• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Juristu prakses licenču izsniegšanas un izmantošanas kārtība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.1995., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Licencēto juristu ētikas kodekss

Vēl šajā numurā

06.12.1995., Nr. 189

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tieslietu ministrija

Pieņemts: 22.11.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU DOKUMENTI

Juristu prakses licenču izsniegšanas un izmantošanas kārtība

Apstiprinu: Latvijas Republikas tieslietu ministrs R.Apsītis

1995.gada 22.novembrī

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Kārtība izstrādāta, pamatojoties uz Civillikumu, 1990.gada 26.septembra likumu “Par uzņēmējdarbību”, Ministru kabineta 1995.gada 31.marta noteikumiem nr.77 “Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem”, Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumiem nr.321 “Noteikumi par uzņēmējdarbības ierobežojumiem”.

Šī kārtība paredz licenču izsniegšanu fiziskām personām juristu prakses veikšanai.

1.2. Juristu prakse ir ar speciālām zināšanām jurisprudencē saistīts intelektuāls darbs ar mērķi sniegt juridiskos pakalpojumos un konsultācijas fiziskajām un juridiskajām personām.

1.3. Ar jurista praksi tiesīgi nodarboties tie juristi, kuriem ir Tieslietu ministrijas izsniegta licence juristu praksei.

1.4. Licencēšana ir pretendenta uz licenci juristu praksei (turpmāk — pretendenta) juridisko praktisko un teorētisko zināšanu pārbaude ar mērķi novērtēt pretendenta atbilstību juristu prakses veikšanai.

Pozitīva novērtējuma gadījumā pretendentiem tiek izsniegta licence juridisku pakalpojumu un konsultāciju sniegšanai ar 5 gadu derīguma termiņu.

 

2. Iesniedzamie dokumenti

2.1. Lai saņemtu licenci juristu praksei, pretendentam Tieslietu ministrijā jāuzrāda pase un jāiesniedz:

2.1.1. tieslietu ministram adresēts pieteikums licences juristu praksei izsniegšanai;

2.1.2. diploma par augstāko juridisko izglītību noraksts;

2.1.3. darbu jurista profesijā apliecinošs izraksts no darba grāmatiņas vai darba grāmatiņas noraksts.

 

3. Licencēšanas komisijas darbība

3.1. Licences izsniedz tieslietu ministrs, pamatojoties uz Tieslietu ministrijas izveidotas licencēšanas komisijas (turpmāk — komisija) lēmumu.

3.2. Pieteikumu licences saņemšanai komisija izskata pretendenta klātbūtnē komisijas sēdē 30 dienu laikā no tā saņemšanas dienas.

3.3. Komisijas sēdē tiek vērtēta pretendenta profesionālās kvalifikācijas atbilstība jurista prakses veikšanai, par vērtēšanas kritēriju izmantojot pretendenta darba stāžu jurista profesijā, zināšanas likumdošanā, obligātu trešās pakāpes valsts valodas prasmi.

3.4. Komisija sēdē lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt licenci pieņem ar komisijas locekļu balsu vairākumu, ja sēdē piedalījusies vismaz puse no komisijas locekļiem.

Vienāda pretēju balsu skaita gadījumā izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

3.5. Sēdes tiek protokolētas. Tās vada komisijas priekšsēdētājs, bet viņa prombūtnes laikā — priekšsēdētāja vietnieks.

3.6. Licenci izsniedz pēc komisijas lēmuma pieņemšanas.

Pirms licences juristu praksei izsniegšanas vai izsniegtās licences pārreģistrēšanas licences saņēmējam jāiesniedz kvītis par valsts nodevas samaksu un ar licencēšanu saistīto pakalpojumu izdevumu apmaksu.

 

4. Juristu prakses uzsākšanas noteikumi

4.1. Pēc licences juristu praksei saņemšanas jurists (turpmāk — licences saņēmējs) var uzsākt praksi:

4.1.1. reģistrējot uzņēmējdarbību Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā;

4.1.2. noslēdzot darba līgumu par juridiskās palīdzības sniegšanu ar darba devēju, kura uzņēmējdarbības virziens ir juridiskā palīdzība;

4.1.3. saņemot individuālā darba reģistrācijas apliecību valsts ieņēmumu dienesta nodaļā;

4.1.4. noslēdzot pilnvarojuma līgumu ar pilnvaras devēju.

4.2. Pēc jurista prakses uzsākšanas licences saņēmējam par to jāinformē Tieslietu ministrija, iesniedzot Uzņēmumu reģistra izsniegtās reģistrācijas apliecības norakstu, finansu iestādes izziņu, individuālā darba reģistrācijas apliecības norakstu, darba līguma vai pilnvarojuma līguma norakstu.

Ja licences saņēmējs 1 gada laikā no licences saņemšanas dienas nav iesniedzis Tieslietu ministrijā šī punkta pirmajā daļā minētos dokumentus, komisija izskata jautājumu par licences anulēšanu kārtības 4.6. punktā noteiktajā veidā.

4.3. Par prakses vietas adreses maiņu vai darba devēja maiņu licences saņēmējam jāpaziņo Tieslietu ministrijai, iesniedzot attiecīgu dokumentu norakstus, bet par prakses izbeigšanu — iesniedzot paziņojumu.

4.4. Tieslietu ministrija licences saņēmēja vārdu un uzvārdu, prakses vietas adresi izsludina oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Par izmaiņām licencēto juristu sarakstā vai viņu prakses vietas vai adreses maiņu Tieslietu ministrija paziņo šī punkta pirmajā daļā paredzētajā kārtībā.

4.5. Par likumu, tiesību aktu, Licencēto juristu ētikas kodeksa un šīs kārtības pārkāpumiem Tieslietu ministrija, pamatojoties uz licencēšanas komisijas lēmumu, licences saņēmējam var:

4.5.1. izteikt brīdinājumu par licences anulēšanu;

4.5.2. licenci anulēt.

4.6. Lēmumu par 4.5. punktā paredzēto sodu piemērošanu pieņem komisijas sēdē. Uz komisijas sēdi tiek uzaicināts licences saņēmējs, kuru iepriekš informē par pretenziju būtību.

Ja uzaicinātais licences saņēmējs neierodas uz komisijas sēdi, jautājuma par soda piemērošanu izskatīšana netiek atlikta.

 

5. Licences darbības termiņa pagarināšana

5.1. Komisija pēc iepriekš izsniegtās licences derīguma termiņa izbeigšanās var to pagarināt, pārreģistrējot uz 5 gadu ilgu termiņu.

5.2. Pieteikums licences pārreģistrēšanai iesniedzams Tieslietu ministrijā ne vēlāk kā 30 dienas pirms licences derīguma termiņa izbeigšanās.

5.3. Vienlaikus ar pieteikumu licences pārreģistrēšanai Tieslietu ministrijā jāiesniedz rakstisks apliecinājums par izsniegtās licences izmantošanu atbilstoši likumu, tiesību aktu, Licencēto juristu ētikas kodeksa un šīs kārtības prasībām.

5.4. Uz komisijas sēdi tiek aicināts pieteikumu licences pārreģistrēšanai iesniegušais licences saņēmējs.

Ja licences saņēmējs neierodas uz komisijas sēdi, pieteikuma izskatīšana netiek atlikta.

5.5. Komisija var pieņemt lēmumu:

5.5.1. pārreģistrēt licenci;

5.5.2. atteikt licences pārreģistrēšanu, sastādot motivētu atteikumu un to izsniedzot vai nosūtot pieteikuma iesniedzējam.

5.6. Pārreģistrējot licenci, tās saņēmējam tiek izsniegta licence juristu praksei ar norādi, ka licence pārreģistrēta.

6. Licencēšanas komisijas lēmumu izpildi un šīs kārtības ievērošanu nodrošina Tieslietu ministrijas Brīvo juridisko profesiju nodaļa.

 

7. Noslēguma jautājumi

7.1. Licenču saņēmējiem, kuriem licences tika izsniegtas uz nenoteiktu laiku (beztermiņa), līdz 1996.gada 1.martam Tieslietu ministrijas Brīvo juridisko profesiju nodaļā tās jāapmaina pret uz 5 gadu termiņu izsniegtām licencēm juristu praksei, nosakot šo termiņu ar jaunās licences izsniegšanas dienu.

7.2. Ar šīs kārtības apstiprināšanu zaudē spēku ar tieslietu ministra 1994.gada 17.augusta pavēli nr.1–1/14 apstiprinātie Noteikumi juriskonsultu praksei un licenču izsniegšanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!