• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas sekretāra biedre - pēc Zviedrijas apmeklējuma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.1995., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27303

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tautas ciešanu, sāpju un spēka pārbaudes dienā. Atgādne

Vēl šajā numurā

14.06.1995., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas sekretāra biedre — pēc Zviedrijas apmeklējuma

No 4. līdz 15. septembrim Ķīnā, Pekinā, notiks ANO 4. Pasaules sieviešu konference, kurā piedalīsies arī Latvijas delegācija. Nacionālais ziņojums "Par sieviešu stāvokli Latvijā" ir jau apkopots un iesniegts ANO. Viens no sagatavošanās posmiem nesen noritēja Zviedrijā, kur Stokholmā notika šīs valsts sieviešu organizāciju konference. Uz šo pasākumu, kā arī lai pārrunātu sievietes lomu sabiedrībā un politikā un gatavošanos konferencei Pekinā, zviedru puse bija uzaicinājusi visu Baltijas valstu pārstāves. No Latvijas uz Stokholmu devās Saeimas sekretāra biedre Irēna Folkmane un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietniece Brigita Ābiķe.

Kā atzina I.Folkmane, visvērtīgākā, protams, bija Zviedrijas sieviešu organizāciju pieredze, risinot ar sievietes dzīvi saistītos jautājumus. Salīdzinot, piemēram, sievietes dalību valsts pārvaldē un visu līmeņu lēmējinstitūcijās, Latvijas valdībā ir tikai viena sieviete (finansu ministre I.Sāmīte), toties Zviedrijas valdībā pērn bija 50 procenti sieviešu, tas ir, puse no 22 ministriem. Arī Zviedrijas Karalistes spīkere ir sieviete. Atcerēsimies — šī gada februārī Zviedrijas parlamenta spīkere Birgita Dāla oficiālā vizītē apmeklēja Latviju.

Latvijas Saeimā šobrīd 17 procenti deputātu ir sievietes. Vienu no lielākajām partijām — LNNK — vada sieviete A.Seile. Kā zināms, Satversme, Darba kodekss, Civillikums un Latvijas Republikā ratificētie starptautiskie dokumenti paredz abu dzimumu līdztiesību, tomēr, kā uzsvērts arī nacionālajā ziņojumā "Par sieviešu stāvokli Latvijā", šo principu īstenošanu kavē sabiedrības attieksme un arī pašreizējie sarežģītie dzīves apstākļi, kas spiež sievietei uzņemties vēl papildu rūpes par ģimeni.

Vēl I.Folkmane raksturoja likumus, kas Zviedrijā pieņemti sociālās nodrošināšanas jomā. Piemēram, parlaments ir apstiprinājis principu, ka visiem bērniem no pusotra gada un vecuma pienākas organizētas pirmsskolas nodarbības un garantē vietu bērnudārzā no viena līdz sešiem gadiem, kā arī pēcskolas nodarbību centros no septiņu līdz divpadsmit gadu vecumam. Latvijas valdība ir parakstījusi ANO konvenciju par sieviešu tiesību ievērošanu, taču līdz šim nav iecelta valdības pilnvarota persona, kas sekotu konvencijas izpildei.

Šīs problēmas vakar un šodien tiek pārrunātas Rīgā notiekošajā starptautiskajā konferencē.

Anita Martinsone, Saeimas ziņu dienesta speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!