• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija gaida Lietuvas prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.1996., Nr. 76/77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Saeimas delegācija - Somijas Republikas Eduskuntā (parlamentā)

Vēl šajā numurā

03.05.1996., Nr. 76/77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija gaida Lietuvas prezidentu

Pirmdien valsts vizītē Latvijā ierodas Lietuvas prezidents Aļģirds Brazausks ar meitu Audroni Usonienes kundzi.

Aļģirds Mīkols Brazausks dzimis 1932.gadā Rokišķos, kalpotāju ģimenē. Pēc Kaišadora vidusskolas beigšanas viņš deviņpadsmit gadu vecumā iestājās Kauņas Politehniskajā institūtā, ko beidza 1956.gadā un saņēma hidrotehnikas iekārtu inženiera diplomu. 1965.gadā Aļģirds Brazausks tika norīkots augstā amatā Celtniecības materiālu ministrijā, bet vēl pēc diviem gadiem viņš tika iecelts par Lietuvas Valsts plāna komitejas priekšsēdētāja vietnieku. 1974.gadā Aļģirds Brauzausks ieguva ekonomikas zinātņu doktora grādu.

1988.gadā, kad Lietuvas komunistiskajā partijā valdīja dziļa krīze, Aļģirdu Brauzausku ievēlēja par LKP CK pirmo sekretāru. Viņa kandidatūru šim amatam atbalstīja arī Lietuvas tautas kustība “Sajūdis”. Drīz pēc tam, 1989.gadā, Aļģirda Brazauska vadībā Lietuvas komunistiskā partija atdalījās no Padomju Savienības komunistiskās partijas. 1990.gada decembrī Lietuvas demokrātiskās darba partijas dibināšanas kongresā Aļģirds Brazausks tika ievēlēts par šīs politiskās partijas priekšsēdētāju.

Pēc LDDP uzvaras parlamenta vēlēšanās 1992.gada oktobrī A.Brazausks tika ievēlēts par Lietuvas Seima priekšsēdētāju un pildīja arī prezidenta pienākumus.

1993.gada 14.februārī Aļģirds Brazausks, iegūstot 60 procentus balsu, tika uz pieciem gadiem ievēlēts par Lietuvas Republikas prezidentu. Atbilstoši konstitūcijai, viņš uz savu prezidenta pilnvaru laiku pārtrauca savu darbību LDDP. Prezidenta Aļģirda Brazauska inaugurācijas ceremonija notika 1993.gada 25.februārī.

A.Brazausks ir precējies, viņam ir divas meitas un pieci mazbērni. Viņa sieva Jūlija ir ārste. Prezidenta Brazauska iecienītākais vaļasprieks ir burāšana un medības.

Lietuvas Republikas prezidents mūsu valstī uzturēsies divas dienas. Viņš tiksies ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Saeimas priekšsēdētāju Ilgu Kreitusi, Ministru prezidentu Andri Šķēli un citiem Latvijas politiķiem. Aļģirds Brazausks viesosies arī Rīgas Domē un Latvijas Universitātē, kur tiksies ar Latvijas zinātnes, izglītības, ekonomikas un biznesa pārstāvjiem. Lietuvas Republikas prezidents apmeklēs lietuviešu skolu Rīgā un Lietuvas vēstniecības jaunās ēkas celtniecības vietu, kur piedalīsies simboliskajā būvlaukuma iesvētīšanas ceremonijā.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!