• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Japānas vēstnieks Kagečiku Matano - ārlietu ministra un ekonomikas ministra viesis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.1996., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28172

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas pastāvīgais pārstāvis AVO

Vēl šajā numurā

25.01.1996., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

diplomātija

Japānas vēstnieks Kagečiku Matano — ārlietu ministra un ekonomikas ministra viesis

Vakar, 24.janvārī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Stokholmā rezidējošo Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kagečiku Matano (Kagechika Matano)(1.attēlā).

Vēstnieks raksturoja savu ierašanos kā iepazīšanās vizīti, lai gūtu priekšstatu par situāciju Latvijā pēc jaunās valdības apstiprināšanas un valdības darbības prioritātēm. Šajā sakarā Valdis Birkavs iepazīstināja vēstnieku ar valdības plāniem ekonomisko reformu un ārzemju ieguldījumu piesaistīšanas jomā, uzsverot ārpolitisko mērķu nemainību, kā arī Ārlietu ministrijas pieaugošo lomu ārējās ekonomiskās darbības īstenošanā. Japānas vēstnieks īpaši uzsvēra, ka V.Birkava atrašanās ārlietu ministra amatā arī jaunajā valdībā Japānā tiek vērtēta kā apliecinājuma Latvijas ārpolitikas kontinuitātei un līdzšinējās Latvijas un Japānas sadarbības tālākai nostiprināšanai.

Pārrunājot abu valstu savstarpējās attiecības, ārlietu ministrs augstu novērtēja Japānas valdības plānu atvērt Rīgā šīs valsts informācijas biroju. Vēstnieks teica, ka biroja tehniskā iekārtošana šobrīd jau ir pabeigta un tā oficiālā atklāšana gaidāma šogad pavasarī. Abas puses atzina, ka informācijas biroja atklāšana Rīgā jāuzskata par soli uz priekšu tālāko attiecību, tajā skaitā arī diplomātisko attiecību, pilnveidošanas un nostiprināšanas virzienā. Abas puses par nozīmīgu tālākās sadarbības formu atzina tirdznieciski ekonomisko sakaru nostiprināšanu un kontaktu veicināšanu starp Japānas un Latvijas uzņēmējiem.

V.Birkavs uzsvēra, ka ielūgums Japānas ārlietu ministram apmeklēt Latviju viņam pieņemamā laikā ir spēkā un ir tālāk saskaņojams pa diplomātiskajiem kanāliem. Divpusējo attiecību kontekstā V.Birkavs tāpat norādīja, ka Japānas vēstnieka vizīte Rīgā laika ziņā sakrīt ar nozīmīgu gadadienu abu valstu attiecību vēsturē — 26.janvārī apritēs 75 gadi kopš Latvijas Republikas atzīšanas de iure, un viena no valstīm, kas 1921.gadā atzina Latviju, bija tieši Japāna.

Abas puses augstu novērtēja līdzšinējo sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros. V.Birkavs informēja, ka Latvija ar vislielāko nopietnību apsver iespēju atbalstīt Japānas kandidatūru ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles statusam Āzijas valstu grupā, kā arī šīs valsts kandidatūru ECOSOC un Starptautisko tiesību komisijā. V.Birkavs pauda Latvijas ieinteresētību Japānas atbalstā ECOSOC vēlēšanās 1997. — 1999.gadam

Sarunas laikā tika apspriesti aktuāli starptautiskās politikas jautājumi, kā arī abu valstu sadarbības iespējas humanitārajā jomā.

ĀM preses centrs

 Trešdien, 24.janvārī, iepazīšanās vizītē pie LR ekonomikas ministra Guntara Krasta bija ieradies Japānas vēstnieks Latvijā Kagečika Matano (2. attēlā). Sarunas gaitā galvenā uzmanība tika pievērsta jautājumam par Latvijas un Japānas ekonomiskās sadarbības pilnveidošanu.

K.Matano informēja ministru par Japānas pašreizējo ekonomisko stāvokli — inflācijas un bezdarba līmeni, kā arī jaunās valdības sastāvu, pirmajām darba nedēļām un turpmāko politiku ekonomikas jomā. Vēstnieku savukārt interesēja jautājums, kā pērnā gada vasarā piedzīvotā banku krīze ietekmējusi Latvijas tautsaimniecības attīstību. Viņš arī pozitīvi novērtēja Andra Šķēles vadītā Ministru kabineta izvēlētās prioritātes ekonomikas jomā, proti, uzņēmējdarbības veicināšanu, ārvalstu investīciju piesaistīšanu un privatizācijas tempu paātrināšanu.

Vēl tika apspriests jautājums par regulāras ekonomiskās informācijas apmaiņas nodrošināšanu starp abām valstīm, lai veicinātu Japānas un Latvijas uzņēmēju sadarbību.

Sarunā piedalījās arī Japānas vēstniecības pirmais sekretārs Kazumi Endo.

Ieva Jākobsone,

EM preses sekretāre

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!