• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pašvaldību vadītāji prasa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.1995., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27496

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

24.08.1995., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldību vadītāji prasa

Vakar, 23.augustā, republikas rajonu pašvaldību vadītāji, izņemot Ogri un Preiļus, bija sanākuši Talsos uz apspriedi, kas vērsta uz situācijas izvērtēšanu valstī. Sarunas lielākā daļa veltīta finansu situācijas analīzei un it īpaši valsts ieņēmumiem.

Pašvaldību vadītāji bija noskaidrojuši, ka rajonos valsts pamatbudžeta ieņēmumi būtiski palielinājušies attiecībā pret pērno gadu. Taču lielākā daļa pašvaldību saņem niecīgas dotācijas un ar to nav iespējams nodrošināt algas ne skolotājiem, ne ārstiem, ne domāt par rajonu attīstību. Valdības pārstāvji gan pilnīgi neapstiprināja šos pieņēmumus, informējot, ka nodokļu ievākums rajonos ir neapmierinošs. Klātesošie pārmeta valdībai, ka tā nedodot atklātībai, cik katrs rajons mēnesī pārskaita valsts budžetā, cik saņem caur izlīdzināšanas fondu atpakaļ, kur paliek pārējie līdzekļi, ko nopelna pašvaldības, un kurš galu galā tad dzīvo uz otra rēķina. Aija Poča solīja atklāti informēt par šo ieņēmumu situāciju. Viņa teica, ka valdība iestājas par ciešāku sadarbību starp ieņēmumu dienestu un pašvaldībām, atzīmējot, ka ir pamats domāt, ka, piemēram, Rīgas pilsētas rajoni slēpj patiesos ienākumus. Viņasprāt kļūdu pieļāvusi Saeima, atļaujot veidot tik daudzus speciālos budžetus, no kuriem vajadzības gadījumā arī nav iespējams aizņemties. Atbildot uz konkrētu jautājumu, A.Poča teica, ka tiešām jūlijā rajoni dotācijas vispār nav saņēmuši.

Pašvaldību vadītāji lūdz Valsts prezidentu neizsludināt grozījumus likumos par šī gada budžetu un par pašvaldību finansu izlīdzināšanu, ja tiek samazināta rajonu pašvaldību budžeta daļa. Valdībai tiek prasīts oficiāli paziņot par budžeta krīzi un atzīt, ka tā neļauj pašvaldībām pilnā mērā pildīt likumā noteiktās funkcijas, tajā skaitā uzturēt rajona iedzīvotāju medicīnisko aprūpi. Tiek pieprasīts, lai Finansu ministrija pašvaldībām izsniedz parādzīmes par neieskaitīto valsts dotāciju šajā gadā.

Valsts prezidenta preses dienests, A.B.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!