• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs - pēc vizītes Norvēģijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.1995., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27304

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Ministru prezidents - Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

14.06.1995., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs — pēc vizītes Norvēģijā

Vakar, 13. jūnijā, ārlietu ministrs Valdis Birkavs atgriezās no oficiālas vizītes Norvēģijā. Preses konferencē lidostā "Rīga" viņš žurnālistiem pastāstīja, ka draudzīgajā Ziemeļvalstī pārrunāti vairāki divpusējās un daudzpusējās sadarbības projekti. Vispirms jau Latvijas un Norvēģijas kopīgais projekts, kas atbilst Latvijas valdības prioritātēm, ārlietu ministrs tās formulēja ar vārdiem: "Naudu ārā no Rīgas, sekmēt lauku attīstību". Kā vienu no svarīgākajiem kopprojektiem Valdis Birkavs minēja Vidzemes augstskolu. To paredzēts izveidot Valmierā ar Lillehammeres reģionālās augstskolas palīdzību. Norvēģija piedalīsies arī plašā Latvijas lauku apvidu attīstības izpētes projektā, kam atvēlēs vairāk nekā trīs miljonus Norvēģijas kronu. Norvēģija Latvijai palīdzēs arī Daugavas hidroelektrostaciju kaskādes dambja drošuma uzlabošanā. Norvēģija piedalās arī Latvijas iedzīvotāju dzīves apstākļu izpētes projektā.

Latvijas ārlietu ministrs pastāstīja, ka vizītes laikā pārliecinājies par Norvēģijas gāzes vada projekta eventuālajām iespējām uz Baltijas valstīm. Tāpat pārrunātas arī Norvēģijas tranzītkravu iespējas caur Latviju.

Vakar, 13. jūnijā, no rīta Latvijas ārlietu ministrs ticies ar Zviedrijas karali. Valdis Birkavs Viņa majestātei atgādinājis jau 1992. gadā izteikto ielūgumu apmeklēt Latviju. Karalis apstiprinājis, ka viņš šo ielūgumu atceras, taču vizītes laiks vēl nav precizēts. Pēc V.Birkava domām, tā acīmredzot nenotiks šogad. Taču Norvēģijas karalis gatavojas šādai vizītei.

Auglīgas bijušas sarunas arī par nākamo Latvijas vēstniecību Norvēģijā. Abas puses vienojušās par savstarpēji ļoti izdevīgo ēku apmaiņas variantu.

Uz "Latvijas Vēstneša" vaicājumu, vai Norvēģijā pārrunāta arī Latvijas eventuālā iestāšanās NATO, ārlietu ministrs atbildēja apstiprinoši. Viņš pastāstīja, ka arī Norvēģijas lielākajā avīzē vienlaikus ar Latvijas ārlietu ministra interviju parādījies redakcijas aicinājums norvēģiem vairāk vērības veltīt Baltijas valstīm. Taču šeit bija vērojama arī izpratne NATO paplašināšanas idejas izplatīšanai, nenervozējot Krieviju, — kas Norvēģijai ir īpaši svarīgi, jo ziemeļaustrumos šīs NATO valsts robeža saiet kopā ar Krievijas robežu.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par Norvēģijas gāzes vadu, Valdis Birkavs teica, ka tikai Baltijas valstis vien Norvēģijai ir pārāk mazs šīs gāzes tirgus. Cita lieta, ja Norvēģijas gāzi ņemtu arī Polija un Čehija. Svarīga ir arī Zviedrijas attieksme pret šo projektu, jo pašlaik tur aktīvi izvērsusies kampaņa par valsts atomelektrostaciju slēgšanu un pāreju uz ekoloģiski drošāko dabas gāzi. Interesanti izvērsās Valda Birkava domu apmaiņa ar žurnālistiem, kas oponēja idejai par Vidzemes augstskolas atvēršanu Valmierā. V.Birkavs paskaidroja, ka tā nekādā ziņā nebūs līdzekļu izšķiešana.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!