• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ķīniešu tauta pret latviešu tautu patiesi izjūt visdziļāko draudzību un cieņu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.1995., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27734

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Fondu biržas biedru - Sakaru bankas, Latvijas Universālās bankas, Latvijas Krājbankas, Parekss bankas, Zemes bankas, Multibankas - pakalpojumi vērtspapīru tirgū

Vēl šajā numurā

07.12.1995., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Ķīniešu tauta pret latviešu tautu patiesi izjūt visdziļāko draudzību un cieņu”

Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra vietnieks Čžans Dekons — "Latvijas Vēstnesim" Peidžinā

Aizvakar no brauciena pa Ķīnas Tautas Republiku atgriezās “Latvijas Vēstneša” ārpolitikas virsredaktors Jānis Ūdris. Viņu kā Latvijas oficiālā laikraksta pārstāvi un Latvijas Televīzijas operatoru Māri Purgaili ielūdza šīs valsts Ārlietu ministrijas Informācijas departaments, bet brauciena veiksmīgā organizēšanā daudz pūļu ieguldīja Ķīnas Tautas Republikas vēstniecība Latvijā un personīgi ĶTR ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Viņa ekselence Vans Fensjans (Vang Fengxiang) .

Nedēļas laikā latviešu žurnālisti bija galvaspilsētā Peidžinā un valsts lielākajā pilsētā Šanhajā, apmeklēja vairākas brīvās ekonomiskās attīstības zonas, virkni Ķīnas valsts un privāto uzņēmumu un lauku saimniecību. Tāpat tika iepazītas Ķīnas izcilākās vēsturiskās vietas un Ķīnas mūsdienu māksla. Latviešu žurnālistus pieņēma Visķīnas Tautas pārstāvju sapulcē (parlamentā), Ārlietu ministrijā un Valsts televīzijā, kur tapa interviju virkne par pasaules lielākās valsts ārpolitikas aktualitātēm, kā arī par Ķīnas un Latvijas attiecībām un to perspektīvu. "Latvijas Vēstneša" korespondenta materiālu klāstu "Latvijas Vēstnesis" sāk ar Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra vietnieka Čžana Dekona (Zhang De Guang) interviju.

— Paldies par jūsu atsaucību uz “Latvijas Vēstneša” lūgumu sniegt interviju. Tā kā šī ir mūsu pirmā saruna, mans pirmais jautājums būtu arī tādas vispārējākas dabas: kā jūs vērtējat Ķīnas Tautas Republikas pašreizējās attiecības ar Latviju?

— Latvija ir Eiropas valsts svarīgā vietā, pie Baltijas jūras, un tās galvaspilsēta Rīga ir tālu pazīstama ar savu bagāto un unikālo vēsturi. Ķīniešu tauta pret latviešu tautu patiesi jūt visdziļāko draudzību un cieņu. Mēs uzskatām, ka ģeogrāfiskais attālums nevar būt par šķērsli mūsu valstu sekmīgai ekonomiskai sadarbībai. Mēs arī, neraugoties uz lielumiem, uzskatām, ka mūsu abu valstu attiecību pamatā jābūt pilnīgai sapratnei un savstarpējai cieņai. Mēs no savas puses cenšamies darīt visu iespējamo, lai mūsu valstu attiecības veidotos sekmīgi. Un es esmu pārliecināts, ka liela nozīme šajos centienos ir modernajiem masu saziņas līdzekļiem, izplatot objektīvu informāciju par mūsu valstīm. Patiesa informācija ir ārkārtīgi nozīmīga. Šī iemesla dēļ es arī sirsnīgi sveicu jūs Ķīnā.

Kā zināms, Ķīnas Tautas Republika bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas Republiku un nodibināja ar to diplomātiskas attiecības tūlīt pēc neatkarības atjaunošanas. Nav arī noslēpums, ka pēc tam mūsu attiecības uz kādu laiku tika pārtrauktas sakarā ar tā saukto Taivanas jautājumu. Tagad šis jautājums ir pilnīgi nokārtots. Līdz ar to esmu pārliecināts, ka tagad draudzīgām attiecībām un lietišķai sadarbībai starp abām mūsu valstīm ir patiešām labs pamats un ka šīs attiecības turpinās stabili attīstīties. Vēlot sekmes Latvijai, mēs arī sagaidām jaunus panākumus mūsu politiskajā, ekonomiskajā, zinātnes, tehnoloģijas un kultūras sadarbībā.

Vienlaikus šajā brīdī gribu atgādināt arī Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizīti Ķīnas Tautas Republikā pagājušā gada decembrī un tās lielo nozīmi mūsu valstu attiecību tālākā nostiprināšanā. Savukārt Ķīnas Tautas Republikas premjerministra vietnieks un ārlietu ministrs Czjans Cičens šī gada martā apmeklēja Latviju, un es arī biju šajā delegācijā, guvu jūsu valstī ļoti labus iespaidus. Šīs vizītes laikā abu valstu vadītāji apmainījās viedokļiem plašā starptautisko attiecību, kā arī abu valstu divpusējo attiecību jomā. Esmu pārliecināts, ka tagad mēs varam rēķināties ar stabilu mūsu valstu attiecību attīstību.

 

— Kā jūs iedomājaties Ķīnas Tautas Republikas un Latvijas Republikas attiecību nākotni?

— Būtībā ir pagājis pavisam īss laiks kopš mūsu valstu attiecību nodibināšanās. Taču arī šajos dažos gados mūsu ekonomiskās un tirdzniecības attiecības jau ir būtiski padziļinājušās. Abas valstis daudz vērības pievērš tirgus ekonomikas attīstībai, un abu valstu valdības vēlas attīstīt mūsu labās attiecības. Firmām un uzņēmumiem tagad ir plašas iespējas dibināt savstarpējus kontaktus, tādējādi sekmējot mūsu valstu sadarbību. Valdībām joprojām ir nozīmīga loma mūsu valstu sadarbības sekmēšanā. Turpmāk acīmredzot liela nozīme būs juridiskajām garantijām ekonomikā, tirdzniecībā un citās sadarbības jomās. Tajā pašā laikā domāju, ka abu valstu uzņēmumiem nākotnē vēl jāpadziļina savstarpējie kontakti, lai vēl labāk viens otru iepazītu un arī labāk izpētītu otras valsts iespējas abpusēji izdevīgai sadarbībai. Acīmredzot nākotne parādīs vēl jaunus ceļus mūsu valstu sadarbībai. Vismaz mēs Ķīnā nopietni strādājam pie mūsu ekonomiskās sadarbības iespēju padziļināšanas.

Esmu dziļi pārliecināts, ka pastāv patiešām labas potences abu mūsu valstu ekonomiskajai sadarbībai un tirdzniecības attīstībai, tāpat kā apzinos, ka abām pusēm šajā jomā vēl ir plašs darba lauks.

Es arī esmu dziļi pārliecināts, ka abas puses darīs visu iespējamo, lai īstenotu pastāvošās sadarbības iespējas un tādējādi īstenotu deklarāciju, ko parakstījuši abu mūsu valstu vadītāji.

Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka mūsu valstu divpusējām attiecībām ir patiešām gaiša nākotne.

 

— Atļaujiet arī man pievienoties jūsu optimistiskajai pārliecībai. Un vēlreiz pateikties par interviju Latvijas oficiālajam laikrakstam “Latvijas Vēstnesis”.

Ar Ķīnas Tautas Republikas

ārlietu ministra vietnieku

Čžanu Dekonu

tikās Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!