• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķīnas Tautas Republikas sirds dāvinājums Latvijas skolām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.1996., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijā - Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Baltijas atbalstītāji deputāti

Vēl šajā numurā

16.05.1996., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ķīnas Tautas Republikas sirds dāvinājums Latvijas skolām

350 datori 3 miljonu juaņu (apmēram 187 500 latu) vērtībā — tas ir Ķīnas Tautas Republikas valdības dāvinājums Latvijas skolām, ko vakar ĶTR ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks mūsu valstī Vans Fensjans svinīgi pasniedza Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministram Mārim Grīnblatam (attēlā). Dāvinājuma pasniegšanas ceremonijā bija klāt arī citi ĶTR vēstniecības darbinieki un Latvijas izglītības sistēmas vadītāji.

Latvijas skolas saņēmušas Ķīnā ražotos kompjūterus ar 486 SX/33 procesoru, kā arī drukas iekārtas un datoru rezerves daļas.

Dāvinājuma pasniegšanas ceremonijā Vans Fensjans teica:

Dāmas un kungi!

Mēs, Ķīnas vēstniecības diplomāti, esam ļoti gandarīti, ka kompjūteri, printeri un to rezerves daļas, ko Ķīnas valdība bez atlīdzības sniedz Latvijas valdībai, pārvarējuši tālu ceļu un sasnieguši Rīgu, un šodien notiek to nodošanas oficiālā ceremonija. Kā zināms, šie kompjūteri tiks nodoti Latvijas vidusskolām. Ceru, ka tie labi kalpos mācību procesam šajās skolās.

Ir patīkami atzīmēt, ka pēc Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizītes Ķīnā, kas notika apmēram pirms gada, ievērojami attīstījušās abu mūsu valstu attiecības. Ir labi aizsākti kontakti un sadarbība konkrētās nozarēs, proti, izglītības, zinātnes un tehnikas jomā. Jau pagājušajā gadā notika studentu apmaiņa. Šogad Ķīna ir gatava uzņemt vēl sešus Latvijas studentus mācībām Ķīnā. Pašlaik mūsu valstu attiecīgās ministrijas saskaņo vienošanās par zinātniski tehnisko sadarbību un sadarbību kultūras jomā. Ir pamats domāt, ka šie dokumenti tiks parakstīti jau tuvākajā laikā. Esmu pārliecināts, ka ar kopīgiem centieniem mūsu attiecības, kas balstās uz savstarpēju cieņu, līdztiesību un savstarpēju izdevīgumu, attīstīsies arī turpmāk.

Latvijas izglītības un zinātnes ministra Māra Grīnblata pateicība — 7.lpp.

 

Atbildes runā Māris Grīnblats teica:

— Ir pagājis tikai gads, kopš Ķīnas Tautas Republikas un Latvijas Republikas valdību kontaktu ietvaros tika panākta vienošanās par sadarbību izglītības jomā. Šodien mēs redzam konkrētus šīs sadarbības augļus. Es gribu izteikt dziļu pateicību Ķīnas Tautas Republikas valdībai, ĶTR vēstniecībai Latvijā un Viņa ekselencei ĶTR vēstniekam Latvijā Vanam Fensjana kungam personīgi par 27 datoru komplektu dāvinājumu Latvijas skolām un profesionālās izglītības iestādēm. Šī datortehnika tiks sadalīta skolām visā Latvijā. Tas nozīmē, ka tūkstoši Latvijas jauniešu iegūs iespēju kvalitatīvi apgūt mūsdienu dzīvei un attīstībai tik izšķiroši nepieciešamo informāciju.

Līdzās šī dāvinājuma lielajai praktiskajai nozīmei tam ir arī augsta garīgā jēga. Esmu pārliecināts, ka tie jaunie cilvēki, kas savā izglītībā izmantos šo tehniku, iegūs arī priekšstatu par valstu sadarbību mūsdienu pasaulē. Viņu apziņā priekšstati par Ķīnu saistīsies ar šo viņu darbā pirmo datoru, kas nācis no Ķīnas.

Ķīna un Latvija ir patiešām ārkārtīgi atšķirīgas dažādām kultūrām piederošas valstis. Tāpēc ar īpašu gandarījumu var attīstīt tās saites, kas stiprina savstarpēju izpratni un palīdzību. Mūsu valsts, pārvarot grūtības, veido mūsdienu ekonomiku un demokrātisku sabiedrību, pakāpeniski virzoties uz integrāciju Eiropas Savienībā. Ķīna ir viena no senākajām pasaules zemēm ar grandiozu kultūras mantojumu un tradīcijām. Taču mūsdienu pasaules attīstības likumsakarības skar arī Ķīnu, un tāpēc daudzas jūsu problēmas mums ir labi saprotamas. Tās ir visai XX gadsimta beigu civilizācijai raksturīgās problēmas. Tieši tāpēc ir svarīgi attīstīt sakarus un apmaiņu izglītības un kultūras laukā, lai stiprinātu pašlaik pasaulē tik nepieciešamo dialogu un savstarpējo toleranci. Datortehnika ir viens no mūsdienu civilizācijas dialoga elementiem.

Tāpēc es vēlreiz vēlos pateikties Ķīnas Tautas Republikas valdībai par dāvinājumu. Vienlaikus gribu arī izteikt cerību, ka šis dāvinājums kalpos mūsu abu valstu un mūsu sabiedrību turpmākā dialoga attīstībai.

Ķīnas dāvinājumu saņems 27 Latvijas mācību iestādes — valsts ģimnāzijas, 12 profesionālās mācību iestādes, 4 Latgales vidusskolas, Rīgas 49.vidusskola, mācību un pāraudzināšanas iestāde “Strautiņi” un Murjāņu sporta ģimnāzija. No dāvanas saņēmējiem ceremonijā klāt bija Valsts Cēsu Draudzīgā aicinājuma ģimnāzijas direktors Jānis Envele un Rīgas Tehniskās ģimnāzijas direktors Jānis Rozenblats.

Jānis Envele teica, ka Ķīnas dāvinājums ir viens no visvairāk nepieciešamajiem pirmsākumiem Latvijas jauniešiem, lai slīpētu mūsu valsts lielāko bagātību — tās intelektuālo potenciālu, kas Latvijai vismaz šajā jomā ļauj līdzināties tādai dabas resursiem bagāta senas civilizācijas valstij kā Ķīna. Viņš arī izteica domu, ka cēsnieki varētu uzņemt savā skolā ķīniešu jauniešus latviešu valodas apmācībai. Savukārt Rīgas Tehniskās ģimnāzijas direktors Jānis Rozenblats uzsvēra dāvinājuma nozīmi konkurētspējīgu latviešu speciālistu sagatavošanā.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!