Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 15 Pēdējās nedēļas laikā 20 Visi
Ministru kabineta noteikumi Nr. 396
Rīgā 2016. gada 21. jūnijā (prot. Nr. 30 30. §)
Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 3. novembra noteikumos Nr. 623 "Pārtikas kazeīnu un kazeinātu kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta ceturto daļu un 13. panta trešās daļas 3. punktu
1. Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 3. novembra noteikumos Nr. 623 "Pārtikas kazeīnu un kazeinātu kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 218. nr.) šādus grozījumus:
1.1. aizstāt 1. punktā vārdus "kazeīnu un kazeinātu" ar vārdiem "skābo pārtikas kazeīnu, pārtikas himozīnkazeīnu un pārtikas kazeinātu";
1.2. izteikt 2. punktu šādā redakcijā:
"2. Noteikumi attiecas uz:
2.1. skābo pārtikas kazeīnu – piena produktu, kas iegūts, ar skābi recinot vājpienu vai produktus, kuri iegūti no piena, pēc tam atdalot sūkalas un iegūto koagulātu skalojot un žāvējot;
2.2. pārtikas himozīnkazeīnu – piena produktu, kas iegūts, recinot vājpienu vai produktus, kuri iegūti no piena, pēc tam atdalot sūkalas un iegūto koagulātu skalojot un žāvējot. Koagulātu iegūst, izmantojot himozīnu vai citus recināšanas fermentus, kas atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1332/2008 par pārtikas fermentiem un par grozījumiem Padomes Direktīvā 83/417/EEK, Padomes Regulā (EK) Nr. 1493/1999, Direktīvā 2000/13/EK, Padomes Direktīvā 2001/112/EK un Regulā (EK) Nr. 258/97 noteiktajām prasībām;
2.3. pārtikas kazeinātiem – piena produktiem, kas iegūti, žāvējot ar neitralizējošām vielām apstrādātu pārtikas kazeīnu vai pārtikas kazeīna koagulāta recekli.";
1.3. svītrot 3., 4. un 5. punktu;
1.4. izteikt 6. punktu šādā redakcijā:
"6. Skābā pārtikas kazeīna ražošanā par recinātājvielām atļauts izmantot skābes – pienskābi, sālsskābi, sērskābi, citronskābi, etiķskābi un ortofosforskābi, kā arī pienskābes baktēriju ieraugu vai ar pienskābes baktēriju ieraugu saraudzētas sūkalas.";
1.5. izteikt 9. punktu šādā redakcijā:
"9. Pārtikas kazeīnu un kazeinātu marķējumā uz iesaiņojuma, taras vai etiķetes norāda šādu skaidri saskatāmu, salasāmu un neizdzēšamu informāciju:
9.1. nosaukums – "skābais pārtikas kazeīns", "pārtikas himozīnkazeīns" vai "pārtikas kazeināts";
9.2. tīrsvars kilogramos vai gramos;
9.3. tā pārtikas apritē iesaistītā uzņēmēja vārds vai uzņēmuma nosaukums un adrese, ar kura vārdu vai uzņēmuma nosaukumu šo produktu pārdod, vai, ja minētais uzņēmējs neveic uzņēmējdarbību Eiropas Savienībā, – importētājs Eiropas Savienības tirgū;
9.4. izcelsmes valsts, ja pārtikas kazeīni un kazeināti ir ievesti no trešajām valstīm;
9.5. ražošanas datums vai partijas identifikācijas numurs.";
1.6. aizstāt 12. punktā skaitļus un vārdu "9.1., 9.4., 9.5. apakšpunktā" ar skaitli "9.";
1.7. izteikt 14. punktu šādā redakcijā:
"14. Ja pārtikas kazeīnos un kazeinātos minimālais piena olbaltumvielu saturs ir lielāks, nekā paredzēts šo noteikumu 1. pielikuma 1. punktā, to var attiecīgi norādīt marķējumā uz produkta iesaiņojuma, taras vai etiķetes.";
1.8. aizstāt 24. punktā vārdus "skābes kazeīnā" ar vārdiem "skābajā pārtikas kazeīnā" un vārdus "fermentu kazeīnā" ar vārdiem "pārtikas himozīnkazeīnā";
1.9. svītrot informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām 1. punktu;
1.10. papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 4. punktu šādā redakcijā:
"4) Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 25. novembra Direktīvas (ES) 2015/2203 par dalībvalstu tiesību aktu tuvināšanu attiecībā uz kazeīniem un kazeinātiem, kas paredzēti lietošanai pārtikā, un Padomes Direktīvas 83/417/EEK atcelšanu.";
1.11. izteikt 1. pielikumu šādā redakcijā:
"1. pielikums
Ministru kabineta
2015. gada 3. novembra
noteikumiem Nr. 623
Pārtikas kazeīnu un kazeinātu kvalitātes un klasifikācijas prasības
Nr. |
Rādītāji |
Produkta tirdzniecības nosaukums |
||
skābais pārtikas kazeīns |
pārtikas himozīnkazeīns |
pārtikas kazeināti |
||
1. |
Piena olbaltumvielu saturs sausnā, ne mazāk kā (%) |
90 |
84 |
88 |
2. |
Kazeīna saturs piena olbaltumvielās, ne mazāk kā (%) |
95 |
95 |
95 |
3. |
Piena tauki sausnā, ne vairāk kā (%) |
2,0 |
2,0 |
2,0 |
4. |
Mitrums, ne vairāk kā (%) |
12 |
12 |
8 |
5. |
Titrējamais skābums (0,1N NaOH), ne vairāk kā ml/g |
0,27 |
– |
– |
6. |
Pelnvielas (ieskaitot P2O5) (%) |
ne vairāk kā 2,5 |
ne mazāk kā 7,5 |
– |
7. |
Bezūdens laktoze, ne vairāk kā (%) |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
8. |
Nogulsnes (piedegušas daļiņas), ne vairāk kā mg/25 g |
22,5 |
15 |
22,5 |
9. |
pH līmenis |
– |
– |
6,0–8,0 |
10. |
Svina saturs, ne vairāk kā mg/kg |
0,75 |
0,75 |
0,75 |
11. |
Mehāniskie piemaisījumi 25 g |
nav pieļaujami" |
1.12. aizstāt 2. pielikumā vārdus "Pārtikas skābes kazeīns" ar vārdiem "Skābais pārtikas kazeīns" un vārdus "Pārtikas fermentu kazeīns" ar vārdiem "Pārtikas himozīnkazeīns";
1.13. aizstāt 3. un 4. pielikumā vārdus "skābes kazeīns" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "skābais pārtikas kazeīns" (attiecīgā locījumā) un vārdus "fermentu kazeīns" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "pārtikas himozīnkazeīns" (attiecīgā locījumā).
2. Noteikumi stājas spēkā 2016. gada 22. decembrī.
Ministru prezidents Māris Kučinskis
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs