• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 31. jūlija noteikumi Nr. 336 "Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2001., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.337

Kārtība, kādā stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

Vēl šajā numurā

03.08.2001., Nr. 115

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 336

Pieņemts: 31.07.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumi Nr. 336

Rīgā 2001.gada 31.jūlijā (prot. Nr. 36, 2.§)

Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 10.panta pirmās daļas 2.punktu

1. Noteikumi nosaka fiziskās personas — iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja (turpmāk — maksātājs) attaisnotajos izdevumos ietveramos izdevumus par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, kuru kopējā summa taksācijas gada laikā nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem 150 latu katram. Tie ir šādi:

1.1. izdevumi par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumi par specialitātes (profesijas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs vai, apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas, izdevumi par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai un izdevumi par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu (turpmāk — izglītības izdevumi);

1.2. izdevumi par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmijas maksājumi saskaņā ar paša maksātāja vai viņa ģimenes locekļu noslēgtu veselības apdrošināšanas līgumu (bez līdzekļu uzkrāšanas) ar apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas atbilstoši Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumam (turpmāk — ārstnieciskie izdevumi).

2. Katras personas izdevumus par likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 10.panta pirmās daļas 2.punktā minētajiem pakalpojumiem drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma tikai vienreiz, nepārsniedzot šo noteikumu 1.punktā noteikto apmēru. Ja attaisnotie izdevumi par maksātāja ģimenes locekļiem kopumā pēc citu likumā maksātājam paredzēto summu atskaitīšanas pārsniedz atlikušo maksātāja apliekamā ienākuma apmēru, attiecīgā ģimenes locekļa attaisnoto izdevumu summu var sadalīt starp maksātāju un citu personu, kurai saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13.pantu arī ir tiesības uz attaisnotajiem izdevumiem par šo ģimenes locekli vai kurai šis ģimenes loceklis ir viens no vecvecākiem vai vecākiem.

3. Šo noteikumu 1.punktā noteiktais atskaitīšanai no apliekamā ienākuma atļauto izdevumu apmēra ierobežojums neattiecas uz izdevumiem par plānotajām operācijām, kas ir plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, un zobārstniecības pakalpojumiem (ieskaitot zobu protezēšanu).

4. Ja izglītības un šo noteikumu 3.punktā neminētu ārstniecisko izdevumu taksācijas gada kopsumma maksātājam vai viņa ģimenes loceklim pārsniedz šo noteikumu 1.punktā katrai personai noteikto summu, maksātājs izdevumu pārsnieguma daļu ir tiesīgs attiecināt uz nākamo piecu taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā, attiecīgi atskaitot iepriekšējo taksācijas gadu izglītības un ārstniecisko izdevumu kopējā apmēra pārsnieguma summu no sava apliekamā ienākuma. Katrā nākamajā taksācijas gadā atskaitāmais kopējais attaisnoto izdevumu apmērs nedrīkst pārsniegt šo noteikumu 1.punktā noteikto summu, ievērojot arī 3.punktā noteiktās prasības.

5. Šo noteikumu izpratnē izdevumi par mācībām neietver to mācību maksas daļu, kas paredzēta transporta izdevumiem uz mācību vietu un atpakaļ, mājokļa īrei un tajā izmantotajiem komunālajiem pakalpojumiem, kā arī ēdināšanas izdevumiem mācību laikā.

6. Izdevumi augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanai ietver arī izdevumus mācībām sagatavošanas nodaļās.

7. Attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos ir atļauts ieskaitīt taksācijas gada izdevumus par tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ar kuriem saistītos izdevumus atbilstoši normatīvajiem aktiem nesedz slimokases (izņemot redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu iegādes izdevumus), kā arī:

7.1. veiktās pacienta iemaksas;

7.2. visus ar ārstēšanos rehabilitācijas iestādēs saistītos izdevumus;

7.3. izdevumus par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no slimokases vai citu personu līdzekļiem.

8. Šo noteikumu 7.punktā minētajos attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos neietver izdevumus par ārstniecības līdzekļu (ārstniecisko preparātu, zāļu un vitamīnu), medicīnas ierīču un preču iegādi, izņemot veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai izmantoto ārstniecības līdzekļu, medicīnas ierīču un preču iegādes izdevumus, par ko nemaksā no slimokases līdzekļiem.

9. Noteikumi attiecināmi uz apliekamā ienākuma aprēķināšanu, sākot ar 2001.gadu.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1995.gada 7.februāra noteikumus Nr.33 "Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 24.nr.).

Ministru prezidenta vietā —

satiksmes ministrs A.Gorbunovs

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

 

Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 4.augustu

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!