• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Godinot rīdzinieku Tālu, spēlējot šahu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.08.2001., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28007

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iet caur maniem gadiem un gadalaikiem

Vēl šajā numurā

03.08.2001., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Godinot rīdzinieku Tālu, spēlējot šahu

10. augustā Rīgas 800 gadu jubilejas pasākumos Vērmanes dārzā rīdzinieki un Rīgas viesi kļūs par lieciniekiem rīdzinieka 1960.gada pasaules čempiona Mihaila Tāla pieminekļa atklāšanai, varēs piedalīties intelektuāļu spēles — šaha — turnīrā, kur iespējamo pretinieku vidū būs tādas šaha leģendas kā pasaules eksčempions un starptautiskais lielmeistars Boriss Spaskis, rīdzinieks un mūsdienu šaha elites zvaigzne Aleksejs Šīrovs, kā arī astoņpadsmit gadus vecā Lietuvas čempione Viktorija Čmilite. Par godu gaidāmajam notikumam vakar, 2.augustā, Vērmanes parka muzikālajā centrā "Vernisāža" tika rīkota preses konference, kurā piedalījās pasākuma organizatori, mecenāti, M. Tāla laikabiedri.

"Rīga ir gudra. Rīga domā — tāds ir 10.augustā iecerētā pasākuma galvenais akcents," atzīmēja pasākuma neatkarīgais producents Jānis Peters, aicinot rīdziniekus ņemt līdzi savus šaha dēlīšus un figūras un meklēt sev cienīgu prāta pretinieku Vērmanes dārzā. Tieši šeit tālajos 40.un 50.gados Mihails Tāls, vēl nevienam nepazīstams, Autotransporta darbinieku klubā trenējās spēlēt šahu. Pēc viņa uzkāpšanas šaha Olimpā 1960.gadā šī spēle tiek spēlēta klubos, skolās, dārzos, parkos, un par vienu no tādiem parkiem kļuvis Vērmanes dārzs, kur arī šodien nesteidzīgs garāmgājējs šur tur pamanīs pārdomās salīkušus stāvus, kas skatienu pievērsuši šaha figūrām uz rūtotā galdiņa un nesteidzoties meklē iespēju uzvarēt spēlē.

10.augustā, pateicoties mecenātu Haima Kogana un Viktora Krasovicka, uzņēmēju Valda Kalnozola, Jūlija Krūmiņa, muzikālā centra "Vernisāža", kā arī Latvijas Šaha savienības un Mihaila Tāla bijušā sekundanta Valentīna Kirillova atbalstam, Vērmanes dārzā tiks atklāts latviešu tēlnieka Oļega Skaraiņa veidots Mihaila Tāla piemineklis granītā un bronzā. "Tāpat kā nevar izstāstīt mūziku, pagaidām nevar aprakstīt, kāds piemineklis izskatīsies," vaicāts par pieminekli, atbildēja J. Peters, taču tas tikšot novietots vietā, gar kuru, domājams, šahu spēlēt gājis mazais Mihails.

Pasākuma režisors Džilindžers informēja, ka paredzamas simultānspēles un tautas turnīrs, kur jau no desmitiem rītā aicināts piedalīties ikviens intelektuāļu spēles pratējs. Paredzēts arī prominenču turnīrs šahā — savā starpā sacentīsies ļaudis no politiķu, mākslinieku, zinātnieku un biznesa aprindām.

Visu dienu dārzā skanēs mūzika, pie pieminekļa tiks atskaņota Tāla iecienītākā komponista Rahmaņinova skaņdarbi, būs iespējams apskatīt mākslas darbu izstādes. "Vernisāžas" kolonādē jau dienu pirms pasākuma būs skatāmi pasaules čempiona portreti — fotogrāfijās, eļļas gleznās un grafikas tehnikā veidoti, kā arī viņa vaska figūra.

Pateicoties režisoram Ansim Epneram, rīdziniekiem un Rīgas viesiem būs iespēja noskatīties viņa veidotās dokumentālās filmas par Mihailu Tālu.

Kristīne Valdniece, "LV" nozares redaktore

07R.JPG (31928 BYTES) 09R.JPG (41131 BYTES) 11R.JPG (33114 BYTES) 10R.JPG (40609 BYTES)

Vakar preses konferencē Piano bārā: Mihaila Tāla bijušais sekundants Valentīns Kirillovs, grāmatas par Mihailu Tālu autore Landauas kundze; mecenāti Viktors Krasovickis un Haims Kogans; tēlnieks Oļegs Skarainis; gaidāmā pasākuma neatkarīgais producents Jānis Peters Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!