• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.1996., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar Saeimā

Vēl šajā numurā

22.03.1996., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas ziņas
Sociālo un darba lietu komisijā

20.martā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti izskatīja jautājumu par invalīdu a stāvokli valstī un gaidāmajiem grozījumiem likumos, kas saistīti ar invalīdu sociālo un medicīnisko aizsardzību. Informāciju par invalīdu stāvokli un gaidāmajām izmaiņām likumdošanā komisijai sniedza Labklājības ministrijas Sociālās palīdzības departamenta, Sociālās apdrošināšanas departamenta un Darba departamenta pārstāvji.

Kā deputātus informēja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece I.Puriņa, saskaņā ar likumu “Par invalīdu sociālo un medicīnisko aizsardzību” ar 1997.gada 1.janvāri stāsies spēkā jauna kārtība attiecībā uz invaliditātes noteikšanu. Paredzēts invaliditāti noteikt, nevis piešķirot invaliditātes grupu, bet balstoties uz procentuāliem aprēķiniem par darbspēju zaudēšanu. Pašreiz, pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošās informācijas, apmēram 5 procentiem Latvijas iedzīvotāju ir invalīda statuss, kas piešķirts, balstoties gan uz veselības traucējumiem, gan darbspēju zaudēšanu. Jaunā invaliditātes statusa piešķiršanas kārtība paredz piešķirt invaliditāti tikai darbspēju zaudēšanas gadījumos. Līdz ar to cilvēkiem, kuriem ir veselības traucējumi, kas neļauj iekārtoties darbā, būs tiesības uz dažādiem atvieglojumiem, ko paredz likums par invalīdu sociālo un medicīnisko aizsardzību, bet netiks piešķirta invaliditātes pensija. Vairāki Labklājības ministrijas pārstāvji norādīja uz būtiskiem trūkumiem, kas radīsies, ieviešot jauno invaliditātes noteikšanas kārtību. Piemēram, tiks apgrūtināta invaliditātes pensijas piešķiršana arodslimniekiem un cilvēkiem, kas guvuši traumas nelaimes gadījumos darbā. Pašlaik, kā norādija I.Puriņa, Labklājības ministrijas speciālisti sākuši darbu pie grozījumu veikšanas likumā “Par invalīdu sociālo un medicīnisko aizsardzību”, kas novērstu nepilnības un pretrunas jaunajā invaliditātes noteikšanas kārtībā. Likumprojektu paredzēts iesniegt Saeimā tuvākajā laikā.

Sēdes noslēgumā deputāti vienojās frakcijās apspriest iespējas veikt grozījumus likumā “Par invalīdu sociālo un medicīnisko aizsardzību” un turpināt apspriest šo jautājumu nākamajās komisijas sēdēs.

Jānis Kudiņš, Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!