Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 14 Pēdējās nedēļas laikā 20 Visi
Ministru kabineta noteikumi Nr. 721
Rīgā 2015. gada 15. decembrī (prot. Nr. 67 45. §)
Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 16. jūnija noteikumos Nr. 307 "Dzīvnieku liemeņu klasifikācijas noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta ceturto daļu
un trīspadsmito daļu un
13. panta trešās daļas 3. punktu un Lauksaimniecības un
lauku attīstības likuma 13. panta pirmo daļu
1. Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 16. jūnija noteikumos Nr. 307 "Dzīvnieku liemeņu klasifikācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 119. nr.) šādus grozījumus:
1.1. papildināt 3. punktu aiz skaitļa un vārdiem "200 cūkām nedēļā" ar vārdiem "neieskaitot cūkas, kas tikušas izmantotas vaislai";
1.2. izteikt 12. punktu šādā redakcijā:
"12. Pirms svēršanas un klasificēšanas cūku liemeņiem drīkst atdalīt galvu, asti, priekškājas vai pakaļkājas. Lai noteiktu liemeņa svaru atbilstoši standarta apstrādei (noformējumam), izmanto šādus koeficientus:
12.1. 8,345 – aizstājot atdalīto galvu;
12.2. 0,072 – aizstājot atdalīto asti;
12.3. 0,764 – aizstājot atdalītās priekškājas;
12.4. 1,558 – aizstājot atdalītās pakaļkājas.";
1.3. papildināt noteikumus ar 12.1 punktu šādā redakcijā:
"12.1 Liemeņa svaru atbilstoši standarta apstrādei (noformējumam) nosaka, liemeņa svaru bez atdalītās liemeņa daļas reizinot ar 100 un rezultātu dalot ar starpību, kas iegūta, no 100 atņemot atdalītās liemeņa daļas koeficientu vai atsevišķo atdalīto daļu koeficientu summu:
liemeņa svars = | 100 x liemeņa svars bez atdalītās liemeņa daļas |
100 – atdalītās liemeņa daļas koeficients vai atsevišķo atdalīto daļu koeficientu summa"; |
1.4. papildināt noteikumus ar 20.2.7. apakšpunktu šādā redakcijā:
"20.2.7. cūkām, kas tikušas izmantotas vaislai, – identifikācijas numurs, ja tas nepieciešams kautuves jaudas noteikšanai;";
1.5. izteikt pielikumu šādā redakcijā:
"Pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 16. jūnija
noteikumiem Nr. 307
Cūku liemeņu klasificēšanas metodes
1. Latvijā cūku liemeņus klasificē, izmantojot:
1.1. manuālo metodi (ZP), kurā lieto lineālu vai bīdmēru. Mērījumu veic manuāli, nosakot muguras tauku slāņa biezumu un muskuļa biezumu sadalīta liemeņa viduslīnijā, un liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 60,5214 – 0,2579 × G + 0,0525 × M, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
G – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu) sadalīta liemeņa viduslīnijā, ko mēra plānākajā daļā virs gluteus medius muskuļa;
M – muskuļa biezums milimetros sadalīta liemeņa viduslīnijā, kas ir attālums, kuru mēra plānākajā daļā starp M. gluteus medius kraniālo malu un canalis vertebralis (mugurkaula kanāla) malu;
1.2. aparātu "Intrascope (Optical Probe)", kas aprīkots ar sešstūrveida zondi, kuras maksimālais platums ir 12 milimetri, bet pie asmens zondes augšgalā – 19 milimetri un kurā ir skatāmlodziņš ar gaismas avotu un milimetros kalibrēts slīdošs cilindrs ar darbības zonu starp 8 un 50 milimetriem. Liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 66,6708 – 0,3493 × F, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
F – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu), kuru mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas 6 centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
1.3. aparātu "PG 200 (Pork Grader)", kas aprīkots ar mērīšanas zondi, datu izdrukas printeri, mēraparāta kalibrēšanas bloku, kā arī ar 8–9 milimetru platu asmeni un LED gaismas avotu ar blakus esošu gaismas uztvērēju (fotodetektoru). Liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 64,4502 – 0,4364 × F + 0,0381 × M, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
F – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu), kuru mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas 7 centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
M – muskuļa biezums milimetros, kuru mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas 7 centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
1.4. aparātu "OptiGrade-MCP", kas ir aprīkots ar optisko zondi, kuras diametrs ir 6 milimetri, vienu infrasarkano fotodiodi un fototranzistoru. Mērījumu rezultātus aprēķinātajā liesās gaļas saturā izsaka, izmantojot datoru. Liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 66,7787 – 0,4464 × F + 0,0018 × M, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
F – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu), kuru mēra starp pēdējo un priekšpēdējo ribu 7 centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
M – muskuļa biezums milimetros, kuru mēra starp pēdējo un priekšpēdējo ribu 7 centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas.
2. Šā pielikuma 1. punktā minētās liemeņa liesās gaļas satura aprēķināšanas formulas izmanto, ja cūkas liemeņa svars ir no 60 līdz 110 kilogramiem.
3. Manuālo metodi (ZP), kas minēta pielikuma 1.1. apakšpunktā, atļauts izmantot kautuvēs, kurās:
3.1. vidēji gadā nokauto dzīvnieku nav vairāk par 200 cūkām nedēļā;
3.2. vidēji gadā nokauto dzīvnieku nav vairāk par 500 cūkām nedēļā, ja klasificēšanā izmanto elektronisku datu ievades metodi, kas savienota ar datorprogrammu."
2. Noteikumi stājas spēkā 2016. gada 1. janvārī.
Ministru prezidente Laimdota Straujuma
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs