• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pašvaldībām un valdībai - kopīgs uzdevums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.1996., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29000

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldībām un valdībai - kopīgs uzdevums (turp.)

Vēl šajā numurā

12.09.1996., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldībās

Pašvaldībām un valdībai — kopīgs uzdevums

Aizvakar, 10. septembrī, Rīgā notika Latvijas Pašvaldību savienības Pagastu apvienības sēde. Preses konferencē, kas notika pēc apvienības sēdes, Aleksandrs Lielmežs, Pagastu apvienības priekšsēdētājs, informēja, ka sēdē piedalījies pašvaldību lietu valsts ministrs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā Ernests Jurkāns, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības valdes pārstāvji.

Sēdes lielāko daļu aizņēmusi pašvaldību iespējamā finansējuma 1997. gadā analīze un apspriešana. Sēdes dalībnieki nonākuši pie kopīga secinājuma, ka pēc tam, kad tiks atskaitītas lielās naudas summas, kas paredzētas iedzīvotāju veselības aizsardzībai un pedagogu algām, atlikušie finansu līdzekļi pašvaldībām būs pat mazāki nekā 1996. gadā, kaut gan uzticēto funkciju loks ir ievērojami paplašinājies. “Jurkāna kungs mums pārmeta, ka pagasti slikti iekasējot zemes nodokli,” sacīja Aleksandrs Lielmežs. “Taču laukos vairs nav kas maksā. Ja ieņēmumu bāze ir samazinājusies, mums vienīgi atliek cerēt uz valsts naudu. Tomēr tā nākamajam gadam tiek plānota daudz mazākā apjomā. Budžeta līdzekļu sadalē mēs neko nevaram ne ierosināt, ne iebilst. Mums jāsamierinās ar to, kas mums tiek atlicināts.”

Ministrs E.Jurkāns gan esot teicis, ka Finansu ministrija, plānojot pašvaldībām iedalāmos finansu resursus, pieļāvusi kļūdas, kuras acīmredzot tiks labotas.

Apvienības priekšsēdētājs informēja, ka Latvijas pagastu pašvaldību vadītāju kārtējā sanāksme notiks jau šomēnes. Domājams — Jaunpilī. Galvenais temats — kā savienot sagaidāmo finansējumu ar pagastu pašvaldību paplašināto funkciju veikšanu. Tiks spriests par administratīvi teritoriālās reformas koncepciju, par valdības ieceri rajona pašvaldības vadītāju iecelt, nevis ievēlēt, kā tas bija līdz šim. Pārrunāta arī ierosme sasaukt Latvijas pašvaldību konferenci, lai kopā ar valdības pārstāvjiem vienotos par tām funkcijām, kuras jāveic iedzīvotāju interesēs, kā arī par to, kas šīs funkcijas veiks un kā tiks risināts šī darba finansējums.

Sēdes darba kārtībā bijis jautājums arī par aptauju, ko savu pagastu iedzīvotāju vidū patlaban veic pašvaldības. “Mums jāuzzina Latvijas iedzīvotāju viedoklis par vietējās pārvaldes formu, kādu viņi vēlētos valstī,” sacīja Aleksandrs Lielmežs.

Preses konferencē runājot par valdības nodomu turpmāk rajonu padomes priekšsēdētāju iecelt, nevis ievēlēt, tika pausts uzskats, ka tāda nostādne nonāk pretrunā ar administratīvi teritoriālās reformas koncepciju, kurā deklarēta pašvaldību darbības un funkciju decentralizācija un lielāka patstāvība. Izskanēja pat priekšlikums likvidēt rajona pašvaldības, jo tās savas galvenās funkcijas jau ir nodevušas pagastiem un dažu formālo funkciju dēļ nevienam nav vajadzīgas.

Savukārt masu mediji tika aicināti pārtraukt gan presē, gan radio un televīzijā pretstatīt pašvaldības valdībai, jo tāda nostādne traucējot veikt abu pušu kopīgo uzdevumu — pārvaldīt valsti.

Attēlos: Latvijas pagastu apvienības priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs un pašvaldību valsts ministrs Ernests Jurkāns; Latvijas pašvaldību savienības priekšsedis Andris Jaunsleinis un priekšsēža vietnieks Jānis Ruško.

Vairis Ozols,

“LV” iekšpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Par pašvaldību budžeta lietām 1996. un 1997.gadā konkrēti — 2.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!