• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jau pieci gadi pasaules valstu sadraudzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.1996., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daudzbalsīgs un daudzkrāsains plaukst "Latvijas vainags"

Vēl šajā numurā

17.09.1996., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATGĀDNES, ATCERES

Jau pieci gadi

pasaules valstu sadraudzībā

Šodien, 17.septembrī, aprit pieci gadi, kopš tikko kā neatkarību atguvusī Latvijas Republika tika uzņemta Apvienoto Nāciju Organizācijā.

Apvienoto Nāciju Organizācija ir pasaules autoritatīvākā starptautiskā organizācija, kurā šobrīd ir 185 dalībvalstis. ANO tika nodibināta 1945. gada 26. jūnijā ASV pilsētā Sanfrancisko, kur 50 valstu dibinātāju pārstāvji parakstīja ANO statūtus. Tie pēc ratificēšanas stājās spēkā tā paša gada 24. oktobrī, tāpēc ik gadu 24. oktobrī tiek atzīmēta Starptautiskā ANO diena. Taču lēmums par ANO izveidošanu tika pieņemts vēl Otrā pasaules kara laikā, 1943. gada 30. oktobrī, ASV, Lielbritānijas un PSRS ārlietu ministru apspriedē Maskavā. ANO darbības pamatprincipus un struktūru antihitleriskās koalīcijas valstu pārstāvji izstrādāja Dambārtonoksas konferencē 1944. gadā, kā arī Krimas un Sanfrancisko konferencēs 1945. gadā.

ANO darbības galvenie principi ir visu ANO dalībvalstu suverēna līdztiesība un tautu pašnoteikšanās, visu strīdu izšķiršana miera ceļā un spēka nepielietošana, ANO arī neiejaucas valstu iekšējās lietās, taču tā var realizēt kolektīvus piespiedu pasākumus pret valstīm — agresorēm. ANO statūtos teikts, ka par šīs autoritatīvās organizācijas locekli var kļūt jebkura miermīlīga suverēna valsts, kas uzņemas visas ANO statūtu saistības. Taču patiesībā Latvijai, kā arī abām pārējām Baltijas valstīm šīs tiesības 46 gadus bija liegtas — jo, kā zinām, mūsu zemi bija okupējusi PSRS. ANO dibināšanas laikā šajā organizācijā bija visai nozīmīga PSRS ietekme — tas izskaidrojams ar Padomju Savienības lielo militāro potenciālu un stratēģiskajiem panākumiem Otrā pasaules kara beigās tieši tad, kad tika dibināta Apvienoto Nāciju Organizācija. Padomju Savienībai pat izdevās iekļaut ANO sastāvā arī Ukrainas PSR un Baltkrievijas PSR. ANO nozīmīgākās institūcijas ir Drošības padome, Ekonomiskā un sociālā padome (kurā cer iestāties arī Latvija), Aizbildniecības padome, Starptautiskā tiesa un sekretariāts. Apvieno Nāciju Organizācijas galvenā mītne atrodas Ņujorkā. Eiropā ANO centrs ir Šveicē, Ženēvā. Latvijas misiju ANO Ņujorkā vada Aivars Baumanis, bet Ženēvā — Sandra Kalniete.

Latvijas iestāšanās Apvienoto Nāciju Organizācijā piektā gadskārta iekritusi īpaši nozīmīgā datumā: tieši šodien Ņujorkā tiek atklāta ANO Ģenerālās asamblejas 51. sesija (ANO ikgadējās sesijas sanāk katra septembra trešajā otrdienā). Šodien arī uz gadu tiek ievēlēts Ģenerālās asamblejas prezidents un viceprezidenti. Ir pamats cerēt, ka par vienu no Ģenerālās asamblwejas viceprezidentiem tiks ievēlēts Latvijas Republikas pārstāvis.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!