• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas Komerclikuma projekts (12.turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.1996., Nr. 28/29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28270

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Komerclikuma projekts (nobeigums)

Vēl šajā numurā

15.02.1996., Nr. 28/29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Komerclikuma projekts 12.turpinājums

Sākums — “LV”, 30.01.1996., nr. 15/16.,
31.01.1996., nr. 17.; 1.02.1996., nr. 18/19.;
2.02.1996., nr. 20.; 6.02.1996., nr. 21.;
7.02.1996., nr. 22.; 8.02.1996., nr. 23.;
9.02.1996., nr. 24/25.

4.4. — 4.pants. Preces atbilstība.

(1) Pārdevēja pienākums ir piegādāt preci, kura pēc nosaukuma, daudzuma, kvalitātes, komplektuma un iesaiņojuma veida un citiem rādītājiem atbilst līguma noteikumiem.

(2) Ja vien puses nav vienojušās par ko citu, prece neatbilst līguma noteikumiem, ja tā:

— nav derīga mērķiem, kuriem tāda paša nosaukuma un apraksta prece parasti tiek izmantota;

— nav derīga speciāliem mērķiem, par kuriem pārdevējam tieši vai netieši paziņots līgumu slēdzot, izņemot tos gadījumus, kad no apstākļiem izriet, ka pārdevējs pārdošanas laikā nevarēja saprast šādus speciālus mērķus un pircējam nebija saprātīga iemesla paļauties uz pārdevēja kompetenci un spriedumu;

— neatbilst tām īpašībām, kādas līguma slēgšanas laikā pārdevējs uzrādījis ar preču paraugiem vai modeļiem;

— nav iesaiņota tādām precēm parastā veidā, kas pasargā preces no bojājumiem vai bojāšanās.

(3) Pārdevējs neatbild par jebkuru preces neatbilstību šī likuma noteikumiem, ja līguma slēgšanas laikā pircējs zināja vai nevarēja nezināt par tādu neatbilstību.

(4) Pārdevējs atbild saskaņā ar līgumu un šo likumu par jebkuru preces neatbilstību, kura pastāv brīdī, kad risks pāriet pircējam, pie kam arī tad, ja šī neatbilstība kļūst zināma tikai vēlāk.

(5) Pārdevējs tāpat atbild par jebkuru preces neatbilstību, kura rodas no brīža, kad risks pāriet pircējam un ir sekas pārdevēja rīcībai, ar kuru viņš pārkāpis jebkuru savu saistību, ieskaitot garantiju, ka tā vai cita perioda laikā prece būs derīga parastiem mērķiem vai arī kādam speciālam mērķim, vai arī saglabās noteiktas īpašības un kvalitāti.

(6) Pirmstermiņa piegādes gadījumā pārdevējam saglabājas tiesības līdz līgumā paredzētajam piegādes termiņam piegādāt preces trūkstošo daļu vai daudzumu, vai arī jaunu preci iegādātās preces vietā, ja agrāk piegādātā prece neatbilst līguma noteikumiem, vai arī novērst jebkuru preces neatbilstību, tomēr ar noteikumu, ka pārdevējs, izmantojot šīs tiesības, nesagādās pircējam nesaprātīgas neērtības vai nesaprātīgus izdevumus. Pircējam ir tiesības prasīt, lai pārdevējs atlīdzina šādi radītus zaudējumus.

(7) Pircējam jāapskata prece vai jānodrošina tās apskate tik īsā laikā, kāda ir dotajos apstākļos praktiski iespējama.

(8) Ja līgums paredz preces pārvadājumu, apskate var tikt atlikta līdz preces pienākšanai nogādes vietā.

(9) Ja nogādes vieta tiek mainīta, precei atrodoties ceļā, vai arī, ja pircējs preci pārsūta un pie tam pircējam nebija saprātīgas iespējas to apskatīt, bet pārdevējs līguma slēgšanas laikā zināja vai tam vajadzēja zināt par šādas pārsūtīšanas iespējamību, preces apskate var tikt atlikta līdz tās nonākšanai jaunajā nogādes vietā.

(10) Pircējs zaudē tiesības atsaukties uz preces neatbilstību, ja viņš nenosūta pārdevējam paziņojumu, kas satur ziņas par neatbilstības raksturu, saprātīgā termiņā pēc tam, kad pircējs to konstatējis vai kad viņam to vajadzēja konstatēt.

(11) Jebkurā gadījumā pircējs zaudē tiesības atsaukties uz preces neatbilstību, ja viņš nenosūta pārdevējam paziņojumu par to divu gadu ilga termiņa ietvaros, skaitot no brīža, kad prece tika faktiski nodota pircējam, ja vien šis termiņš nav pretrunā ar līgumā noteikto garantijas laiku.

(12) Pārdevējam nav tiesību atsaukties uz šī panta noteikumiem, ja preces neatbilstība ir saistīta ar faktiem, par kuriem viņš zināja vai nevarēja nezināt un par kuriem viņš nav informējis pircēju.

 

4.4. — 5.pants. Trešo personu tiesības un intereses.

(1) Pārdevējam ir pienākums piegādāt preci brīvu no jebkurām trešo personu tiesībām vai interesēm, izņemot gadījumus, kad pircējs ir piekritis pieņemt ar tādām tiesībām vai interesēm (apgrūtinājumiem) saistītu preci.

(2) Taču, ja tādas tiesības vai intereses balstās uz intelektuālo īpašumu, tai skaitā rūpniecisko īpašumu, tad pārdevēja pienākumu regulē šī panta (3) un (7) daļas.

(3) Pārdevēja pienākums ir piegādāt preci brīvu no jebkurām trešo personu tiesībām vai interesēm, kuras balstītas uz intelektuālo īpašumu, tai skaitā uz rūpniecisko īpašumu, par kurām pārdevējs līguma slēgšanas brīdī zināja vai nevarēja nezināt, ka šādas tiesības vai intereses balstītas uz intelektuālo īpašumu, tai skaitā rūpniecisko īpašumu:

— pēc tās valsts likuma, kurā prece tiks pārdota tālāk vai citā veidā izmantota, ja līguma slēgšanas brīdī puses bija pārliecinātas, ka prece tiks pārdota tālāk vai citā veidā izmantota šajā valstī; vai arī

— jebkurā citā gadījumā — saskaņā ar tās valsts likumu, kurā atrodas pircēja komercuzņēmums.

(4) Šajā pantā minētais pārdevēja pienākums neattiecas uz gadījumiem, kad:

— līguma slēgšanas brīdī pircējs zināja vai nevarēja nezināt par tādām tiesībām vai interesēm vai arī

— tādas tiesības vai intereses ir sekas tam, ka pārdevējs ievērojis pircēja dotos tehniskos rasējumus, projektus, formulas vai citus datus.

(5) Pircējs zaudē tiesības atsaukties uz šī panta noteikumiem, ja viņš nenosūta pārdevējam paziņojumu, kas satur datus par trešās personas tiesību un interešu raksturu, saprātīgā termiņā pēc tam, kad viņš uzzināja vai viņam vajadzēja zināt par tādu tiesību vai interesi.

(6) Pārdevējam nav tiesību atsaukties uz šī panta nosacījumiem, ja viņš zināja par trešās personas tiesību vai interesi un par tādas tiesības vai intereses raksturu.

(7) Neskatoties uz šī panta nosacījumiem, pircējs var samazināt preces cenu atbilstoši 4.4.—7.p. (2)d. un 4.4.—8.panta noteikumiem vai arī pieprasīt zaudējumu, izņemot zudušā labuma (peļņas atrāvuma) atlīdzināšanu, ja viņam ir saprātīgs attaisnojums tam, ka viņš nav devis nepieciešamo paziņojumu.

 

4.4. — 6.pants. Saistību izpilde.

(1) Ja pārdevējs nepilda kādu no savām līguma vai šī likuma saistībām, pircējs ir tiesīgs:

— realizēt šajā pantā paredzētās tiesības;

— pieprasīt zaudējuma atlīdzību, kā tas paredzēts 4.4.—7.p. un 4.4.—8. pantos.

(2) Ja pircējs nodrošina savas tiesības ar citiem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, tas neatņem viņam tiesības pieprasīt zaudējumu atlīdzību, izņemot, ja šādas tiesības ierobežotas līgumā.

(3) Tiesa nevar dot pārdevējam nekādu termiņa pagarinājumu, ja pircējs izmanto kādu no tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, kurš vērsts pret līguma pārkāpumu.

(4) Pircējs var pieprasīt no pārdevēja viņa saistību izpildi, ja tikai pircējs nepielieto tiesiskās aizsardzības līdzekli, kurš nav savienojams ar šādu prasību.

(5) Ja prece neatbilst līguma noteikumiem, pircējs var pieprasīt preces apmaiņu tikai gadījumā, ja šī neatbilstība rada būtisku līguma pārkāpumu un pieprasījums apmainīt preci pieteikts vienlaicīgi ar paziņojumu, kas nosūtīts saskaņā ar iepriekšējo pantu vai arī saprātīgā laikā pēc tā.

(6) Ja prece neatbilst līguma noteikumiem, pircējs var pieprasīt no pārdevēja novērst šo neatbilstību izlabošanas ceļā, izņemot gadījumus, kad tas, ņemot vērā visus apstākļus, nebūtu saprātīgi. Šāds pieprasījums pircējam jāpieteic vienlaicīgi ar paziņojumu, kurš nosūtīts saskaņā ar iepriekšējo pantu vai arī saprātīgā laikā pēc tā.

(7) Pircējs var noteikt saprātīgi ilgu papildu termiņu pārdevējam viņa saistību izpildei.

(8) Izņemot gadījumus, kad pircējs saņēmis pārdevēja paziņojumu par to, ka neizpildīs savas saistības šādā veidā noteiktajā papildu termiņā, pircējs šī papildu termiņa laikā nevar izmantot nekādus tiesiskās aizsardzības līdzekļus, kas vērsti pret līguma pārkāpēju. Taču pircējs līdz ar to nezaudē tiesības pieprasīt zaudējuma atlīdzību par izpildes termiņa neievērošanu.

(9) Ar noteikumu, ka tiek ievērots 4.4.—7.pants, pārdevējs pat pēc piegādei noteiktā datuma var par saviem līdzekļiem novērst jebkuru nepilnību viņa saistību izpildē, ja viņš to var izdarīt bez nesaprātīgas kavēšanās un nesagādājot pircējam nesaprātīgas neērtības vai arī nenoteiktību attiecībā uz pircējiem radušos izdevumu kompensāciju no pārdevēja puses. Tomēr pircējs saglabā tiesības pieprasīt zaudējumu atlīdzību saskaņā ar šo likumu.

(10) Ja pārdevējs, neraugoties uz nokavējumu, paziņo pircējam, ka viņš grib izpildīt līgumu noteiktā laika periodā, bet pircējs nav atbildējis saprātīgā laikā pēc šāda paziņojuma saņemšanas, pircējs nevar pasludināt līgumu par lauztu, ja pārdevējs izpildīs savas saistības laikā, kuru viņš norādījis.

(11) Ja pārdevējs paziņo pircējam par to, ka viņš izpildīs līgumu līdz noteiktam termiņam, jāuzskata, ka šāds paziņojums satur arī lūgumu pircējam paziņot savu lēmumu atbilstoši šī panta iepriekšējai daļai.

(12) Pārdevēja lūgums, kas minēts šī panta iepriekšējās daļās, nav spēkā, ja pircējs nav to saņēmis.

 

4.4. — 7.pants. Pircēja tiesības izbeigt līgumu.

(1) Pircējs var līgumu izbeigt (pasludināt par lauztu):

— ja pārdevējs nepilda kādu no savām līgumā vai šajā likumā paredzētajām saistībām un šis līguma pārkāpums ir pircējam būtiski svarīgs, ko pārdevējs zināja vai viņam vajadzēja to zināt;

— ja pārdevējs nepiegādā preci arī papildu termiņa laikā, kuru pircējs noteicis saskaņā ar iepriekšējo pantu, vai arī pārdevējs paziņo, ka viņs neveiks piegādi šādā veidā noteiktajā termiņā.

(2) Ja preces ir piegādātas ar nokavējumu, pircējs nevar pasludināt līgumu par lauztu un prasīt zaudējumu atlīdzību sakarā ar nokavējumu, ja viņš saprātīgi īsā laikā pēc tam, kad uzzinājis, ka preces ir piegādātas, nav paziņojis pārdevējam, ka līgums tiek lauzts un tiek celta prasība par zaudējumu atlīdzību. Taču, ja pircējs paziņo tikai par līguma laušanu, tas neatņem tiesības prasīt no pārdevēja arī zaudējumu atlīdzību.

(3) Ja preces neatbilst līguma prasībām, pircējs, neatkarīgi no tā, vai cena ir jau samaksāta vai ne, var samazināt cenu proporcionāli tam, kā preces faktiskā vērtība piegādes brīdī attiecas pret vērtību, kura precei tai pašā brīdī būtu bijusi, ja prece atbilstu līguma prasībām. Taču, ja pārdevējs novērš nepilnības savu saistību izpildē saskaņā ar .... pantiem vai arī ja pircējs atsakās pieņemt izpildi no pārdevēja, pircējs saskaņā ar šiem pantiem nevar samazināt preces cenu.

(4) Ja pārdevējs piegādā tikai daļu no precēm vai ja tikai daļa no precēm atbilst līguma prasībām, 4.4.—6.panta (4)—(12)un šī panta (1)—(3) daļu noteikumi tiek piemēroti tikai attiecībā uz trūkstošo daļu vai daļu, kura neatbilst līguma prasībām.

(5) Pircējs var paziņot par visa līguma laušanu tikai tajā gadījumā, ja līguma daļēja neizpildīšana vai daļēja preču neatbilstība līguma prasībām veido pircējam būtiski svarīgu līguma pārkāpumu.

(6) Ja pārdevējs piegādā preci pirms līgumā noteiktā datuma vai perioda, pircējs var pieņemt piegādātās preces vai arī atteikties no tām.

(7) Ja pārdevējs piegādā lielāku preču daudzumu, nekā paredzēts līgumā, pircējs var pieņemt piegādātās preces vai arī atteikties pieņemt lieko preču daudzumu. Ja pircējs pieņem visas virs līguma piegādātās preces vai daļu no tām, viņam jāsamaksā par tām pēc līgumā noteiktām cenām.

 

4.4. — 8.pants. Cenas samaksa.

(1) Pircēja pienākums ir samaksāt preces cenu un pieņemt piegādātās preces atbilstoši līguma un šī likuma prasībām.

(2) Pircēja pienākums samaksāt cenu ietver tādu pienākumu veikšanu un tādu formalitāšu ievērošanu, kuras var tikt prasītas saskaņā ar likumiem un noteikumiem, lai radītu iespēju maksājumu izdarīšanai.

(3) Tajos gadījumos, kad līgums ir noslēgts juridiski pareizā veidā, bet tajā tieši vai netieši nav noteikta cena vai nav paredzēta tās noteikšanas kārtība, jāuzskata, ka puses (ja nav nekādas norādes uz ko citu) ir domājušas cenu, kura līguma slēgšanas brīdī parasti tika ņemta par tādām precēm, kuras tika pārdotas līdzīgos apstākļos atbilstošā tirdzniecības nozarē.

(4) Ja cena noteikta atkarībā no preces svara, tad šaubu gadījumā tā tiek aprēķināta pēc neto svara.

(5) Ja pircēja pienākums nav samaksāt cenu kādā citā noteiktā vietā, viņam tā jāsamaksā pārdevējam:

— pārdevēja komerciālā uzņēmuma atrašanās vietā var arī

— ja maksājums jāizdara pret preces vai dokumentu nodošanu — to nodošanas vietā.

(6) Maksājumu izdevumu palielināšanās, kuru radījusi pārdevēja, komercuzņēmuma atrašanās vietas maiņa, ja tā notikusi pēc līguma noslēgšanas, attiecināma uz pārdevēja rēķina.

(7) Ja pircēja pienākums nav samaksāt cenu kādā citā konkrētā termiņā, viņam tā jāsamaksā, kad pārdevējs saskaņā ar līgumu un šo likumu nodod pircējam vai nu pašu preci, vai preču rīcības dokumentus, kuri attiecas uz šo preci. Pārdevējs var noteikt, ka preces vai dokumentu nodošana notiek tikai vienlaicīgi ar (pēc) šāda maksājuma izdarīšanas.

(8) Ja līgums paredz preces pārvadājumu, pārdevējs to var nosūtīt, norādot, ka prece vai preču rīcības dokumenti netiks nodoti pircējam citādi kā pret cenas samaksu.

(9) Pircējam nav pienākums samaksāt cenu līdz tam laikam, kamēr viņam nav radusies iespēja apskatīt preci, izņemot gadījumus, kad pušu saskaņotā piegādes vai maksājumu kārtība nav savienojama ar šādas iespējas gaidīšanu.

(10) Pircēja pienākums ir samaksāt cenu tai dienā, kura noteikta vai var tikt noteikta saskaņā ar līgumu un šo likumu, bez jebkāda pieprasījuma vai jebkādu formalitāšu izpildes no pārdevēja puses, ja līgumā nav citādi.

(11) Pircējam ir pienākums:

— veicināt preču pārdošanu tādā veidā, kādu varētu no viņa saprātīgi sagaidīt, ja pārdevējs pilda līgumu;

— pieņemt preces.

(12) Ja pircējs nepilda kādu no savām saistībām, pārdevējs var saskaņā ar līgumu un šo likumu:

— izmantot šajā likumā paredzētās tiesības;

— pieprasīt zaudējumu atlīdzību, kā tas paredzēts 4.4.—7. un 4.4.—8.pantos.

(13) Ja pārdevējs izmanto savas tiesības uz citiem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, tas neatņem viņam tiesības pieprasīt zaudējumu atlīdzību, ja vien līgumā nav noteikts citādi.

(14) Tiesa nevar piešķirt pircējam nekādu termiņa pagarinājumu, ja pārdevējs pielieto kādu tiesiskās aizsardzības līdzekli, kas vērsts pret līguma pārkāpēju.

(15) Pārdevējs var pieprasīt no pircēja cenas samaksu, piegādāto preču pieņemšanu un citu pircēja saistību izpildi, ja vien pārdevējs nav uzsācis tādu tiesiskās aizsardzības līdzekļu pielietošanu, kuri nav savienojami ar šādiem prasījumiem.

 

4.4.— 9.pants. Papildu termiņa noteikšana.

(1) Pārdevējs var noteikt saprātīgi ilgu papildu termiņu pircējam viņa saistību izpildei.

(2) Izņemot gadījumus, kad pārdevējs ir saņēmis pircēja paziņojumu par to, ka viņš nepildīs savas saistības tādā veidā noteiktajā termiņā, pārdevējs nevar šā termiņa laikā pielietot nekādus tiesiskās aizsardzības līdzekļus, kas vērsti pret līguma pārkāpēju. Tomēr pārdevējs līdz ar to nezaudē tiesības pieprasīt no pircēja atlīdzināt zaudējumus, kas radušies sakarā ar saistību izpildes termiņa pagarināšanu.

4.4.— 10.pants. Pārdevēja tiesības izbeigt (lauzt) līgumu.

(1) Pārdevējs var pasludināt līgumu par izbeigtu (lauztu):

— ja jebkuras līgumā vai šajā likumā paredzētās pircēja saistības neizpilde ir pārdevējam būtisks līguma pārkāpums vai arī

— ja pircējs papildu termiņa laikā, kuru pārdevējs noteicis saskaņā ar iepriekšējo pantu, neizpilda savu saistību samaksāt cenu vai pieņemt preces vai paziņo, ka neizdarīs šādā to noteiktā papildu termiņa ietvaros.

4.4.— 11.pants. Specifikācija.

(1) Ja saskaņā ar līgumu pircēja pienākums ir noteikt veidu, izmērus vai citus preci raksturojošus datus un ja viņš nav sastādījis šādu specifikāciju laikā, par kuru puses vienojušās, vai arī saprātīgi īsā laikā pēc pārdevēja pieprasījuma saņemšanas, pārdevējs var, nekaitējot jebkurām citām tiesībām, kuras var tam piederēt, pats sastādīt šo specifikāciju saskaņā ar tām pircēja prasībām, kuras zināmas pārdevējam.

(2) Ja pārdevējs pats sastāda specifikāciju, viņa pienākums ir sīki informēt pircēju par tās saturu un noteikt saprātīgu termiņu, kura laikā pircējs var sastādīt citu specifikāciju. Ja pēc pārdevēja paziņojuma saņemšanas pircējs to neizdarīs šādā veidā noteiktajā laikā, specifikācija, kuru sastādījis pārdevējs, kļūst obligāta.

4.4.— 12.pants. Pircēja risks.

(1) Ja pirkuma līgums paredz pārvešanu un pārdevējam ir pienākums nodot to noteiktā vietā, risks pāriet pircējam, kad prece nodota pārvadātājam, lai tas nodotu preci pircējam atbilstoši pirkuma pārdevuma līgumam.

(2) Ja pārdevēja pienākums ir nodot preci pārvadātājam kādā noteiktā vietā, risks nepāriet pircējam, kamēr prece nav nodota pārvadātājam šajā vietā. Tas apstāklis, ka pārdevējs ir tiesīgs aizturēt uz preci attiecošos dokumentus, neietekmē riska pāreju.

(3) Preces nozaudēšana vai bojājums pēc tam, kad risks pārgājis pircējam, neatbrīvo viņu no pienākuma samaksāt cenu, ja vien nozaudēšana vai bojājums nebija pārdevēja darbības vai nolaidības izraisīts.

(4) Risks nepāriet pircējam, kamēr prece, kas piegādājama līguma izpildei, nav precīzi individualizēta, to marķējot ar preču transporta dokumentu palīdzību, ar pircējam nosūtītu paziņojumu vai citādā veidā.

(5) Pircējs uzņemas risku par preci, kura nopirkta, tai atrodoties ceļā, no brīža, kad prece nodota pārvadātājam, kurš izdevis pārvadājuma saistību apstiprinošus dokumentus. Taču, ja pirkuma pārdevuma līguma slēgšanas brīdī pārdevējs zināja vai viņam vajadzēja zināt, ka prece nozaudēta vai bojāta, un viņš par to nepaziņoja pircējam, tāds nozaudējums vai bojājums ir attiecināms uz pārdevēju.

(6) Gadījumos, uz kuriem neattiecas šā panta noteikumi, risks pāriet pircējam brīdī, kad viņš pieņēmis preci, vai, ja viņš to nedara noteiktajā laikā, no brīža, kad prece uzrādīta pieņemšanai un, viņš nepieņemot preci, pieļauj līguma pārkāpumu.

(7) Ja pircēja pienākums ir pieņemt preci ne tajā vietā, kur atrodas pārdevēja komercuzņēmums, bet kādā citā vietā, risks pāriet pircējam, kad iestājas piegādes termiņš un pircējam ir darīts zināms, ka prece nogādāta nodošanai viņam šajā vietā.

(8) Ja līgums attiecas uz vēl neindividualizētu preci, jāuzskata, ka prece nav uzrādīta pieņemšanai, kamēr tā nav skaidri individualizēta šā līguma izpildei.

4.4.— 13.pants. Saistību izpildes apturēšana.

(1) Ja pārdevējs pieļāvis pircējam būtisku pārkāpumu, šai pantā paredzēto darbību veikšana neietekmē pircēja tiesības pielietot viņa rīcībā esošos tiesiskās aizsardzības līdzekļus sakarā ar tādu pārkāpumu.

(2) Puse var apturēt savu saistību izpildi, ja pēc līguma noslēgšanas kļūst redzams, ka otra puse neizpildīs ievērojamu daļu no savām saistībām:

— nepietiekamas izpildes veikšanas spējas vai nepietiekamas kredītspējas rezultātā vai arī

— sakarā ar puses rīcību, gatavojoties līguma izpildei vai līguma izpildes gaitā.

(3) Ja pārdevējs jau ir nosūtījis preci pirms šī panta iepriekšējā daļā minēto apstākļu atklāšanas, viņš var nepieļaut preces nodošanu pircējam, pat ja pircēja rīcībā ir dokuments, kas apliecina tiesības saņemt preci (izņemot preču rīcības dokumentus). Šis noteikums skar tikai tiesības uz preci attiecībās starp pircēju un pārdevēju.

(4) Pusei, kura aptur saistību izpildi, neatkarīgi no tā, vai tas tiek darīts pirms vai pēc preces nosūtīšanas, ir nekavējoties jānosūta paziņojums par to otrai pusei un, ja otra puse uzrāda pietiekošas garantijas savu saistību izpildei, jāturpina izpilde.

(5) Ja līdz noteiktajam izpildes datumam kļūst skaidrs, ka viena no pusēm izdarīs būtisku līguma pārkāpumu, otra puse var līguma izpildi apturēt, iepriekš paziņojot par to otrai pusei un dodot tai saprātīgi īsu laiku, lai uzrādītu pietiekošas garantijas savu saistību izpildei.

(6) Šā panta noteikumi nav piemērojami, ja otra puse ir paziņojusi, ka nepildīs savas saistības.

(7) Ja gadījumā, kad līgums paredz preču piegādi pa atsevišķām preču partijām, viena no pusēm nepilda savas saistības attiecībā uz jebkuru partiju un šī saistību nepildīšana ir otrai pusei būtisks līguma pārkāpums, otra puse var paziņot par līguma laušanu attiecībā uz šo partiju.

(8) Ja viena puse nepilda kādu no savām saistībām uz jebkuru partiju un tas dod otrai pusei pamatotus iemeslus uzskatīt, ka līguma būtisks pārkāpums tiks izdarīts attiecībā uz nākošajām partijām, viņa var paziņot par līguma laušanu nākotnē.

(9) Pircējs, kurš paziņo par līguma laušanu attiecībā uz kādu preces partiju, var vienlaicīgi paziņot par tā laušanu attiecībā uz jau piegādātām vai vēl piegādājamām preču partijām, ja to savstarpējās saiknes dēļ tās nevar tikt izmantotas mērķiem, kurus puses paredzējušas līguma slēgšanas brīdī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!