• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības komisijas pirmās sēdes protokols. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.1995., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un NATO, "Partnerattiecības mieram" - sākums un turpinājums

Vēl šajā numurā

19.10.1995., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības komisijas pirmās sēdes protokols

No 1995.gada 14. līdz 18.oktobrim Rīgā notika pirmā Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības komisijas sēde.

Sēdes laikā tikās Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas delegācijas. Puses informēja viena otru par savu valstu ekonomisko attīstību, tajā skaitā par reformu norisi ārējos ekonomiskos sakaros, kā arī apmainījās viedokļiem par tālāko sadarbību starp abām valstīm tirdzniecībā, ekonomikā un citās jomās.

Sēdes protokola pielikumā nr.1 ietverta sēdes dienas kārtība, pielikumā nr.2 — delegāciju sastāvs.

Komisijas sēdes laikā, kas noritēja draudzīgā, lietišķā un konstruktīvā atmosfērā, vienojās par sekojošo:

1. Par tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības stāvokli starp abām valstīm pēc Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas vienošanās par tirdzniecību un ekonomisko sadarbību stāšanās spēkā.

1) 1994.gada jūlijā notika oficiāla Latvijas Republikas Ministru prezidenta biedra un valsts reformu ministra M.Gaiļa vadītās delegācijas vizīte Ķīnas Tautas Republikā. Vizītes laikā abu valstu valdības parakstīja Kopīgo komunikē, un tādējādi tika normalizētas Ķīnas Tautas Republikas un Latvijas Republikas attiecības. 1994.gada decembrī notika oficiāla Latvijas Republikas Valsts prezidenta G.Ulmaņa vizīte Ķīnas Tautas Republikā. Šīs vizītes laikā tika parakstīts “Līgums starp Latvijas Republikas Valdību un Ķīnas Tautas Republikas Valdību par tirdzniecību un ekonomisko sadarbību”, kas veido juridisko pamatu Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības attīstībai un ievieš lielākās labvēlības režīmu tirdzniecībā. Latvijas Republikas uzņēmēju delegācija, kas pavadīja Latvijas Republikas Valsts prezidentu vizītē uz Ķīnas Tautas Republiku, Pekinā noorganizēja savu izstrādājumu izstādi.

1995.gada martā notika oficiāla Ķīnas Tautas Republikas Valsts padomes premjerministra vietnieka un ārlietu ministra Cjaņa Cičena vizīte Latvijas Republikā, kuras laikā notika plaša abu pušu viedokļu apmaiņa. Augstākā līmeņa vizīšu apmaiņa pozitīvi ietekmēja tālāko divpusējo attiecību attīstību.

1995.gada jūnijā Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Vans Fensjans un Latvijas Republikas finansu ministre Indra Sāmīte savu valdību vārdā apmainījās vēstulēm par Ķīnas Tautas Republikas valdības dāvinājumu Latvijas Republikas valdībai 3 mlj. juaņu apmērā.

2) Komisija atzīmē, ka, pateicoties abu valstu attiecīgo ministriju un ārējās tirdzniecības iestāžu kopīgām pūlēm, Latvijas un Ķīnas tirdzniecībā un ekonomiskajā sadarbībā ir sasniegti labi rezultāti. Pēc Ķīnas Tautas Republikas muitas statistikas datiem, abpusējās tirdzniecības apjoms 1994. gadā ir sasniedzis 27 mlj. 103 tūkst. ASV dolāru un ir palielinājies par 39,4% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu (tajā skaitā Ķīnas Tautas Republikas eksports sastāda 1 mlj. 590 tūkst. ASV dolāru, attiecīgi Latvijas Republikas eksports ir 25 mlj. 513 tūkst. ASV dolāru). Kopš 1995.gada janvāra abpusējās tirdzniecības apjoms bija 2 mlj. 722 tūkst. ASV dolāru, samazinoties par 66,1% salīdzinājumā ar to pašu periodu iepriekšējā gadā (tajā skaitā Ķīnas Tautas Republikas eksporta apjoms ir 770 tūkst. ASV dolāru, bet Latvijas Republikas eksporta apjoms ir 1 mlj. 952 tūkst. ASV dolāru). Ķīnas eksportā uz Latviju pārsvarā ir vieglās un tekstilrūpniecības preces, medikamenti, elektrotehniskie u.c. izstrādājumi. No Latvijas Republikas uz Ķīnas Tautas Republiku tiek eksportēti velmējumi, mašīnbūves izstrādājumi u.c. preces.

Pēc Latvijas Republikas muitas statistikas, divpusējās tirdzniecības apjoms 1994.gadā bija 6 mlj. 898 ASV dolāru, kas ir par 58% mazāk nekā iepriekšējā gadā. Eksporta apjoms no Latvijas uz Ķīnu bija 5 mlj. 398 tūkst. ASV dolāru, bet eksporta apjoms no Ķīnas uz Latviju — 1 mlj. 509 tūkst. ASV dolāru. No šī gada janvāra līdz jūnijam divpusējās tirdzniecības apjoms bija 562 tūkst. ASV dolāru. Latvijas eksports bija 15 tūkst. ASV dolāru, Ķīnas eksports — 546 tūkst. ASV dolāru.

Abas Puses uz vienlīdzības un abpusēja izdevīguma pamata, kā arī saskaņā ar starptautisko tirdzniecības praksi aktīvi sekmēs abu valstu uzņēmumu un kompāniju tirdzniecību, tajā skaitā tirdzniecību brīvi konvertējamā valūtā, kā arī paplašinās eksporta un importa preču sortimentu un paaugstinās to kvalitāti.

Lai veiksmīgi attīstītos tirdzniecība starp abām valstīm, komisija atzīmē, ka Puses centīsies palielināt tirdzniecības apgrozījumu un uzlabot tirdzniecības bilanci.

Komisija atzīmē, ka 1994.gada beigās Latvijas Republikā bija 51 Latvijas — Ķīnas kopuzņēmums, kuros Ķīnas puse ir ieguldījusi 160 tūkst. ASV dolāru.

Puses uzskata, ka patlaban pastāv neatbilstība starp pašreizējiem abu valstu tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības apjomiem un valstu reālajām iespējām. Lai paaugstinātu abpusējo sadarbības līmeni, Puses sekmēs attiecīgo struktūru un organizāciju sadarbību ekonomikā, tirdzniecībā un investīciju jomā.

 

2. Par Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības attīstības perspektīvām.

Komisija atzīmē, ka starp Latviju un Ķīnu pastāv plašas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības perspektīvas, un tāpēc piedāvā abu valstu attiecīgām struktūrām sekmēt tālāko Latvijas un Ķīnas tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības attīstību.

1) Komisija uzskata, ka, lai sekmētu abu valstu ilglaicīgu un stabilu tirdzniecību un ekonomisko sadarbību, Pusēm nepieciešams stimulēt tiešo tirdzniecību un ekonomiskos sakarus starp abu valstu vidējiem un lieliem uzņēmumiem ar nozīmīgu saimniecisko potenciālu un labu reputāciju. Komisija piedāvā abu Pušu attiecīgajām struktūrām sekmēt lietišķu kontaktu veidošanos starp uzņēmumiem un kompānijām, kā arī dalību biznesa semināros, izstādēs u.c. pasākumos.

2) Puses vienojušās sekmēt Latvijas un Ķīnas uzņēmumu un organizāciju tehnoloģisko un ekonomisko sadarbību, pielietojot modernas, elastīgas un efektīvas formas, kā, piemēram, tehnoloģijas apmaiņu, rūpniecisko kooperāciju utt. Komisija uzskata, ka ir mērķtiecīgi nostiprināt Pušu sadarbību mašīnbūves, elektrotehnikas, vieglās un pārtikas rūpniecības nozarēs.

3) Komisija piekrīt, ka Ķīnas uzņēmumi izskatīs iespēju Latvijas Republikas teritorijā izveidot Ķīnas Tautas Republikas preču ekspeditoru centru, muitas, noliktavu, kā arī atvērt ķīniešu restorānus.

4) Komisija liek priekšā abu valstu bankām iespējami īsā laikā nodibināt tiešos (operatīvos) kontaktus, lai sekmētu divpusējo tirdzniecību un ekonomisko sadarbību.

5) Komisija piedāvā Pušu attiecīgām struktūrām vienoties par nepieciešamo apstākļu izveidošanu abu valstu tirdzniecības un ekonomiskā personāla darbībai saskaņā ar katrā valstī pastāvošo likumdošanu un noteikumiem, kas regulē abpusēju tirdzniecību, vīzu un uzturēšanās atļauju noformēšanu.

Puses atbalsta tūrisma attīstību un uzskata, ka būtu nepieciešams izveidot tiešos sakarus starp attiecīgām Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas struktūrām, kā arī izstrādāt līgumu tiesisko bāzi tūrisma jomā.

6) Komisija piedāvā Pušu attiecīgām struktūrām tuvākajā laikā saskaņot un parakstīt līgumus par investīciju veicināšanu un aizsardzību, izvairīšanos no divkāršās aplikšanas ar nodokļiem, par jūras transportu, gaisa transportu un sakariem.

7) Komisija piedāvā Pusēm tuvākajā laikā saskaņot un parakstīt sekojošus līgumus: a) par investīciju veicināšanu un aizsardzību; b) par izvairīšanos no divkāršās aplikšanas ar nodokļiem; c) par jūras transportu; d) par gaisa transportu un sakariem.

8) Ķīnas Puse ir ieinteresēta Ķīnas preču tranzītā caur Latvijas Republikas teritoriju, izmantojot Latvijas tirdzniecības ostas un citus komunikācijas līdzekļus.

9) Latvijas Puse iesniedza Ķīnas Pusei Latvijā ražoto preču sarakstu ar mērķi paplašināt divpusējo tirdzniecību un ekonomiskās attiecības.

 

3. Par nākamās komisijas sēdes vietu un laiku

Ķīnas delegācija izsaka pateicību par silto uzņemšanu un rūpīgi organizēto programmu pirmās vizītes laikā, kā arī par Latvijas Puses draudzīgo attieksmi un sadarbību sēdes laikā.

Ķīnas delegācija uzaicina Latvijas delegāciju uz komisijas otro sēdi, kas notiks 1996.gadā Pekinā. Konkrētais sēdes laiks tiks saskaņots papildus.

Parakstīts 1995.gada 17.oktobrī Rīgā divos eksemplāros, katrs no tiem latviešu, ķīniešu un krievu valodā, turklāt visi teksti ir autentiski.

 Tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības komisijas Latvijas puses priekšsēdētāja Iveta Sers

Tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības komisijas Ķīnas puses priekšsēdētājs Vangs Džunveņs

WPE1.JPG (11183 BYTES) WPE3.JPG (13952 BYTES) WPE4.JPG (11411 BYTES)
Ārlietu ministrijas Āzijas un Āfrikas nodaļas vadītājs Pēteris Pildegovičs un Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijā Vans Fensjans; ĶTR ārējās tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības ministrijas Eiropas nodaļas vadītāja vietnieks, Ķīnas puses komisijas priekšsēdētājs, delegācijas vadītājs Vangs Džunveņs un Ārlietu ministrijas otrā daudzpusējo attiecību departamenta direktore, Latvijas puses delegācijas vadītāja Iveta Sers protokola parakstīšanas brīdī; dokumentu apmaiņas laikā — Ķīnas un Latvijas delegāciju vadītāji.

Foto: Māris Kaparkalējs,"LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!