• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
EDSO PA prezidents vizītes noslēgumā presei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.1996., Nr. 72/73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28782

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvija ir ieņēmusi savu vietu Eiropas demokrātisko valstu vidū"

Vēl šajā numurā

26.04.1996., Nr. 72/73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

EDSO PA prezidents
vizītes noslēgumā presei

Divas dienas oficiālā vizītē Latvijā uzturējās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentu asamblejas prezidents Frenks Svēlens un EDSO delegācija: EDSO Parlamentu asamblejas ģenerālsekretārs Spensers Olivers, prezidenta padomnieks Hermans de Freijs un Beļģijas Pārstāvju palātas pirmais direktors Dominiks van den Boše.

EDSO ir reģionāla organizācija, kas aptver visas Eiropas un NVS valstis, kā arī ASV un Kanādu — pavisam 53 valstis. EDSO kompetencē ir atbruņošanās, drošības un valstu savstarpējas uzticēšanās veicināšana, tāpat konfliktu novēršanas pasākumi. EDSO mērķis ir valstu mierīga līdzāspastāvēšana un sadarbība demokrātijas un stabilitātes veicināšanai EDSO valstīs. Viena no EDSO prioritātēm pašlaik ir XXI gadsimta Eiropas drošības modelis.

Vakar, 25.aprīlī Saeimas namā notika EDSO Parlamentu asamblejas prezidenta F.Svēlena preses konference, kurā piedalījās arī EDSO Parlamentu asamblejas ģenerālsekretārs Spensers Olivers un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andris Ameriks.

Uzrunājot žurnālistus, A.Ameriks atzīmēja no Latvijas viedokļa svarīgākos pārrunāto problēmu aspektus. Viņš deklarēja, ka Latvija, kaut arī nav to valstu vidū, kuras savulaik parakstīja līgumu par konvenciālo (parasto) ieroču skaita samazināšanu Eiropā, tomēr atbalsta šo līgumu un uzskata to par Eiropas drošības stūrakmeni. Līdz ar to Latvijai rada bažas Krievijas Federācijas prasība pārskatīt šo līgumu, kā arī NATO eventuālā gatavība piekāpties šādai prasībai. Saeimas priekšsēdētājas biedrs kā nozīmīgākās pārrunātās problēmas minēja arī EDSO lomu Eiropas drošības modelī un Latvijas vadības attiecības ar EDSO misiju mūsu valstī.

Savukārt EDSO Parlamentu asamblejas prezidents uzrunā žurnālistiem uzsvēra savu pozitīvo iespaidu par Latvijas parlamenta un valdības atsaucību sadarbībai ar EDSO pārstāvi Rīgā Čārlzu Megi. F.Svēlens arī pastāstīja, ka ielūdzis Latvijas parlamenta delegāciju piedalīties kā novērotājiem vēlēšanās Bosnijā un Hercegovinā šā gada septembrī.

Frenks Svēlens atzina, ka Krievijas Federācijas prasība pārskatīt līgumu par konvenciālo ieroču skaita samazināšanu var apdraudēt ļoti delikāto spēku līdzsvaru, kas šobrīd panākts Eiropā. Viņš piebilda: “Mēs saprotam, ka Latvijas puse ir norūpējusies par šo Krievijas prasību.”

Šīs F.Svēlena atziņas kontekstā izskanēja “Latvijas Vēstneša” jautājums: “Kā jūs, prezidenta kungs, vērtējat jaunāko notikumu attīstību Krievijā, īpaši cilvēktiesību ievērošanas kontekstā Čečenijā?”

EDSO Parlamentu asamblejas prezidents atbildēja, ka šis ir patiešām delikāts jautājums, īpaši tagad, kad saņemta ziņa par ģenerāļa Dudajeva nāvi. Protams, esot svarīgi, kā veidosies Čečenijas tālākās attiecības ar Krieviju. “Taču gribu jums apliecināt, ka EDSO vienmēr ir mudinājusi atrisināt šo problēmu sarunu ceļā, nevis lietojot vardarbību”, sacīja augstais viesis.

Atbildot uz citu žurnālistu jautājumiem, Frenks Svēlens teica, ka pārrunājis arī ar minoritātēm saistītos naturalizācijas un militāro pensionāru jautājumus. “Taču mēs neesam braukuši šurp, lai mācītu jūs, kas un kā darāms. Mēs esam atbraukuši, lai iepazītos ar jūsu problēmām un lai redzētu, kā jūsu valsts tās risina,” teica EDSO Parlamentu asamblejas prezidents Frenks Svēlens.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!