• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents Preiļu rajonā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.1995., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.09.1995., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents Preiļu rajonā

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 21. septembrī, kopā ar ekonomikas ministru Jāni Zvanītāju, Saeimas pārstāvjiem Antu Rugāti un Gundaru Bērziņu ieradās Līvānu stikla fabrikā un Bioķīmiskajā rūpnīcā, sarunājās ar Preiļu rajona uzņēmējiem un ar Līvānu pilsētas domes vadību. Sarunās tika skarti līvāniešiem paši sāpīgākie jautājumi: no visiem Līvānu iedzīvotājiem gandrīz trešā daļa — 30 procenti — patlaban ir bezdarbnieki, bet 1400 iedzīvotāju ir bez iztikas līdzekļiem — viņi nesaņem nekādus pabalstus. Šāda situācija radusies tāpēc, ka savā laikā PSRS rūpniecības stratēģijas uzdevumā Līvānos uzbūvēja vairākas lielas rūpnīcas un ieveda daudz strādnieku no citurienes.

Pirms diviem gadiem Līvānus atstāja 200 ģimenes (kopā ap 600 cilvēku), bet pārējie ir palikuši un gaida no pašvaldības un Latvijas valsts vadītājiem kādu risinājumu. Līvānu bioķīmiskā rūpnīca darbu faktiski ir pārtraukusi pirms gada, Māju būves kombināta telpas stāv tukšas vairāk nekā gadu, pārējie uzņēmumi darbību sašaurinājuši.

Viena no pirmajām no nepatīkamās situācijas izkļuvusi Stikla fabrika, kura ir privatizēta. Tajā no kādreizējiem 1200 strādājošiem tagad ir nodarbināti 350. Fabrika ir radusi atrisinājumu sadarbībā ar citu valstu uzņēmējiem un tagad gaida savas produkcijas plašākas realizācijas iespējas. Taču arī šeit situāciju nevar saukt par spīdošu.

Bioķīmiskās rūpnīcas korpusi, kas patiesībā ir pilnīgi tukši, gaida privatizācijas otro kārtu. Rūpnīca sadalīta četrās atsevišķās struktūrās, trīs no tām jau ir privatizētas, ceturtā tiks privatizēta decembrī. Privatizācijas aģentūras vadītājs Jānis Naglis (viņš piedalījās rūpnīcas apmeklējumā) izteicās, ka, privatizējot šo gigantu, galvenais uzdevums bijis viens: Līvānos atrast pēc iespējas vairāk darba vietu. Kā tagadējie saimnieki izvērsīs ražošanu, tas ir pakārtots jautājums.

Priekšvēlēšanu sakarā tika runāts arī par to, ka tikai tad nākamās valdības darbība kopumā būs sekmīga, ja tiks izveidotas programmas atsevišķu Latvijas pilsētu sasāpējušo jautājumu atrisināšanai, jo Līvāniem līdzīga situācija ir daudzās vietās. Klātesošie jaunās Saeimas deputātu kandidāti piekrita prezidentam, ka tad, ja jaunā valdība nespēs atrisināt katras konkrētās apdzīvotās vietas problēmas, tad tai nebūs pa spēkam arī valsts problēmas.

Līvānu uzņēmēji sarunā ar Saeimas pārstāvjiem vēlējās noskaidrot dažus jautājumus, kas skar likumdošanas nianses. Gundars Bērziņš informēja klātesošos par to, kādas pārmaiņas tiek izdarītas privatizācijas un uzņēmumu attīstības likumdošanā.

Galēnu pagastā Valsts prezidents apmeklēja divas zemnieku saimniecības, kuras šobrīd var dēvēt par plaukstošām — to apliecina jaunās dzīvojamās un saimniecības ēkas, vienā saimniecībā plaši izvērsta piensaimniecība, otrā — cūkkopības nozare. Zemnieki prasīja skaidru un gaišu atbildi no deputātu kandidātiem, ko darīt ar sertifikātiem, vai ceturtajai valdībai būs kāds reāls risinājums, kādā veidā izmantot privatizācijas un kompensācijas sertifikātus.

Ceļā prezidents apstājās arī Riebiņu centrā, lai aplūkotu vienu no sakoptākajiem pagastiem, kas ir viens no uzvarētājiem konkursā.

Stabulnieku pagasta kultūras namā Guntis Ulmanis tikās ar zemniekiem un citiem apkārtnes iedzīvotājiem. Tā kā sarunā piedalījās Valsts zemes komisijas priekšsēdētāja Anna Seile, daudzi zemnieki uzdeva jautājumus par zemes reformas problēmām.

Kupli apmeklēta bija tikšanās Preiļu kinoteātrī “Ezerzeme”, visvairāk bija ieradušies vecākās paaudzes pārstāvji. Prezidents kopā ar pavadītājiem atbildēja uz viņu jautājumiem. Daudz bija tagadējās valdības kritikas, īpaši sociālo programmu risināšanas jomā. Labklājības ministrs Andris Bērziņš skaidroja, kālab kavējas solītie pielikumi pie pensijām, un izteica pārliecību, ka drīzumā tos varēs saņemt. Atbildot uz daudziem jautājumiem, vai valdība izpildīs solījumu atdot Ls 200 un arī lielākas summas bankas “Baltija” noguldītājiem, Valsts prezidents apsolīja, ka uzņemsies kontroli par to, lai nākamā valdība pildītu šajā sakarā dotos pašreizējās valdības solījumus.

Apmeklējot Preiļu rajona slimnīcu, kurā tāpat kā citās Latvijas ārstniecības iestādēs ir kritiska situācija, viesi atzina, ka slimnīcā ir laba kārtība, tajā strādā spējīgu mediķu komanda, taču neko iepriecinošu drīzam problēmas risinājumam nepateica, bet gan ielūkojās Latvijas veselības aprūpes nākotnē.

Vakarā Valsts prezidents ieradās Aizkalnes pagastā, kur tikās ar rajona padomes deputātiem un pašvaldību vadītājiem. Prezidents izmantoja visas tikšanās, lai gūtu apliecinājumu savai pozīcijai ļoti daudzos jautājumos, kas varbūt vērsta arī uz jaunā premjera kandidāta izvēli. Gandrīz visur prezidents runāja par priekšvēlēšanu situāciju, raksturojot stāvokli tautsaimniecībā, uzsverot gan šīs valdības padarīto, gan arī to, kādus solījumus viņaprāt valdība nav izpildījusi līdz galam. Valsts prezidents uzstājās arī kā aģitators, aicinot visus iedzīvotājus izpildīt pilsoņa pienākumu — piedalīties vēlēšanās, lai pēc tam nebūtu jāsūrojas, ka Saeimā nav tie cilvēki, kurus viņi tur gribētu redzēt.

Preiļu rajona apmeklējumā par zināmu atslodzes brīdi var uzskatīt Jasmuižas Raiņa muzeja apmeklējumu, kur acis priecēja arī Latgales keramiķu plejādes darbu klāsts. Bet par visas vizītes pārdomātu un lietišķu izkārtojumu paldies pienākas Preiļu rajona padomes priekšsēdētājam Ivaram Meluškānam.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!