• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar Augstajā namā. Pie Saeimas priekšsēdētājas - Turcijas vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.1996., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Irānas vēstnieks - Ārlietu ministrijā - Ekonomikas ministrijā

Vēl šajā numurā

14.03.1996., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SAEIMAS ZIŅAS

Vakar Augstajā namā

Pie Saeimas priekšsēdētājas — Turcijas vēstnieks

Vakar, 13.martā, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Turcijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Erkanu Gezeru (Erkan Gezer), kurš ieradies Latvijā darba vizītē (1.attēlā). Vēstniekam šī bija pirmā tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Ilgu Kreitusi, tāpēc tā sākās ar īsu ieskatu Latvijas un Turcijas attiecību vēsturē.

Vēstnieks informēja Saeimas priekšsēdētāju par vēlēšanu rezultātiem Turcijā, kā arī četrus mēnešus ilgušo valdības veidošanas procesu, kura rezultātā pirms nedēļas tika izveidota koalīcijas valdība, ko veido trīs lielākās parlamentā pārstāvētās partijas. Valdība tika sastādīta tikai pēc tam, kad šīs partijas vienojās, ka premjerministra amatu secīgi uz noteiktu laiku ieņems koalīciju veidojošo partiju pārstāvji. Turklāt premjeri būs politiski atbildīgi gan tautas, gan parlamenta, gan arī savas partijas priekšā. Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka Turcijas pieredze valdības veidošanā ir interesanta arī Latvijai, jo arī mūsu ceļš līdz valdības sastādīšanai bija samērā garš un ar daudziem kompromisiem.

Turcijas vēstnieks oficiāli ielūdza Saeimas priekšsēdētāju un parlamenta delegāciju apmeklēt viņa valsti. Tikšanās laikā tika pārrunāta šīs vizītes nozīme, kam Turcijas puse pievērš īpašu vērību, jo atšķirībā no Valsts prezidenta, Ministru prezidenta vai ministriem, kuri līdzīgā situācijā pārstāv valsti, parlamentārieši pārstāv tautu. Saeimas priekšsēdētāja pateicās par ielūgumu un atgādināja, ka arī Latvija ir ieinteresēta paplašināt attiecības ar Turciju. Zīmīgi, bet tieši šajā dienā Saeimas Ārlietu komisija izskatīja un nolēma virzīt kā steidzamus 1. lasījumā likumprojektus “Par Latvijas Republikas valdības un Turcijas Republikas valdības līgumu par gaisa satiksmi” un “Par Latvijas Republikas valdības un Turcijas Republikas valdības līgumu par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu”. Abas puses vienojās, ka šī vizīte varētu notikt pēc Valsts prezidenta vizītes Turcijā, kura plānota šī gada rudenī.

Vēl tikšanās laikā tika skarts jautājums par bezvīzu režīma lietderību starp Latviju un Turciju. Vēstnieks dalījās savas valsts pieredzē par triju veidu pasēm, kas atvieglo cilvēku pārvietošanos, šķērsojot to valstu robežas, ar kurām Turcijai ir nodibinātas diplomātiskās attiecības.

Turcijas vēstnieks E.Gezers argumentēti atbildēja arī uz Saeimas priekšsēdētājas I.Kreituses jautājumu par kurdu militāro pretestību. Kā uzskata vēstnieks, Turcijas iekšienē šāda problēma nepastāv, jo kurdu minoritāte bauda tādas pašas tiesības kā pārējie valsts iedzīvotāji, viņu pārstāvji var tikt ievēlēti un piedalīties valdības veidošanā. Pēc vēstnieka domām, lielākās bažas izraisa Turcijas pierobežas valstīs dzīvojošie kurdi, kuri kā tūristi uz laiku iebrauc Turcijā un sarīko nekārtības, jo tuvējās kaimiņvalstis nav īpaši ieinteresētas redzēt vienotu un stipru Turciju. Savukārt, runājot par kurdu nelegālo imigrantu problēmu Latvijā, Turcijas vēstnieks uzsvēra, ka visos gadījumos, kad tie ir Turcijas pilsoņi, viņa valsts ir gatava risināt šo problēmu, palīdzot viņiem atgriezties Turcijā. Diemžēl gan Latvijai, gan pārējām Baltijas valstīm šajā sakarā lielākās problēmas rada tie kurdi, kuri bēg no Sadama Huseina režīma Irākā.

Saeimas preses dienests

 

Tāpat vakar, 13.martā, Saeimas Ārlietu komisijas sēdē deputāti tikās ar ASV valsts sekretāra palīga vietnieku Māršalu Edēru, kā arī ar ASV vēstnieku Latvijā Leriju Neperu un vēstniecības politisko padomnieku Duglasu Veiku.

Visai zīmīga vakar izvērtās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu tikšanās ar Zviedrijas lauksaimniecības, pārtikas un zvejniecības ministri Margaretu Vinbergu.

Foto: Arnis Blumbergs. "LV"


Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse, Turcijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Erkans Gezers


Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Indulis Bērziņš, ASV valsts sekretāra palīga vietnieks Māršals Edērs un ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers


Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā —komisijas priekšsēdētāja biedrs Edgars Bāns, Zviedrijas lauksaimniecības, pārtikas un zvejniecības ministre Margareta Vinberga; deputāte Anna Seile, komisijas priekšsēdētāja biedrs Edgars Bāns un komisijas sekretārs Edmunds Grīnbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!