• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
18. aprīļa sēde. Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.1996., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28755

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Deputātu jautājumi

Vēl šajā numurā

19.04.1996., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

18. aprīļa sēde
Stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 6. Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse.

Sēdes vadītāja. Lūdzu, ieņemiet vietas! Sākam 1996. gada pavasara sesijas pirmo, 18. aprīļa, sēdi. Pirms darba kārtības izskatīšanas gribu jūs īsi informēt par dažiem skaitļiem, kas raksturo mūsu darbu ziemas sesijā. Ziemas sesija, kā jūs atceraties, mums ilga no 8. janvāra līdz 8. martam. Ziemas sesijā notikušas 16 Saeimas sēdes, kurās ir pieņemti 30 likumi, no tiem 23 ir pieņemti kā steidzami. Uzreiz varu piebilst, ka 21 likumu iesniedza Ārlietu komisija. Pats nozīmīgākais bija 1996. gada valsts budžets. Ziemas sesijas laikā Saeimā iesniegti 115 likumprojekti, no kuriem 31 ir ticis noraidīts. No šiem 115 likumprojektiem 34 ir iesniedzis Ministru kabinets, 13 — Saeimas Juridiskā komisija. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija iesniegusi 9, pārējās komisijas ir sagatavojušas pa vienam līdz diviem likumprojektiem. Deputāti ir aktīvi izmantojuši savas likumdošanas iniciatīvas tiesības, sagatavojot un iesniedzot 45 likumprojektus, no kuriem 28 diemžēl ir tikuši noraidīti. Valsts prezidents savas Satversmē paredzētās tiesības ir izmantojis vienu reizi, iesniedzot vienu likumprojektu. Tātad, ziemas sesiju noslēdzot, komisijām ir nodoti, bet vēl pirmajā lasījumā nav izskatīti 66 likumprojekti. Pirmajā lasījumā jau pieņemts ir 21 likumprojekts, bet otrajā lasījumā — 11 likumprojekti. Iesniegti 130 lēmumu projekti un pieņemts 91 paziņojums.

No 16 ziemas sesijas sēdēm četras ir bijušas ārkārtas, kas galvenokārt bijušas saistītas ar deputātu izziņu un valdības atbildēm uz jautājumiem. Salīdzinājumam gribu minēt, ka visā 5. Saeimas darbības laikā tika iesniegti 111 jautājumi, bet mūsu ziemas sesijas laikā, vienā pašā sesijā — 77. Visaktīvākie šajā jomā ir bijuši frakcijas “Latvijai” deputāti, kuri sagatavojuši un iesnieguši 47 jautājumus. Otrajā vietā ir Sociālistiskās partijas deputāti, kuri ir iesnieguši 6 jautājumus.

Ziemas sesijas laikā Latvijas Saeima sešiem cilvēkiem ir piešķīrusi Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem. Ir nedaudz izmainījies arī mūsu personālsastāvs, un septiņi deputāti, kuriem 6. Saeima apstiprināja deputātu mandātus 1995. gada 7. novembrī, ir tos nolikuši uz ministru pienākumu pildīšanas laiku, un viņu vietā attiecīgo partiju sarakstiem atbilstoši ir apstiprināti citi deputāti.

Un nobeigumā varbūt pavisam īsa statistika par debašu daudzumu. Pavisam ziemas sesijā deputāti debatēs ir uzstājušies 621 reizi. Un aktīvākie — 30 reizes debatēs ir uzstājušies Juris Dobelis, Modris Lujāns un Valdis Krisbergs, 28 reizes — Jānis Mauliņš. Tāda ir mūsu pavisam īsā statistika par 6. Saeimas ziemas sesiju. Un tagad es gribētu novēlēt veiksmīgu darbu mūsu pavasara sesijā.

Bet, pirms sākam izskatīt darba kārtību, mums ir jāizlemj par iesniegtajiem grozījumiem darba kārtībā šodien. Tātad pirmais. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Roberts Zīle lūdz izdarīt izmaiņas Saeimas 18. aprīļa sēdes darba kārtībā un pārcelt likumprojekta “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli””, tas ir šobrīd darba kārtības 97. punkts, izskatīšanu pirmajā lasījumā pēc lēmuma projekta par Olafa Brūvera deputāta mandāta apstiprināšanu — 62. punkts. Deputātiem iebildumu nav.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Jānis Kalviņš lūdz darba kārtības ceturtās sadaļas 70. punktu — likumprojektu “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” — pārcelt aiz pirmās sadaļas kā darba kārtības 57. punktu. Deputātiem iebildumu nav.

Tālāk. Desmit deputāti lūdz iekļaut Saeimas 18.aprīļa sēdes darba kārtībā lēmuma projektu par deputāta Jāņa Straumes ievēlēšanu Pilsonības likuma izpildes komisijā un izskatīt šo jautājumu otrajā sadaļā — par amatpersonu ievēlēšanu un atbrīvošanu no amata. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijā ir iesniegts piecu deputātu parakstīts likumprojekts “Par līgumu starp Latvijas Republikas valdību un apvienību “Kinderdorf International” “SOS bērnu” ciematu attīstībai visā pasaulē par “SOS bērnu” ciemata un ar to saistīto projektu izveidi, celtniecību, nodibināšanu un darbību Latvijas Republikā”. Likumprojektu šādā veidā mēs nevaram izskatīt un iekļaut darba kārtībā — bez Saeimas Prezidija atzinuma un nodošanas atbilstošai komisijai, kas par to ziņo sēdē. Tātad to nododam Prezidijam, un Prezidijs pieņem lēmumu par tālāko virzību.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis sešu deputātu parakstītu iesniegumu — lūdzam saskaņā ar Kārtības ruļļa 51. pantu izmainīt 1996. gada 18. aprīļa sēdē izsludināto darba kārtību un lēmuma projektu par Olafa Brūvera deputāta mandāta apstiprināšanu izskatīt kā otro — tūlīt pēc Ministru prezidenta ziņojuma. Deputātiem iebildumu nav.

Tālāk ir 13 deputātu parakstīts iesniegums Latvijas Republikas 6. Saeimas Prezidijam, patstāvīgs priekšlikums — lūdzam izskatīt darba kārtības septītās nodaļas 101. punktu tūlīt pēc otrās sadaļas jautājuma izskatīšanas, pēc 62. punkta šodienas darba kārtībā. Deputātiem… Lūdzu, Kristiāna Lībane, frakcijas “Latvijas ceļš” deputāte!

 

K.Lībane (LC). Kolēģi! Manuprāt, darba kārtība ir sastādīta ļoti korekti, ļoti lietderīgi, un es tomēr iebilstu pret šādām lielām izmaiņām, it īpaši pret šīs izmaiņas izdarīšanu. Tā ka, lūdzu, nobalsosim par to!

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātus balsot! Tagad pievērsiet uzmanību, tas ir 101. — pēdējais darba kārtības jautājums. Tātad par viņa pārcelšanu pēc otrās sadaļas — 62. jau vairs nedarbojas — pēc otrās sadaļas mūsu darba kārtībā. Lūdzu, deputāti, pievērsiet uzmanību, tagad pāršķirstiet darba kārtību, lai visiem būtu skaidrs! Tātad tas ir pēc jautājuma par atvaļinājuma, nē… pēc otrās sadaļas, tas ir, pēc amatpersonu ievēlēšanas. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot par šādām izmaiņām darba kārtībā! Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 28, atturas — 25. Priekšlikums nav pieņemts.

Vairāk priekšlikumu par izmaiņām darba kārtībā Prezidijā nav. Sākam izskatīt šodienas darba kārtību.

 

Pirmais šodienas darba kārtības jautājums — Ministru prezidenta Andra Šķēles ziņojums par valdības darbību.

Stenogrammas turpinājums — nākamajos numuros

(Ziņojums Ministru prezidenta sagatavotajā redakcijā — "LV" 1. un 3. lpp.)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!