• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2001., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28064

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēl vienu projektu Latvijas un Vācijas sadarbībā

Vēl šajā numurā

08.08.2001., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts fondēto pensiju līdzekļu pārvaldīšanu

Pirmdien, 6.augustā, Valsts kase un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) ir noslēgušas līgumu par valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu.

Līgums būs spēkā līdz 2002.gada 31.decembrim — līdz šim termiņam otrā līmeņa līdzekļus pārvaldīs tikai Valsts kase, savukārt pēc tam pensiju sistēmas otrā līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties savu līdzekļu pārvaldītāju.

Līgums ar VSAA noteic, ka Valsts kase apņemas veikt fondēto pensiju shēmas līdzekļu — izdarīto iemaksu, turpmāko augļu un citu aktīvu — pārvaldīšanu atbilstoši likumu, citu normatīvo aktu un šī līguma nosacījumiem, lai līdzekļu pārvaldīšanu ilgtermiņā veiktu visizdevīgāk — saglabājot kapitāla vērtību un gūstot iespējami lielākus augļus.

Valsts kase uzņemas līdzekļu ieguldīšanu un pārvaldīšanu veikt vienā ieguldījumu plānā, šķirti no citiem aktīviem un ar vienu noteiktu investīciju politiku, atbilstoši līguma pielikumam — ieguldījumu plāna prospektam.

Ieguldījumu plāna prospekts būs pieejams visās VSAA filiālēs, vēlāk te varēs iepazīties arī ar Valsts kases gatavotajiem gada un ceturkšņa pārskatiem par fondēto pensiju kapitāla pārvaldīšanu, kā arī ar pēdējiem ziņojumiem par ieguldījumu plāna ceturkšņu rezultātiem.

Valsts kase ir noslēgusi līgumu ar Merita Plc. (Nordea), kas uzvarēja izsolē un kļuva par pensiju otrā līmeņa līdzekļu turētājbanku Valsts kases ieguldījumu plāna fondēto pensiju shēmas līdzekļu darījumu apkalpošanai.

Likums par valsts fondētajām pensijām ir stājies spēkā 2001.gada 1.jūlijā, līdz ar to Latvijā sākusi darboties trīs līmeņu pensiju sistēma. Otrais pensiju līmenis paredz, ka daļa no katras personas sociālajām iemaksām vecuma pensijai ar līdzekļu pārvaldītāju starpniecību tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgū, lai nodrošinātu šī uzkrājuma ieguldījumu peļņu un vērtības pieaugumu. Personām līdz 30 gadiem piedalīšanās otrajā pensiju līmenī ir obligāta, savukārt 31—49 gadus vecie cilvēki to var izvēlēties brīvprātīgi.

Atšķirībā no pirmā pensiju līmeņa, kas uzkrāj informāciju par katras sociāli apdrošinātās personas sociālās apdrošināšanas iemaksām, otrajā pensiju līmenī tiek uzkrāta reāla nauda, kas turklāt tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgos, lai nestu augļus.

Trīs līmeņu pensijas sistēma valstī nodrošina sistēmas stabilitāti un drošību, jo tādējādi tiek izlīdzināti riski, kas piemīt katram līmenim.

Finansu ministrijas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!