• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kritisko stāvokli valsts veselības aprūpē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.1995., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27550

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Politika Raiņa mākslā

Vēl šajā numurā

14.09.1995., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ARODBIEDRĪBĀS

Par kritisko stāvokli valsts veselības aprūpē

Pēdējo mēnešu laikā valsts veselības aprūpe un tās finansēšana ir nonākusi dziļā krīzes situācijā. Valdība, nespējot nodrošināt budžetā paredzēto līdzekļu izdalīšanu veselības aprūpei, noteikusi, ka cilvēkiem jāsedz medicīnisko pakalpojumu izmaksas līdz 25 procentiem par sniegto pakalpojumu. Piemēram, par ārsta apmeklējumu ārstniecības iestādē jāmaksā līdz vienam latam, par ārsta mājas vizīti līdz diviem latiem, bet par stacionārā pavadīto laiku jāiemaksā avansā līdz 75 procentiem no plānotā pacienta maksājuma daļas, kura, protams, par operācijām ir sevišķi augsta. No šiem maksājumiem netiek atbrīvoti pat invalīdi un pensionāri. Ņemot vērā lielas daļas iedzīvotāju zemo ienākumu līmeni, medicīniskie pakalpojumi viņiem kļūst praktiski nepieejami.

Kritiska situācija izveidojusies arī lielākajā daļā ārstniecības iestāžu: tiek aizkavētas vai nepilnā apmēra izmaksātas vienas no valstī zemākajām darba algām medicīnas darbiniekiem, pieaug parādi par komunālajiem pakalpojumiem, medikamentiem un pacientu ēdināšanu stacionāros.

Lai atrisinātu sarežģīto situāciju, Latvijas Medicīnas darbinieku arodbiedrības republikāniskā padome ir pieprasījusi LR Saeimai sasaukt ārkārtas plenārsēdi par šo jautājumu, bet Ministru kabinetam — sniegt 10 dienu laikā atbildi par speciālā veselības aizsardzības budžeta parāda dzēšanu. Šo prasību neizpildes gadījumā ir pieņemts lēmums pieteikt medicīnas iestāžu darbinieku streiku.

Iestājoties par tautas sociālo drošību, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valde aicina visas arodbiedrību organizācijas solidarizēties ar Latvijas Medicīnas darbinieku arodbiedrību vispārējam streikam, ja LR Saeima un valdība neradīs risinājumu izejai no krīzes situācijas veselības aprūpē.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības Valde

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!