• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - pieņemot Brīvo arodbiedrību vadītāju - tiekoties ar Pensionāru federācijas vadītāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.1996., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28571

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grieķijas nacionālie svētki

Vēl šajā numurā

22.03.1996., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents
— pieņemot Brīvo arodbiedrību vadītāju
— tiekoties ar Pensionāru federācijas vadītāju

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 21.martā, tikās ar Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāju Agri Olmani. Viņš izteica bažas, ka arodbiedrībām ir pārāk maz iespēju iesaistīties sadarbībā ar valdību, tāpat arī likumdošanas procesā, lai varētu piedalīties nozarei svarīgu jautājumu risināšanā. Veidojot dažādas programmas un projektus, valdība būtībā nepieļaujot arodbiedrību līdzdalību, taču arodbiedrības neatlaidīgi meklējot iespējas izkļūt no šādas nelabvēlīgas situācijas. Sadarbības izveidošanai viens no variantiem varētu būt jau agrāk aprobētā triju pušu saskaņotā rīcība, kad svarīgu jautājumu izlemšanā piedalās valdības, arodbiedrības un darba devēju pārstāvji.

Valsts prezidents interesējās, vai Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs ir ticies ar Ministru prezidentu un runājis par šiem jautājumiem. A.Olmanis atbildēja, ka tikai tad, kad Andris Šķēle stājās amatā, bet patlaban nav bijušas šādas sarunas.

A.Olmanis pauda bažas, ka minimālās algas palielināšana par dažiem latiem radīs spriedzi tajos uzņēmumos, kur ir daudz strādājošo, kam ir zema samaksa, jo zemākā alga tiks pietuvināta vidējai. Piemēram, sanitāres alga maz atšķirsies no medicīnas māsas algas, bērnudārza audzinātājas atalgojums būs tikai mazliet lielāks par apkopējas atalgojumu. Pēc A.Olmaņa domām, šādā veidā netiks gūts pozitīvs risinājums.

Prezidents arī interesējās par darba drošības un aizsardzības situāciju. A.Olmanis atzina, ka patlaban šajā jomā ir ciešama sadarbība ar valsts un pašvaldību uzņēmumiem, bet sliktāk ir privātajā sektorā, kur ir nepiedodami darba tiesību pārkāpumi. Viņaprāt, vienīgā izeja ir profesionālo savienību dibināšana.

Prezidents apņēmās tuvākajā laikā, tiekoties ar Ministru prezidentu, pārrunāt iespējas izveidot ciešāku arodbiedrības un valdības sadarbību un to, ka valdībā būtu nepieciešams darbinieks, kas tieši rūpētos par kontaktiem ar arodbiedrībām.

Vakar, 21. martā, Latvijas Valsts prezidents G.Ulmanis Rīgas pilī tikās ar Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāju Jāni Porieti.

Sarunas gaitā tika apspriesti pasākumi Latvijas veco ļaužu smagā sociālā stāvokļa būtiskai uzlabošanai, pasākumi viņu saimnieciskās un sabiedriskās aktivitātes atbalstīšanai, kā arī LPF ierosinājumi nevalstisko organizāciju atbalsta paplašināšanai svarīgu Latvijas saimniecisko un sociālo jautājumu izlemšanā un risināšanā. J.Porietis iepazīstināja Valsts prezidentu ar LPF vadības darbību pēdējā laikā un iesniedza visu Latvijas sabiedrisko nevalstisko organizāciju sarakstu. LPF priekšsēdētājs pastāstīja, ka beidzies Nevalstisko organizāciju centra veidošanas posms. Centram finansiālu atbalstu piešķīrusi Dānijas valdība, un drīz ir paredzēts atklāt šo centru. NOC mērķis ir atbalstīt dažādus sabiedriskus projektus, rūpējoties par to finansējumu, un nodrošināt nevalstiskās organizācijas ar datoriem, kopētājiem, faksiem un citu aparatūru.

Valsts prezidenta preses dienests
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!