• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu muita: reāla darbība un tās tehniskais nodrošinājums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1996., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28981

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie ekonomikas ministra - Francijas vēstnieks - Kanādas vēstnieks

Vēl šajā numurā

29.05.1996., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu muita: reāla darbība un tās tehniskais nodrošinājums

Vakar, 28. maijā, ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Lerijs Nepers pasniedza Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāram Mārim Riekstiņam atslēgas no mikroautobusa — laboratorijas, kas ir ASV valdības oficiāls dāvinājums Latvijas valdībai. Mikroautobuss ir apgādāts ar rentgena un radiācijas noteikšanas iekārtu. Tas palīdzēs Latvijas muitai konstatēt un apturēt radioaktīvo vielu kontrabandu. Amerikas Savienotajās Valstīs lieto jau vairāk nekā 40 šādas pārvietojamās radioaktīvo materiālu noteikšanas sistēmas.

ASV valdība jau vairākus gadus mums sniedz palīdzību valsts muitas dienesta nostiprināšanā, arī eksporta kontroles un narkotiku kontroles jomā, galvenokārt palīdzot Latvijas muitas darbiniekiem padziļināt zināšanas dažādos semināros un kursos. Čpaši nozīmīgas bijušas ASV Valsts departamenta, Muitas departamenta, Komercdepartamenta, Džordžijas universitātes Amerikas Zinātņu attīstīšanas asociācijas un vairāku citu ASV valsts institūciju mācību programmas. Liela nozīme šo projektu īstenošanā bijusi ASV vēstniecībai Latvijā. Pagājušā gadā vien, pateicoties ASV vēstniecības gādībai, Latvijas muitas un eksporta kontroles speciālisti papildināja savas zināšanas un profesionālās iemaņas ASV Komercdepartamenta rīkotajā eksporta kontroles seminārā, tāpat ASV Muitas departamenta rīkotajā seminārā Latvijas muitas darbiniekiem Rīgā. Nupat maijā vairāki Latvijas policisti un robežsargi divas nedēļas piedalījās ASV muitas organizētajā narkotiku kontroles seminārā Tallinā.

Svinīgajā mikroautobusa dāvināšanas ceremonijā Lerijs Nepers uzsvēra, ka pēc PSRS sabrukuma Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm nākas saskarties ar jaunu problēmu — radioaktīvo materiālu kontrabandu caur to teritorijām. Viņš uzsvēra, ka radioaktīvie materiāli, ko daudzos gadījumos uzskata tikai par nelegālu preci, kas var nest lielu peļņu, ir izmantojami arī kodolieroču radīšanai un tādējādi rada milzu potenciālās briesmas. "Katrs šādu vielu kontrabandas gadījums apdraud sabiedrības veselību un drošību," uzsvēra vēstnieks. Pēc viņa vārdiem, pagājušajā gadā vien starptautiskajā praksē konstatēti četri gadījumi, kad pāri robežām nelegāli transportēti radioaktīvi materiāli tādā kondīcijā, ka no tiem iespējams izgatavot kodolieročus. Viņš arī atgādināja, ka pavisam nesen Latvijā kādā dzīvoklī tika atrastas radioaktīvas vielas.

L.Nepers teica, ka viņam radies labs iespaids par Latvijas Stratēģiskas nozīmes eksporta un importa kontroles komitejas darbu. Viņš uzsvēra, ka visām valstīm būtu jāapvieno savi spēki, lai cīnītos pret radioaktīvo materiālu kontrabandu un nelegālas kodolieroču ražošanas draudiem.

Valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča teica, ka šis ASV valdības dāvinājums tiek pasniegts brīdī, kad notiek Latvijas valdības aktivitātes valsts muitas nostiprināšanā. "Mēs gribam sakārtot savu muitu un parādīt pasaulei, ka Latvija ir civilizēta valsts, kurā ievēro muitas noteikumus," teica valsts ministre A.Poča. Savukārt Muitas departamenta direktora vietnieks Jānis Pūga uzsvēra, ka muitas uzdevums visā pasaulē ir nodrošināt attiecīgās valsts ekonomisko suverenitāti. Viņš atzīmēja, ka Latvijas valstī nacionālās muitas veidošana 1990. gadā tika sākta praktiski no nulles, tagad Latvijas muitai ir kadri un zināms tehniskais nodrošinājums.

Latvijas muita saņēmusi palīdzību no vairākām ārvalstīm, taču visefektīvākā bijusi tieši ASV palīdzība. J.Pūga teica, ka jaunā pārvietojamā laboratorija Latvijas muitas departamentam ļaus izveidot mobilo kontroles grupu, kas darbosies visā valstī.

Jānis Ūdris,
"LV" ārpolitikas redaktors


ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers nodod pārvietojamās laboratorijas atslēgas Muitas departamenta direktora vietniekam Jānim Pūgam; ASV vēstnieks Lerijs Nepers, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš un Muitas departamenta narkotiku apkarošanas nodaļas vadītājs Ilmārs Krūmiņš


ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers demonstrē ASV valdības dāvinājumu Latvijas muitas darbiniekiem
Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!