• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu ienākuma nodokļa lietām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.1996., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28885

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienu no Administratīvi teritoriālās reformas koncepcijas projektiem

Vēl šajā numurā

08.05.1996., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU, NOZARU DOKUMENTI, ZIŅAS

Valsts ieņēmumu dienesta vēstule

1996.gada 6.maijā

Par uzņēmumu ienākuma nodokļa lietām

Par izmaiņām VID 1995.gada 30.jūnija vēstulē nr.30-1.1.5./3587

Sakarā ar papildinājumiem likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” (1996.gada 29.februāra likums “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”) izteikt Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 30.jūnija vēstules nr.30–1.1.5/3587 tekstu (saglabājot koriģēto uzņēmuma ienākuma nodokļa izziņu) šādā redakcijā:

“Valsts ieņēmumu dienests paziņo, ka saskaņā ar likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 24.panta 2.daļu nodokļa maksātājiem jāiesniedz ziņas par minētā likuma 3.panta 4.daļā un 8.daļā, kā arī 12.panta 3.daļā noteiktajiem darījumiem.

Uzņēmumu ienākuma nodokļa izziņu aizpilda visi nodokļu maksātāji, kuriem ir bijuši darījumi ar saistītajiem uzņēmumiem vai nerezidentiem, un iesniedz to sava rajona VID nodaļā līdz nākošā mēneša 15.datumam.

Nodokļa maksātājam nodoklis jāietur izmaksas brīdī, un tas jāiemaksā valsts budžetā ne vēlāk kā līdz nākošā mēneša 15.datumam.

Izziņa 2. ailē uzrāda notikušā darījuma veidu, kas apliekams ar uzņēmumu ienākuma nodokli.

Uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek ieturēts no:

1) dividendēm;

2) atlīdzības par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem;

3) procentu maksājumiem, ja to maksātājs un saņēmējs ir saistīti uzņēmumi vai personas;

4) samaksas par intelektuālo īpašumu:

a) maksājumiem par autortiesībām vai tiesībām izmantot autortiesības uz literāru vai mākslas darbu, ieskaitot kinofilmas, videofilmas vai skaņu ierakstus;

b) maksājumiem par pārējiem intelektuālā īpašuma veidiem;

5) atlīdzības par Latvijā esoša īpašuma izmantošanu;

6) ienākumiem no vērtspapīru pārdošanas Latvijā;

7) ienākumiem no Latvijā esoša nekustamā īpašuma pārdošanas;

 

8) darījumu summas ar juridiskajām, fiziskajām un citām personām, kuras atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas Ministru kabineta noteikumos minētajās zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās. Ja saskaņā ar minētā likuma 3.panta devīto daļu attiecīgā rajona VID nodaļā saņemta atļauja neieturēt nodokli un darījums nepieder pie augstāk minētiem, izziņas 6., 7., 8. ailē ievelkama svītriņa.

Izziņas 3. ailē sniedz ziņas par darījuma partneri, obligāti norādot, vai darījuma partneris ir saistītais uzņēmums vai nerezidents (saistītajiem uzņēmumiem, aprēķinot uzņēmumu ienākuma nodokli, ir spēkā likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 12.panta 3.daļa, nerezidentiem — 3.panta 4.daļa vai 8.daļa).

Izziņas 6. aili aizpilda tikai tie uzņēmumi, kuru darījuma partnera valsts nav noslēgusi konvenciju par dubultās aplikšanas ar nodokļiem un nodokļu neaplikšanas novēršanu ar Latvijas Republiku.

Izziņas 7. aili aizpilda tikai tie uzņēmumi, kuru darījuma partnera valsts ir noslēgusi konvenciju par dubultās aplikšanas ar nodokļiem un nodokļu neaplikšanas novēršanu ar Latvijas Republiku. Šajā ailē uzrādāmas konvencijā noteiktās darījumu nodokļa likmes.

Ja kāds no darījumu veidiem, kas paredzēts LR likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” nav minēts attiecīgajā starpvalstu konvencijā, to šajā gadījumā Latvijas Republikā ar nodokli neapliek un 7. ailē ievelkama svītriņa. Nodokļu summa šinī gadījumā ir vienāda ar nulli — ievelk svītriņu 8. ailē.

 

Nodokļa atvieglojumi saskaņā ar spēkā esošajām nodokļu konvencijām piemērojami, ņemot vērā Ministru kabineta 1996.gada 19.marta noteikumus nr.66 “Noteikumi par nodokļu atvieglojumu piemērošanu maksājumiem, kurus izmaksā nerezidentiem”.

Izziņas 8. ailē nodokļa summu aprēķina, reizinot nodokļa likmi ar darījuma (izmaksājamo) summu.

Ja nodokļa maksātājs par likuma 3.panta 4.daļas 2.—7.punktā un8.daļā minētajām izmaksām nav ieturējis nodokli noteiktajā apjomā, tad par neieturēto daļu jāpalielina uzņēmuma apliekamais ienākums.

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieka vietnieks J.Ostaškovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!