksājuma uzdevumu iesniegšanas dienā.

Uzņēmēji, kas veic daudznozaru darbību, izdara norēķinus ar budžetu saskaņā "Latvijas Republikas Finansu ministrijās un Galvenās valsts finansu inspekcijas 1992. gada.30. decembra vēstuli, Nr. 01-122/Nr.4127 "Par likuma "Par peļņas nodokli" 10. panta piemērošanu".

Uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības, kuras saskaņā ar LR Augstākās Padomes 1992. gada 15. aprīļa lēmumu "Par papildinājumiem LR 1990. gada 20. decembra likumā "Par peļņas nodokli" spēkā stāšanās kārtību", izdara maksājumus 1,5% apmētā no iepirktās konvertējamās valūtas summas, sākot ar 1. jūliju, attiecīgās summas pārrēķina un pārskaita budžetā latos un santīmos pēc Latvijas bankas noteiktā kursa maksājuma uzdevuma iesniegšanas dienā.

Maksājumi pārskaitāmi valsts budžeta 12. ied. 10. paragrāfā un līdz ar to uzņēmējiem nav jāiesniedz valsts finansu inspekcijām maksāšanas uzdevumu (latos) atkārtotas kopijas, kas bija noteikts ar Galvenās valsts finansu inspekcijas 1993. gada 25. janvāra vēstuli Nr.02.01-27/145.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas aprēķināts ārvalstu valūtā par 1993. gada 1. pusgadā gūtajiem ienākumiem, tiek rēķināts pēc 17% likmes, bet valsts un pašvaldību budžetos pēc 1. jūlija pārskaitāms latos atbilstoši valūtas kursam un saskaņā ar Latvijas Republikas 1993. gada 23. marta likumu "Par valsts budžetu 1993. gadam". Ienākuma nodokļa parāda summas pārskaitāmas (iekasējamas) latos. Ārvalstu valūtā nodokli var nomaksāt tikai ar Latvijas Republikas Ministru Padomes atļauju.

Apgrozījuma un akcīzes nodokļa maksātāji pārrēķina grāmatvedības datus saskaņā LR Finansu ministrijas 1993. gada 15. jūnija vēstuli Nr.041/648 "Par pāreju uz latu" un norēķinus ar budžetiem, sākot ar 1. jūliju, izdara latos.

Lai precizētu, apgrozījuma nodokļa maksājumus par 1993. gada 1. pusgadu ārvalstu valūtā, maksātāji aizpilda deklarāciju saskaņā ar Galvenās valsts finansu inspekcijas 1992. gada 5. maija instrukcijas Nr.6-n pielikumu Nr.2., summas fiksējot daļskaitļa veidā, pie tam skaitītājā uzrādot kopējo summu latos, bet saucējā - t.sk. summa latos, kas iemaksāta ārvalstu valūtā. Piemaksas vai atmaksas summas, kas pārskaitāmās ārvalstu valūtā pēc stāvokļa uz 1. jūliju, tiek pārrēķinātas pēc lata kursa maksājuma uzdevuma iesniegšanas dienā, ja nav dota atļauja attiecīgās summas pārskaitīt (atmaksāt) ārvalstu valūtā.

Valsts nodeva, kas apstiprināta ar republikas valdības 1990. gada 26. marta lēmumu Nr.77, ņemot vērā turpmākos grozījumus, pēc 1993. gada 1. jūlija ņemama latos un santīmos, pārrēķinot attiecīgo likmi pēc kursa 1 Ls — 200 LVR, pie tam 0,5 santīmi tiek noapaļoti līdz 1 santīmam, bet 0,49 santīmi — tiek atmesti.

Valsts nodevu faktiski nomaksājot LVR, tiek piemērots kurss: 1 s — 2 LVR (LR NRK lēmums Nr. 7., 2. punkts).

Valsts galvenās finansu inspekcijas priekšnieka vietnieks G.Zaķis

 Saskaņots: LR Finansu ministra vietnieks A.Kodoliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!