• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Projekta "Civilzinības: mācība par sabiedrību un valsti" īstenojums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.1996., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28245

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Domā globāli, darbojies lokāli!" (Par reģionālu augstskolu vietu Latvijā)

Vēl šajā numurā

08.02.1996., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mācītu un mācītos demokrātiju

Projekta "Civilzinības: mācība par sabiedrību un valsti" īstenojums

Vakar, 7.februārī, Izglītības un zinātnes ministrijā notika jaunas skolotāju rokasgrāmatas un skolēnu darba burtnīcas “Civilzinības: mācība par sabiedrību un valsti” oficiālā prezentācija un preses konference.

Šajā pasākumā piedalījās Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers ar kundzi Mēriju Neperi, ASV Informācijas dienesta (USIS) Rīgā vadītājs Filips Aivss, ASV Starptautiskās attīstības aģentūras Rīgā vadītājs Hovards Hendlers, kā arī Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrs Māris Grīnblats, izglītības valsts ministrs Jānis Gaigals, valsts sekretārs Armands Kalniņš un citi.

Lai sekmētu ASV vēstniecības mērķi atbalstīt demokrātijas attīstību Latvijā, ASV Informācijas dienests jau ilgāku laiku strādāja pie izglītības projekta “Civilzinības: mācība par sabiedrību un valsti” sagatavošanas un realizācijas. Informācijas dienesta līdzdalība šajā projektā sākās ar 9.klases mācību grāmatas “Kas ir demokrātija? Kas ir tirgus ekonomika?” izdošanu 1993.gadā. Tad arī iesākās USIS sadarbība ar izglītības darbiniekiem Latvijā un Demokrātijas attīstības centru, atbalstot mācību līdzekļu izpēti un sagatavošanu, rīkojot izglītības apmaiņas programmas latviešu un amerikāņu speciālistiem. Kopsummā šim projektam ASV valdība ir veltījusi aptuveni 300 tūkstošus dolāru.

Ievadot mācību grāmatas prezentāciju, Lerijs Nepers pastāstīja par ASV valdības vēlēšanos attīstīt demokrātisku dzīvesveidu Latvijā un jaunās paaudzes aktīvāku iesaistīšanos demokratizācijas procesos valstī. Ievadrunu noslēdzot, vēstnieks pasniedza grāmatu izglītības un zinātnes ministram Mārim Grīnblatam.

Turpinājumā Demokrātijas attīstības centra direktors Guntars Catlaks žurnālistiem pastāstīja, ka skolotāju rokasgrāmata izdota 1 600 eksemplāros, bet skolēnu darba burtnīcas — 13 000 eksemplāros. Krievu skolu skolotāju un skolēnu vajadzībām sagatavots attiecīgi 1 600 un 11 000 eksemplāru. Mācību līdzekļi krievu valodā būšot gatavi aptuveni pēc divām nedēļām. Visas grāmatas skolu devīto klašu audzēkņiem un civilzinību skolotājiem paredzēts izdalīt bez maksas.

Guntars Catlaks, šī projekta galvenais īstenotājs Latvijā, pateicās ASV vēstniecībai, ministrijas darbiniekiem un skolotājiem, kas bija devuši savu ieguldījumu grāmatas sagatavošanā.

Pēc tam sekoja ASV Informācijas dienesta Rīgā vadītāja Filipa Aivsa oficiālā runa sakarā ar mācību grāmatas prezentāciju (skat. tālāk).

Par veiksmīgo sadarbību grāmatas sagatavošanā un izdošanā ASV vēstniecībai pateicās izglītības un zinātnes ministrs Māris Grīnblats, izglītības valsts ministrs Jānis Gaigals, valsts sekretārs Armands Kalniņš un Izglītības satura un eksaminācijas centra vadītājs Guntis Vasiļevskis.

Vairis Ozols,
“LV” iekšpolitikas redaktors

Mūsu kopīgs mērķis: skolot sabiedrību demokrātijā

Ministra kungs, vēstnieka kungs, godātie viesi un preses pārstāvji!

Vairāk nekā pirms sešiem gadiem, laikā, kad Austrumeiropas un Viduseiropas tautas nometa komunisma slogu, ASV Kongress — mūsu parlaments — pieņēma vēsturisku lēmumu — likumu par atbalstu Austrumeiropas demokrātijai. Saskaņā ar šo likumu tika paredzēts finansiāls atbalsts demokrātijas un brīvā tirgus reformu attīstībai šajās valstīs.

Šī nauda tika uzticēta ASV Starptautiskās attīstības aģentūrai — valdības organizācijai, kura ir atbildīga par palīdzības īstenošanu. Aģentūra savukārt lūdza citas organizācijas, gan sabiedriskas, gan privātas, realizēt šo finansiālo atbalstu. Latvijā Starptautiskā attīstības aģentūra, kuras pārstāvis — Handlera kungs — ir mūsu vidū, ir pārraudzījusi vairāk nekā 30 programmu realizēšanu.

Šodien esmu gandarīts jums paziņot, ka ASV Informācijas dienests bija to vidū, kam tika uzticēts piedalīties Starptautiskās attīstības aģentūras palīdzības nodrošināšanā Latvijai. Starp vairākām programmām, ar kurām mēs esam strādājuši, nav nevienas tik svarīgas kā šī, kuru mēs godājam šodien, — civilzinību ieviešana Latvijas izglītības sistēmā.

Pēdējo triju gadu laikā ASV valdība piešķīrusi šim nolūkam apmēram 300 tūkstošus dolāru un darīs to arī turpmāk. Šī atbalsta lielākā daļa nāk no ASV Informācijas dienesta, taču ievērojamas summas ir piešķīris Nacionālais demokrātijas fonds un pavisam nesen arī ASV Izglītības departaments.

Tomēr ar finansiālo atbalstu vien nepietiek. Ir jābūt uzņēmīgiem, lai sadarbojoties sasniegtu mērķus. Jūtos lepns, sacīdams, ka Latvijā šie uzņēmīgie un talantīgie cilvēki ir saņēmuši lielu atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijā. Sākumā to sniedza ministrs Jānis Vaivads, vēlāk — ministrs Jānis Gaigals, un šobrīd — ministrs Māris Grīnblats.

Viņu mērķis, līdzīgi mūsējam, ir palīdzēt Latvijai skolot jauno paaudzi, kā aktīvi piedalīties demokrātiskā, brīvā tirgus sabiedrībā, kurā ikvienam ir sava balss valstiski svarīgos lēmumos un iespēja sasniegt labklājību.

Šodien, pateicoties ASV finansiālam atbalstam, Izglītības un zinātnes ministrijas aktīvam atbalstam un sadarbībai, kā arī Guntara Catlaka un viņa skolotāju komandas uzņēmībai un talantam, mēs esam liecinieki pirmajai civilzinību grāmatu komplekta pasniegšanai, kas palīdzēs Latvijas tautai veidot stipru, demokrātisku brīvā tirgus sabiedrību.

Šis ir gandarījuma brīdis ne tikai man kā ASV Informācijas dienesta vadītājam, bet ikvienam, kurš tic brīvībai. Tiesa, vēl mums ir daudz darāmā, un Guntars Catlaks pastāstīs jums par dažiem nākotnē paredzētajiem projektiem. Bet šodien mēs varam priecāties, ka ir sperts ļoti svarīgs solis. Solis, kas ved uz gaišāku, turīgāku un demokrātiskāku nākotni visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Paldies visiem jums, kas ir palīdzējuši tam piepildīties!

 

 

Vakar: izglītības valsts ministrs Jānis Gaigals, izglītības un zinātnes ministrs, Ministru prezidenta biedrs Māris Grīnblats un Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers

 

 

Izglītības un zinātnes ministrs, Ministru prezidenta biedrs Māris Grīnblats, ASV vēstnieks Lerijs Nepers ar kundzi Mēriju un Amerikas Savienoto Valstu Informācijas dienesta vadītājs Filips Aivss Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!