• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cukura līgumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.1995., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27436

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas licencēšanas komisijas informācija

Par licenču piešķiršanu un anulēšanu

Vēl šajā numurā

09.08.1995., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas pretenzija

1995.gada 1.augustā
ED & F MAN Sugar Ltd.
Sugar Quay, Lower Thames Street,
London EC 3 R 6 DU J.Cessford kungam

Par cukura līgumiem

Saskaņā ar starp ED & F MAN Sugar Ltd. (turpmāk tekstā — “MAN”) un Zemkopības ministrijas, kura darbojas Latvijas valdības uzdevumā, 1994. gada novembrī noslēgto līgumu nr.807/94/Lat., turpinot 1993./1994. gadu politiku un atbilstoši tam noslēgtajiem līgumiem ar trim Latvijas cukurfabrikām (Jelgavas, Jēkabpils, Liepājas), kā šī līguma neatņemamām sastāvdaļām, “MAN” apņēmās iepirkt visu Latvijā ražotā cukura daudzumu, veicot tā iepriekšfinansēšanu 1994. gada oktobra, 1995. gada un 1996. gada oktobra sezonā, kā arī veicot tā realizāciju. Turklāt apņemoties piegādāt katrai no cukurfabrikām līdz 60 000 metrisko tonnu jēlcukura gadā. Par šādiem “MAN” pakalpojumiem līgums paredz komisijas naudu trīs procentu apmērā no minētā cukura realizācijas cenas.

Līgumā paredzēta kārtība, kādā tiks izdarīti pagaidu maksājumi un veikts galīgais norēķins ar Latvijas cukura nozari.

Līguma garantijas daļā noteikts, ka, lai nodrošinātu nepārtrauktu baltā cukura piegādi, kas apmierinātu Latvijas vietējā vairumtirdzniecības tirgus vajadzības, tiks izveidots jēlcukura piegādes grafiks.

Pretenezijas pamatbūtība ir tāda, ka, nepildot līgumā noteiktās garantijas daļā par jēlcukura piegādes grafika izveidošanu, faktiski tiek dezorganizēts cukurfabriku darbs. Sakarā ar to, ka Jūsu puse nav nodrošinājusi savlaicīgu jēlcukura piegādi, tiek mākslīgi radīts cukura deficīts, kā arī apgrūtināta cukura realizācija apstākļos, kad jēlcukura piegāde notiek īsi pirms cukurbiešu pārstrādes sezonas uzsākšanas. Tā rezultātā noliktavās uzkrājas gan no cukurbietēm, gan arī jēlcukura iegūtais cukurs. Jēlcukura piegādes aizkavēšanās nenodrošina stabilitāti Latvijas cukura tirgū, kā arī izraisa cenu svārstības.

No “MAN” puses netiek pildītas arī līgumā paredzētās saistības tā norēķinu daļā. Un, proti, saskaņā ar šī līguma noteikumiem pagaidu maksājumus Latvijas cukura nozarei, tās veicināšanas fondam paredzēts izdarīt pēc katras kravas (kuģa) baltā cukura realizācijas. No “MAN” puses šādi maksājumi līdz pat šim laikam nav izdarīti. Latvijas pusei nav zināmi arī šo maksājumu precīzie apjomi, jo “MAN” līdz pat šim laikam izvairās sniegt jebkuru informāciju. Pēc aptuveniem aprēķiniem, šo nenokārtoto maksājumu summa ir ap trīs miljoniem latu.

Nesaņemot informāciju par realizētā cukura daudzumu un cenu, Latvijas pusei nepastāv iespēja gūt priekšstatu arī par galīgo norēķinu atbilstību līguma nosacījumiem, nerunājot jau par trīs procentu lielo komisijas naudu, kāda pienākas “MAN” atkarībā no realizētā cukura daudzuma un cenas.

Pamatojoties uz augstāk minēto un to, ka savas pretenzijas par līguma izpildi ir izteikušas arī Liepājas un Jēkabpils cukurfabrikas, kā arī, lai nodrošinātu šī līguma precīzu izpildi atbilstoši Latvijas puses un “MAN” abpusējām interesēm, LR Zemkopības ministrija lūdz veikt sekojošo:

1. Saskaņojot jautājumu ar Latvijas cukurfabrikām, līdz 1995. gada 1. septembrim izstrādāt un jēlcukura piegādes grafiku, kas atbilstu Latvijas iekšējā tirgus ekonomiskajām interesēm.

2. Līdz šī gada 10. augustam sniegt informāciju LR Zemkopības ministrijai par sekojošo:

a) realizētā cukura daudzums un realizācijas cena par laika periodu — 1993., 1994., 1995.g.;

b) komisijas naudas apmērs, kādu saņēmusi šī līguma izpildes gaitā firma “MAN”.

3. Veikt līgumā paredzētos norēkiņus ar Latvijas cukura nozari, ieskaitot tās attīstības fondā Latvijas pusei pienākošos peļņas daļu.

4. Lai nodrošinātu Latvijas cukurfabriku darbu cukurbiešu un jēlcukura pārstrādei un tam nepieciešamos apgrozības līdzekļus (mazuta u.c. komponentu iegādei), precizēt priekšapmaksas termiņus.

Atbildi uz pretenzijā izteiktajiem jautājumiem norādītajos termiņos lūdzam sniegt Zemkopības ministrijai. Atbildes nesaņemšanas gadījumā Zemkopības ministrija saskaņā ar līgumu nosacījumiem:

1. Patur tiesības nozīmēt starptautiski atzītus ekspertus, kas veiktu neatkarīgu grāmatvedības dokumentu auditu.

2. Būs spiesta griezties Londonas cukura asociācijā strīda izskatīšanai atbilstoši Starptautiskās Tirdzniecības palātas samierināšanas un arbitrāžas noteikumiem.

Ar cieņu, — zemkopības ministrs Ā.Ūdris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!