• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lietuvas un Latvijas izglītības lietām un minoritātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.1996., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28559

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par peronām, kuras ieguvušas licences darbībai vērtpapīru tirgū

Vēl šajā numurā

21.03.1996., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Izglītības ministrijā

Par Lietuvas un Latvijas izglītības lietām un minoritātēm

Aizvadītajā nedēļā Latvijā viesojās Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrijas delegācija. Tās sastāvā bija par minoritāšu izglītību atbildīgie izglītības inspektori, izglītības iestāžu vadītāji. Lietuvas speciālisti galvenokārt vēlējās iepazīties ar Latvijas minoritāšu izglītības sistēmu.

Lietuvieši tikās ar Latvijas Izglītības un zinātnes iestāžu pārvaldes, Izglītības valsts inspekcijas un Izglītības satura un eksaminācijas centra pārstāvjiem, iepazinās ar ministrijas struktūru, departamentu un pakļautības iestāžu svarīgākajām funkcijām. Īpašu interesi izraisīja Izglītības satura un eksaminācijas centra vadītāja Gunta Vasiļevska stāstījums par centra darbu, jo Lietuvā tiek veidota līdzīga struktūrvienība.

Apspriežot izglītības inspektoru darbu, Lietuvas delegācijas dalībnieki atzina, ka arī Lietuvā ir nopietnas problēmas ar uzskaiti attiecībā uz skolas vecuma bērniem, kuri neapmeklē skolu. Katoļu baznīcas lielās ietekmes rezultātā Lietuvas skolās obligāts mācību priekšmets ir ticības mācība, tomēr izglītības pārstāvji šādu situāciju nevērtē viennozīmīgi.

Galvenā uzmanība tika veltīta minoritāšu izglītības jautājumiem. Lietuvā zem viena jumta dažās skolās sadzīvo pat trīs tautību skolēni — mācības notiek lietuviešu, poļu un krievu valodā. Iestājeksāmenus valsts augstskolās Lietuvā absolventi var kārtot arī krievu valodā, bet mācības augstskolās gan notiek tikai lietuviski. Nozīmīgu palīdzību poļu skolām sniedz Polija. Tāpat kā Latvijā problēmas sagādā skolu nodrošinājums ar mācību grāmatām.

Viesiem bija iespēja apmeklēt cittautu mācībvalodas skolas gan Rīgā, gan Daugavpilī. Rīgā viesi apmeklēja Itas Kozakevičas Poļu vidusskolu, Rīgas Lietuviešu pamatskolu, Rīgas Ukraiņu skolu, bet Daugavpilī — Daugavpils 1.vidusskolas lietuviešu klases un Daugavpils Poļu skolu.

Viesu delegāciju uzņēma Rīgas pilsētas Skolu valde, kur valdes priekšsēdētājs A.Priekulis iepazīstināja ar Rīgas Skolu valdes struktūras projektu; priekšsēdētāja vietnieks G.Heimanis pastāstīja par skolas vecuma bērnu uzskaiti galvaspilsētā, bet ieskatu Skolotāju izglītības centra darbā sniedza tā vadītāja R.Andersone.

Lietuvas izglītības darbinieki tikās ar Latvijas izglītības valsts ministru Jāni Gaigalu. Saruna notika lietuviešu valodā, kuru ministrs labi pārvalda. Tika atzīts, ka nepieciešami biežāki kontakti un informācijas apmaiņa, lai, risinot līdzīgas problēmas, varētu izmantot kaimiņvalstī jau atrastus un aprobētus risinājumus un neatkārtotu iespējamās kļūdas. Tika skarts jautājums par Lietuvas pieredzi, izmaksājot skolotājiem algas pašvaldībās. Lietuvieši apliecināja, ka šādā gadījumā nereti, sevišķi vājākajās pašvaldībās, ir grūti savlaicīgi samaksāt pedagogiem.

Tikšanās dalībnieki vienojās par Latvijas IZM darba grupas vizīti Lietuvā, lai iepazītos ar Lietuvas skolu direktoru un skolotāju atestācijas sistēmu. Šāda atestācijas sistēma Lietuvā darbojas jau trešo gadu, un skolotājiem par to ir pozitīvas atsauksmes. Atestācijas sistēma rada reālu iespēju atalgot kvalitatīvu darbu. Skolotājiem, kam ir mazāks darba stāžs, bet profesionālāka pieeja darbam, ir iespēja darba samaksas ziņā apsteigt pedagogus ar lielāku darba stāžu. Tas stimulē pedagoģiskā sastāva kvalifikācijas pieaugumu kopumā. Kvalificētākie pedagogi ar lielu darba pieredzi pelna divas reizes vairāk nekā mazāk kvalificēti skolotāji.

Antra Mazūra,
Jānis Kantāns,
IZM Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!