• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Esmu sarūgtināta". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.1996., Nr. 59/60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28681

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vidzemes augstskolu

Vēl šajā numurā

04.04.1996., Nr. 59/60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēstule

“Esmu sarūgtināta”

Pašreiz avīzēs un arī žurnālos ir jaunā likuma “Par valsts pensijām” skaidrojumi. Gribu jautāt, kā var panākt likuma grozījumu vai papildinājumu, ja pieņemtais likums pazemo un šķiro tos cilvēkus, kuri vēl strādā un saņem pensiju.

Es strādāju tirdzniecībā par galveno grāmatvedi, mans darba stāžs ir no 1958. gada 10. novembra, tas ir 37 gadi. 1995. gada vidējā mēneša alga, par ko ir samaksāts sociālais nodoklis, bija 190,54 lati, apmēram tāda pati arī pirms naudas reformas rubļos, kad 1991. gadā tika piešķirta pensija sakarā ar pensijas vecuma sasniegšanu. Pēc pensijas piešķiršanas 1991. gada novembrī turpināju strādāt, bet pensiju saņēmu līdz 1992. gadam, kad pieņēma likumu par pensijas neizmaksu strādājošiem pensionāriem. Sāku pensiju no jauna saņemt ar 1996. gada janvāri. Man rodas jautājums, kur palika un kas izmantoja man piešķirto, bet neizmaksāto pensiju un samaksātās sociālā nodokļa summas?

Šogad, aizejot no darba, es saņemšu pensiju Ls 38,44, bet pēc likuma “Par valsts pensijām”, aprēķinot pēc publicētām formulām, es varētu saņemt pensiju Ls 77,26. Bez šaubām tad, ja man jau tā nebūtu piešķirta. Vai tas ir godīgi šķirot cilvēkus tajos, kam ir piešķirta pensija un vēl strādā un tajos, kuri ies pensijā, pamatojoties uz jauno likumu, ja viss mūžs ir godīgi nostrādāts un ik mēnesi maksāts sociālais nodoklis?

Par valstij samaksāto kopējo sociālā nodokļa summu vien visu atlikušo mūžu saņemtu lielāku pensiju, nekā pašreiz aprēķināts.

Iesaku papildināt likumu “Par valsts pensijām” ar šādiem papildinājumiem:

— ja piešķirta vecuma pensija, bet pensionārs turpina strādāt, tad, aizejot no darba, tiek pārrēķināta pensija no pēdējā vai divu pēdējo darba gadu vidējās algas, par ko samaksāts sociālais nodoklis, aprēķinam izmantojot formulu jau pieņemtajā likumā;

— ja vecuma pensiju piešķir, sākot ar 1996. gadu, tad pensijas saņēmējam, kuram vidējā darba alga ir mazāka par Ls112, dot izvēles tiesības saņemt pensiju no faktiskās darba algas vai apstiprinātās vidējās algas.

Tagad daudzus interesē, kā praksē tiks pielietots likums “Par valsts pensijām”.

Ar cieņu, — vēl strādājoša pensionāre Lija Rambaka
Limbažu rajona Salacgrīvā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!