• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Top Pasaules brīvo latviešu apvienības 45 gadu jubilejas izstāde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2001., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28069

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Līdumā pret korupciju

Vēl šajā numurā

08.08.2001., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Top Pasaules brīvo latviešu apvienības 45 gadu jubilejas izstāde

2001. gadā aprit 45 gadi, kopš sākusi darboties Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA). 10. augustā Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē tiks atklāta izstāde par organizācijas politisko darbību. Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Valsts arhīvu. Tajā būs aplūkojami unikāli dokumenti, kas Latvijā publiski pieejami pirmo reizi.

Lielākās latviešu trimdas organizācijas — Amerikas latviešu apvienības (ALA) valde 1955. gada nogalē nolēma, ka vajadzīga centrālā trimdas organizācija, kuras nosaukums sākotnēji bija Brīvās pasaules latviešu apvienība (BPLA). Bet 1956. gada 25. marta sēdē ALA valde nolēma, ka BPLA darbība ir uzskatāma par uzsāktu. Un BPLA pārtapa par Pasaules brīvo latviešu apvienību (PBLA) — aktīvas politiskas cīņas organizāciju, kuras mērķis bija apvienot latviešus visās zemēs Latvijas varmācīgi atņemto tiesību pārstāvēšanai un cīņai par Latvijas valsts neatkarības atjaunošanu.

Savu 45 gadu darbības jubileju PBLA atzīmē ar organizācijas vēsturei veltītu izstādi un rakstu krājumu. Izstāde tapusi, sadarbojoties PBLA un Latvijas Valsts arhīva darbiniekiem. Šajā izstādē būs apskatāmi unikāli vēsturiski dokumenti par PBLA nozīmi Latvijas neatkarības atjaunošanā, par PBLA un visas trimdas darbību, nodrošinot Baltijas valstu okupācijas un inkorporācijas neatzīšanu no rietumvalstu puses, par rīkotajām politiskajām akcijām, demonstrācijām, par Latvijas valsts interešu pārstāvēšanu starptautiskajās organizācijās laikā, kad pati Latvija to nevarēja.

Visi izstādītie dokumenti Latvijā būs aplūkojami pirmo reizi. Arī plašs materiāls par Baltijas brīvības un miera kuģi un pēc igauņu, latviešu un lietuviešu centrālo trimdas organizāciju ierosmes notikušo Kopenhāgenas starptautisko tribunālu pret PSRS 1985. gadā. Tāpat interesenti varēs iepazīties ar materiāliem par PBLA veikumu kultūras un izglītības laukā, par PBLA atbalstu latvietības uzturēšanai Sibīrijā, tomēr pamatā izstāde koncentrējas uz PBLA politisko darbību.

PBLA izdevusi arī rakstu krājumu, kas ir kā papildinājums izstādei, sniedzot vēl plašāku informāciju par PBLA politisko darbību kopš organizācijas dibināšanas.

Linda Kovaļevska,  PBLA pārstāvniecība, Elmārs Pelkaus, Latvijas Valsts arhīvs

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!