• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - pie zemessargiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.1996., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsoles

Vēl šajā numurā

12.03.1996., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents — pie zemessargiem

Sestdien, 9.martā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis, tērpies Zemessardzes formā, apmeklēja Rīgas novada 1. brigādes 17. un 19. Rīgas rajona Zemessardzes bataljonus. Apmeklējuma mērķis: piedalīties visu Zemessardzes apakšvienību vadu komandieru apmācībās, kuras saskaņā ar programmu ilgst septiņas dienas.

Dienas pirmajā pusē G.Ulmanis ieradās 17.bataljonā, kurš atrodas Skultē. Noklausījies teorētisko sagatavošanas kursu par tematu “Lauku kaujas iemaņas — kauja biezi apdzīvotās vietās”, prezidents teica uzrunu, kurā uzsvēra, ka Zemessardze ir Latvijas aizsardzības pamats.

“Es otro reizi mūžā esmu tērpies zemessarga formā. Tas mani noskaņo citai domāšanai un citai dzīves uztverei, jo mums vienmēr jāpatur atmiņā, ka dzīvē var pienākt brīži, kad vīriem jābūt vienotiem,” teica prezidents. Uzrunā viņš uzsvēra, ka Latvija nekad nesauks sevi par militarizētu valsti, tādēļ vienīgais, uz ko mēs varam patiesi paļauties, ir patriotisms, pašaizliedzība un profesionalitāte.

Prezidents minēja arī trūkumus Latvijas armijā. Tostarp nepieņemto likumu par obligāto militāro dienestu, kurš nodrošinātu iesaukumam nepieciešamo karavīru skaitu, pavasara demobilizācijas termiņa piespiedu pagarinājumu par diviem mēnešiem un neseno traģisko gadījumu — kāda karavīra pašnāvību armijas daļā. G.Ulmanis personīgi iepazinies ar šī puiša saraksti un mātes vēstuli un jau tuvākajā laikā nolēmis tikties ar karavīra ģimenes locekļiem.

Prezidents piebilda, ka valstī noteikti tikšot atrasti līdzekļi bruņoto spēku atbalstam, kaut gan G.Ulmanis zemessargiem teica atklāti: “Jūsu spēks ir jūsu brīvprātībā un nacionālajā pārliecībā. Valsts par to diemžēl pagaidām samaksāt nevar.”

Apskatot un izmēģinot dažus Zemessardzes ieročus, prezidents negaidīti satika aizsardzības ministru Andreju Krastiņu un finansu ministru Aivaru Kreitusu, kuri sestdienas rītā bija ieradušies bataljona šautuvē, lai trenētos šaušanas mākā.

19.bataljonā Stopiņos prezidents pusdienoja zemessargu ēdnīcā un uzklausīja zemessargu priekšlikumus par savas izziņas iestādes nepieciešamību bruņotajiem spēkiem, par sociālo garantiju un munīcijas trūkumu.

Sagadīšanās pēc notika tā, ka prezidentam dodoties projām no Stopiņiem, zemessargi atveda Vangažos sagūstīto vīrieti, kurš todien ar nazi tur bija ievainojis kādu sievieti.

Kopā ar G.Ulmani Zemessardzes bataljonos bija Zemessardzes komandieris, Zemessardzes pulkvedis Juris Eihmanis un Zemessardzes štāba priekšnieks, Zemessardzes majors Raimonds Graube.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!