• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Bērnu tiesību aizsardzības centru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.1996., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28131

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Notāru, tiesu ziņas

Vēl šajā numurā

24.01.1996., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Bērnu tiesību aizsardzības centru

1995.gada augustā Latvijā savu darbību uzsāka Bērnu tiesību aizsardzības centrs, kas darbojas Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā. Šī centra galvenais uzdevums ir vienotas bērnu tiesību aizsardzības sistēmas izveide un koordinācija sadarbībā ar valsts institūcijām, kā arī ar sabiedriskajām organizācijām, kuru kompetencē ir bērnu aprūpe un tiesību aizsardzība. Jāpiebilst, ka minētā centra darbība ir vērsta uz ANO Konvencijas par bērna tiesībām realizāciju Latvijā. Tai mūsu valsts pievienojās jau 1991.gada 4.septembrī. ANO Konvencija par bērna tiesībām uzsver, ka bērni ir īpaši aizstāvama grupa un valstij, sabiedrībai un katram ir pienākums viņus aizstāvēt.

Pēdējo piecu gadu laikā strauji pasliktinājies ģimeņu un bērnu stāvoklis: nabadzība, bezdarba pieaugums, bērnu klaiņošana, ubagošana, prostitūcija, noziedzība utt. Pagājušā gada novembrī Ministru kabinets akceptēja Bērnu tiesību aizsardzības un nepilngadīgo likumpārkāpumu profilakses valsts programmu, kas paredz dažādu tiesisku, organizatorisku un audzinošu pasākumu realizāciju, lai uzlabotu bērnu un jaunatnes situāciju.

Centrs darbojas arī izglītošanas virzienā. Tikko pabeigta metodiskās literatūras sagatavošana Latvijas bērniem — “Manas tiesības” trīs vecuma posmiem (no 5 līdz 8 gadiem, no 9 līdz 12 gadiem un no 13 līdz 18 gadiem). Šie materiāli ļaus apzināties bērniem gan savas tiesības, ko nosaka ANO konvencija, gan pienākumus. Paralēli ir izstrādātas metodiskas rekomendācijas skolotājiem.

Bērnu tiesību aizsardzības centra darbinieki snieguši arī izglītojošus kursus, praktiski metodiskas konsultācijas sociālajiem darbiniekiem, skolu direktoriem, skolotājiem bērnu tiesību aizsardzības jautājumos atbilstoši likumdošanai un ANO Konvencijai par bērna tiesībām. Ir uzsākta arī bērnu tiesību aizsardzības inspektoru izglītošana.

Šķiet, ka savos pirmajos četros pastāvēšanas mēnešos Bērnu tiesību aizsardzības centrs ir veicis konkrētas iestrādes vienotas bērnu tiesību aizsardzības sistēmas izveidei. Taču gaida vēl liels un darbietilpīgs darbs. Tuvākajā laikā jāuzsāk skolas vecuma bērnu uzskaites koordinēšana republikā, jāapzina tie bērni, kuri neapmeklē mācību iestādes. Ir iecerēts veikt socioloģisku aptauju par bērnu tiesību ievērošanu Latvijā. Pagājušajā gadā centra speciālisti izstrādāja un IZM atbalstīja kvalifikāciju kursu projektu bērnu tiesību aizsardzības darbiniekiem par tematu “Kā koordinēt bērnu tiesību aizsardzību LR atbilstoši likumdošanai un ANO Konvencijai par bērna tiesībām”. Ja izdosies iegūt nepieciešamos līdzekļus šī projekta realizācijai, būs iespējams veicināt bērnu tiesību aizsardzības sistēmas veidošanu katrā pašvaldībā.

Iveta Pūķe,

IZM Bērnu tiesību aizsardzības centra metodiķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!