• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kārtība meža ugunsgrēku dzēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.07.1993., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/272819

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 27.07.1993.

Laidiena Nr. 56, OP 1993/56

Vēl šajā numurā

24.07.1993., Nr. 55

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts meža dienests

Pieņemts: 25.03.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

APSTIPRINĀTA
ar LR Meža ministrijas 1993. gada 25. marta pavēli Nr. 20

No INSTRUKCIJAS MEŽA APSARDZĪBĀ PRET UGUNSGRĒKIEM VALSTS VIRSMEŽNIECĪBĀS

3. Meža ugunsdrošības profilaktiskos pasākumus un meža ugunsgrēku dzēšanu attiecīgās meža platībās veic apsaimniekotājs vai īpašnieks saviem un līdzekļiem. Virsmežniecības ugunsdzēsības komandas (nodaļas) ņem dalību meža ugunsgrēku lokalizēšanā (ierobežošanā) citu apsaimniekotāju vai īpašnieku mežos, ja tās vienlaicīgi nav nodarbinātas, meža ugunsgrēku dzēšanā savās apsaimniekojamās platībās.

26. Meža ugunsdzēsības, komandā un dežūrās ugunsnovērošanas tornī aizliegts nodarbināt sievietes - grūtnieces, mātes, kuras baro bērnu ar krūti, pusaudžus līdz 18 gadiem, invalīdus, kā arī personas, kurām tas aizliegts ar medicīniskās iestādes slēdzienu.

32. Mežzinis, pēc ziņojuma saņemšanas, noskaidro dūmu izcelšanās vietu, ierodas tajā kopā ar ugunsdzēsības komandu un mežsargiem un uzņemas dzēšanas darbu vadītāja pienākumus. Citu apsaimniekotāju vai īpašnieku mežos, ja tiem ir savs ugunsdzēsības dienests un tās darbinieks atrodas ugunsgrēka vietā, dzēšanas darbu vadītāja pienākumus valsts mežzinis uzņemas tādā gadījumā, ja konstatē nekvalificētu darbu organizāciju.

46. Par meža ugunsgrēkiem, kuru platība lielāka par 10ha, dienesta izmeklēšanu veic Meža ministrijas uzraudzības daļas darbinieki, piedaloties virsmežzinim.

 

VALSTS MEŽA DIENESTA UN LR IEKŠLIETU MINISTRIJAS UGUNSDZĒSĪBAS UN GLĀBŠANAS DIENESTA DEPARTAMENTA SADARBĪBAS KĀRTĪBA MEŽA UGUNSGRĒKU DZĒŠANĀ

1. Ziņojumu par meža ugunsgrēku meža ugunsdzēsības dienests saņem no ugunsnovērošanas torņu dežurantiem vai. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta operatīvā dežuranta. Ziņojumu pieņem virsmežzinis, mežsaimniecības inženieris vai virsmežniecības atbildīgais dežurants.

2. Meža ugunsgrēku dzēšanu veic, pirmkārt, attiecīgās meža platības apsaimniekotājs (īpašnieks) ar saviem vai līguma kārtībā piesaistītiem ugunsdzēsības līdzekļiem un darbaspēku.

3. Ja meža ugunsgrēks sasniedzis apmērus, kad to nav iespējams likvidēt pašu spēkiem, pēc meža platību apsaimniekotāja pieprasījuma, atbilstoši operatīvajam meža ugunsgrēku dzēšanas plānam, dzēšanas darbos iesaistās citu uzņēmēju, kā arī meža ugunsdzēsības un LR Iekšlietu ministrijas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta apakšvienības.

4. Valsts (virsmežniecību) mežos Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta ugunsdzēsības dienests sniedz palīdzību meža ugunsgrēku dzēšanā (ugunsgrēka ierobežošanā) pēc virsmežziņa, mežsaimniecības inženiera vai atbildīgā dežuranta pieprasījuma, kad izsmeltas meža ugunsdzēsības dienesta iespējas. Šo personu sarakstu ar viņu dienesta un dzīvokļa telefonu numuriem virsmežniecība iesniedz attiecīgā rajona Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta apakšvienībā.

Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta telefona numuriem savukārt jābūt virsmežniecībā, visās mežniecībās, ugunsdzēsības stacijās un ugunsnovērošanas torņos.

5. Jebkura meža ugunsgrēka dzēšanā praktisko dzēšanas darbu vadību uzņemas valsts meža dienesta darbinieks (parasti valsts mežzinis). Visi ugunsgrēka dzēšanas darbos nodarbinātie (dzēsēji, mehānismu vadītāji, sakaru un medicīnas darbinieki u. c.), neatkarīgi no resoru pakļautības, pilda šīs personas rīkojumus.

6. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta apakšvienības veic savas tiešās dzēšanas darbu funkcijas patstāvīgi, pakļaujoties dzēšanas darbu vadītājam dzēšanas taktikas un stratēģijas jautājumos. Ugunsdzēsības apakšvienība drīkst dzēšanu pārtraukt un aizbraukt no ugunsgrēka vietas tikai ar dzēšanas darbu vadītāja atļauju.

7. LR Iekšlietu ministrijas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta apakšvienības veic meža ugunsgrēku dzēšanu vietās, kur ir piemēroti piebraucamie ceļi un kuras nodrošinātas ar ūdens ņemšanas vielām.

8. LR Meža ministrijai pakļauto virsmežniecību meža ugunsdzēsības dienests un tehnika ārpus ugunsnedrošā laika posma tiek izmantota pilsētu un apdzīvotu vietu tautsaimniecības un civilo objektu ugunsgrēku dzēšanai saskaņā ar ugunsdzēsības garnizonu izbraukuma plāniem un praktisko nepieciešamību.

9. LR Meža ministrija kompensē LR Iekšlietu ministrijas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta izdevumus, kuri saistīti ar piedalīšanos meža ugunsgrēku dzēšanas darbos, ja dzēšanas darbu ilgums pārsniedz 3 st, un organizē ēdināšanu, ja dzēšanas darbu ilgums, pārsniedz 6 st.. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departaments iespējamības robežās palīdz meža ugunsdzēsības tehnikas remontā.

10. Lielu meža ugunsgrēku dzēšanas darbus (virs 10 ha) vada virsmežzinis vai rajona pastāvīgā ārkārtējā komisija avāriju, katastrofu un stihisku nelaimju likvidēšanai, kuras rīkojumi saistoši visiem dienestiem.

11. Operatīvos sakarus starp virsmežniecībām, Meža ministriju, citiem resoriem un Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamentu un to dienestiem uztur Meža ministrijas Meža uzraudzības daļas vadītājs (tel. dien. 221092, dzīv. 450040) vai vadošais inženieris (tel. dien. 211408, dzīv. 919604). Ārpus darba laika un izejamās dienās ministrijas telpās atrodas ministrijas dežurants uguns apsardzības jautājumos (tel. 211408. vai 221092).

LR Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta priekšnieks J. Ļabis

Meža uzraudzības daļas vadītājs A.Gertners

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!