• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rietumeiropas Savienības valstu ministru tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.1996., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28874

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tos upurus lai pieminam!

Vēl šajā numurā

08.05.1996., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Par Rietumeiropas Savienības valstu ministru tikšanos

Rietumeiropas Savienība (RES) ir aizsardzības organizācija, kuras dalībvalstis uzņēmušās savstarpējās palīdzības saistības militāras agresijas gadījumā. Eiropas integrācijas procesa kontekstā Mastrihtā RES tika piešķirta divējāda loma — kā ES aizsardzības komponentam un kā NATO Eiropas pīlāram.

RES ir dažādas integrācijas pakāpes: dalībvalstis (visas RES dalībvalstis ir arī NATO dalībvalstis), asociētās dalībvalstis (Eiropas NATO valstis, kuras nav ES dalībvalstis), novērotāji (ES valstis, kuras nav NATO valstis, plus Dānija), asociētie partneri (Viduseiropas un Baltijas valstis, kuras parakstījušas Eiropas līgumus). Latvijas Republikai 1994.gada 9.maijā tika piešķirts RES asociētā partnera statuss.

Šodien, 7.maijā, Birmingemā paredzēta RES valstu ārlietu un aizsardzības ministru tikšanās, ko rīko divas reizes gadā prezidējošā valstī. RES ir vienīgais forums, kurā vienlaikus tiekas ārlietu un aizsardzības ministri. Latviju RES ministru padomē pārstāvēs LR aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš un LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

Ievērojot līdzšinējo praksi, vispirms tiekas RES dalībvalstis, asociētās dalībvalstis un novērotāji. To tikšanās darba kārtībā ir jautājums par RES lomu iespējamo krīžu situāciju noregulēšanā Eiropā. Pēc tam tiekas visu 27 RES valstu ministri. Šoreiz ārlietu un aizsardzības ministru tikšanās ritēs atsevišķās sēdēs. Ārlietu ministru uzmanības lokā būs jautājums par Krievijas un Ukrainas integrāciju Eiropas drošības arhitektūrā. Aizsardzības ministri apmainīsies viedokļiem par Eiropas bruņoto un policijas spēku gūto pieredzi, piedaloties krīzes noregulēšanas operācijās bijušajā Dienvidslāvijā. Tikšanās noslēgumā paredzēts kopīgā ministru sēdē apstiprināt nobeiguma deklarāciju.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!