• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministru tikšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.1995., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27508

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums nr. 482

Par A.Liepiņa atbrīvošanu

Vēl šajā numurā

01.09.1995., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Pēc Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministru tikšanās

Valda Birkava preses konference Ārlietu ministrijā

“Patiešām neparasti ražīga bija pusotra diena Kopenhāgenā,” tā kārtējo Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministru tikšanos pēc principa “5 + 3” Dānijas galvaspilsētā raksturoja Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs preses konferencē tūdaļ pēc atgriešanās Rīgā. Kopenhāgenā notikušas ne vien sarunas pēc principa “5 + 3”, bet arī vairākas divpusējas un trīspusējas tikšanās. Parakstīti arī trīs svarīgi dokumenti ar trim dažādām valstīm: līgums ar Dāniju par savstarpējo palīdzību muitas jautājumos; brīvās tirdzniecības līgums ar Islandi (tas galvenokārt regulēs zvejniecības jautājumus un dos iespēju Latvijas precēm iekļūt Islandes tirgū), kā arī protokols par Zviedrijas un Latvijas ekonomiskās komitejas nodibināšanu.

Ar Lietuvas (un neoficiālā sarunā ar Igaunijas) ārlietu ministru pārrunāta sadarbība “5 + 3” ietvaros, kā arī krīzes menedžmenta jautājumi — Baltijas valstis šajā ziņā iesniegušas savus priekšlikumus. Baltijas valstu ārlietu ministri bijuši arī vienisprātis, ka pirms aktīvas sadarbības ar Ziemeļvalstīm nepieciešama savstarpējās konsulārās palīdzības līguma noslēgšana starp Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Produktīva bijusi arī četrpusējā Dānijas un Baltijas valstu ārlietu ministru tikšanās. Kā zināms, jau nodibināta starptautiskā aizsardzības padomnieku grupa (par to vairākkārt informējis arī “LV” — J.Ū.). Tagad šī grupa tiks pastiprināta arī kopējās drošības un ārpolitikas virzienā, un šajā procesā aktīvi iesaistīsies Dānija, saskaņojot nostāju ar pārējām valstīm — šīs padomes dalībniecēm.

Savukārt trīspusējās sarunās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri pārrunājuši kopējo darbību Eiropas Savienības un NATO paplašināšanas sakarā.

“Visi saprot, ka mūsu robeža būs Eiropas Savienības austrumu robeža,” piebilda V.Birkavs. Ņoti atzinīgi novērtēta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbība Baltijas bataljonā un Latvijas lēmums par piedalīšanos ANO miera spēku akcijās.

Latvijas ārlietu ministrs Kopenhāgenā sniedza ziņojumu par drošības aspektiem reģionā. Apspriesta arī Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība drošības jautājumos, kā arī Baltijas valstu attiecības ar Krieviju. Kopumā Kopenhāgenā pārrunāts ļoti plašs jautājumu loks.

“”5 + 3" — tā ir jauna starptautiska ģimene,” V.Birkavs piebilda konferences izskaņā.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!