• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par privatizācijas sertifikātu atspoguļojumu grāmatvedībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.1996., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas metodiskie norādījumi

Par uzņēmuma iegādes atspoguļošanu grāmatvedībā

Vēl šajā numurā

24.01.1996., Nr. 12

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Pieņemts: 17.01.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Finansu ministrijas metodiskie norādījumi

1996. gada 17. janvārī

Par privatizācijas sertifikātu atspoguļojumu grāmatvedībā

Šie norādījumi izstrādāti sakarā ar saņemtajiem jautājumiem par privatizācijas sertifikātu atspoguļojumu to uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) grāmatvedībā, uz kuriem attiecas likums “Par uzņēmumu gada pārskatiem”, un tie paskaidro atsevišķus darījumus ar privatizācijas sertifikātiem.

1. Vispārīgie jautājumi

Atbilstoši likumam “Par privatizācijas sertifikātiem” privatizācijas sertifikāti ir valsts piešķirti dematerializēti vērtspapīri, kurus var tikai vienreiz izlietot kā maksāšanas līdzekli par privatizējamo valsts vai pašvaldību īpašumu. Privatizācijas sertifikāti ir piešķirti fiziskām personām par Latvijā nodzīvoto laiku vai kā kompensācija par īpašumu, kā arī politiski represētajām personām. Fiziskajām personām piešķirto sertifikātu skaits ir fiksēts privatizācijas sertifikātu kontos un atspoguļots privatizācijas sertifikātu grāmatiņās. Valsts ir garantējusi ikviena sertifikātu īpašnieka tiesības izmantot savus sertifikātus atbilstoši to nominālvērtībai (Ministru kabineta noteiktajam novērtējumam naudā) valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizācijā.

Minētā likuma noteiktajā kārtībā fiziskās personas var nodot tiesības uz privatizācijas sertifikātiem citām, arī juridiskām personām (uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām). Šajos gadījumos sertifikāti no fizisko personu kontiem tiek pārskaitīti šo juridisko personu sertifikātu kontos. Juridiskām personām, šo kontu īpašniecēm, ir tādas pašas tiesības izmantot iegūtos sertifikātus kā fiziskām personām (Ministru kabineta 1995. gada 18. jūlija noteikumi nr. 210 “Privatizācijas sertifikātu izmantošanas noteikumi”).

2. Tirdzniecības starpnieka darījumi ar privatizācijas sertifikātiem

Juridiskās personas (uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības), kas saņēmušas licenci starpniecības darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem (turpmāk — tirdzniecības starpnieki), pērk un pārdod sertifikātus citas personas labā par tās līdzekļiem uz līguma pamata vai arī pērk un pārdod sertifikātus savā vārdā un par saviem līdzekļiem (Ministru kabineta 1995. gada 15. augusta noteikumi nr. 253 “Par starpniecības uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbību ar privatizācijas sertifikātiem”). Grāmatvedībā tirdzniecības starpnieka darījumi ar privatizācijas sertifikātiem jāatspoguļo šādā kārtībā:

1) Ja tirdzniecības starpnieks pērk un pārdod sertifikātus savā vārdā un par saviem līdzekļiem, tad iepirkto sertifikātu uzskaitei grāmatvedībā jāatver īpašs konts grupā “Vērtspapīri apgrozāmo līdzekļu sastāvā un īstermiņa līdzdalība kapitālos” ar nosaukumu “Privatizācijas sertifikāti”. Ši konta debetā iegrāmato nopirktos sertifikātus to faktiskajā iegādes vērtībā, korespondējot ar to kontu kredītiem, kuros uzskaitīti naudas līdzekļi (ja samaksa izdarīta) vai norēķini par parādiem (ja samaksās vēlāk).

Konta “Privatizācijas sertifikāti” kredītā noraksta pārdoto sertifikātu iegādes izmaksas (aprēķinātas pēc vidējās svērtās cenas), korespondējot ar attiecīgo naudas līdzekļu vai debitoru parādu uzskaites kontiem.

Ieņēmumu summu, kas pārsniedz pārdoto sertifikātu iegādes izmaksas, iegrāmato konta “Ieņēmumi no darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem” kredītā, korespondējot ar naudas līdzekļu vai debitoru parādu uzskaites kontu debetiem (šo kontu atver kontu grupā “Pārējie uzņēmuma ieņēmumi” vai “Dažādi ieņēmumi”). Ja pārdoto sertifikātu iegādes izmaksu summa kaut kādu iemeslu dēļ pārsniedz summu, kas saņemta no sertifikātu pircēja, starpība jāatspoguļo konta “Ieņēmumi no darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem” debetā (gadījumā, kad kredīta kopsumma lielāka par samazinājuma summu vai vienāda ar to) vai arī kontu grupā “Dažādi izdevumi” atvērtā īpašā konta “Zaudējumi no darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem” debetā (gadījumā, kad radusies nesegta starpība), korespondējot ar konta “Privatizācijas sertifikāti” kredītu.

Darījumu rezultātu aprēķināšanai var tikt atvērts vēl atsevišķs kalkulācijas konts.

Pārējās tirdzniecības starpnieka izmaksas, kas saistītas ar privatizācijas sertifikātu pirkšanu un pārdošanu (maksa par licenci starpniecības darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem, valsts nodevas, darba alga fiziskām personām, kurām ir licence profesionālai darbībai vērtspapīru tirgū un kuras sniedz pakalpojumus tirdzniecības starpniekiem u.tml.), iegrāmato attiecīgos izdevumu uzskaites kontos.

Pārskata gada beigās tirdzniecības starpnieka sertifikātu tirdzniecības kontā ieskaitīto nopirkto un vēl nepārdoto sertifikātu atlikumus novērtē atbilstoši sertifikātu tirgus cenai vai faktiskās iegādes izmaksām, lietojot zemākā novērtējuma cenu (sertifikātu tirgus cena ir starpniecības uzņēmumu rīkotajās izsolēs un biržā noslēgto pirkuma līgumu vidējā cena pēdējo 10 dienu laikā, kuru laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicē Ekonomikas ministrija). Vērtības pazeminājumu iegrāmato konta “Privatizācijas sertifikāti” kredītā, korespondējot ar konta “Ieņēmumi no darījumiem ar privatizācijas sertifikātiem” debetu.

2) Ja tirdzniecības starpnieks saskaņā ar līgumu pērk un pārdod sertifikātus citas personas uzdevumā un par tās līdzekļiem, tad saņemto (pienākošos) atlīdzību par starpniecību viņš iegrāmato naudas līdzekļu vai debitoru parādu uzskaites konta debetā, korespondējot ar attiecīgo kontu kredītiem kontu grupā “Ieņēmumi no uzņēmuma saimnieciskās darbības”.

Minētais tirdzniecības starpnieks gada pārskata pielikumā sniedz paskaidrojumus par savām saistībām pret citām personām (pilnvarotājiem) saskaņā ar noslēgtajiem privatizācijas sertifikātu pirkšanas un pārdošanas pilnvarojuma līgumiem.

3. Valsts vai pašvaldību īpašuma objekta iegāde, izmantojot privatizācijas sertifikātus

Uzņēmējsabiedrības, kas pamatkapitāla palielināšanai iegulda mantu, kura iegūta par esošo dalībnieku privatizācijas sertifikātiem, savā vārdā nomaksā privatizējamā īpašuma pirkumu, pārskaitot no dalībniekiem pieņemtos sertifikātus uz tās institūcijas sertifikātu uzkrāšanas kontu, kura veic privatizāciju.

Ja pamatkapitāla palielinājums (korespondējot ar privatizācijas sertifikātu vai norēķinu par pamatkapitālā neiemaksātām summām uzskaites kontu) ir iegrāmatots pirms mantas iegūšanas uzņēmējsabiedrības īpašumā, tad pēc šīs mantas faktiskās iegādes izdara pārgrāmatojumus. Par pamatu pārgrāmatojumiem pieņem pārdošanas cenu, kas norādīta privatizācijaa institūcijas un uzņēmējsabiedrības noslēgtajā līgumā. Šīs cenas apmērā izdara ierakstus kontu “Privatizācijas sertifikāti” un/vai “Norēķini par parakstītā sabiedrības kapitālā neiemaksātām summām” kredītā un pamatlīdzekļu vai citu līdzekļu uzskaites kontu debetā. Ja, izdarot iegrāmatojumus, konstatē starpības, tad cenas pārsnieguma apjomā iegrāmato akciju emisijas uzcenojumu (agio), bet iztrūkuma gadījumā rodas jautājums par pamatkapitāla palielinājuma papildu samaksu naudā vai ar citiem maksāšanas līdzekļiem vai par pamatkapitāla samazināšanu.

Tajos gadījumos, kad par privatizēto īpašuma objektu maksāts ar ieguvēja uzņēmuma pirktajiem privatizācijas sertifikātiem un izveidojusies starpība starp valsts vai pašvaldību objekta pirkuma līgumā norādītā objekta pārdošanas cenu (privatizācijas sertifikāti pēc nominālvērtības) un šo sertifikātu iegādes izmaksām, šīs starpības apmērā izdara ierakstu konta “Nākamo periodu ieņēmumi” kredītā. Minētā starpība no šī konta (kā uzņēmuma negatīvā nemateriālā vērtība) sistemātiski 5 gadu laikā jāpārgrāmato attiecīgo pārskata periodu saimnieciskās darbības ieņēmumos.

Gada pārskata bilancē konta “Nākamo periodu ieņēmumi” atlikums jāparāda izvērsti (ilgtermiņa un īstermiņa), kā arī gada pārskata pielikumā jāsniedz paskaidrojumi.

Finansu ministrijas valsts sekretāre V.Andrējeva

Grāmatvedības metodiskās padomes priekšsēdētājs, Grāmatvedības metodoloģijas un pārskatu nodaļas vadītājs D.Muciņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!