• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai sekmīgāk cīnītos ar noziedzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.1996., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29199

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta vizīti Apvienotajā Karalistē

Vēl šajā numurā

18.10.1996., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Lai sekmīgāk cīnītos

ar noziedzību

Šā gada 7.oktobrī Latvijas Republikas vēstnieks Vācijā Andris Ķesteris un Vācijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Eduards Lintners parakstīja vienošanos par tehniskās palīdzības sniegšanu trīs miljonu Vācijas marku apmērā, ko Vācijas valdība piešķīrusi Latvijas Iekšlietu ministrijai turpmākajiem trim gadiem. Tas noticis pēc tam, kad šā gada augustā ekspertu grupa no Vācijas Iekšlietu ministrijas Rīgā parakstīja vienošanos par šīs palīdzības sniegšanu.

Savukārt 1995.gadā Latvijas Iekšlietu ministrija izsludināja konkursu automatizētas pirkstu nospiedumu sistēmas iegādei. Tajā piedalījās firmas no Krievijas, Vācijas, Somijas, Lielbritānijas, ASV un Francijas. Konkursā uzvarēja Francijas firma “Sagem”. Tās piedāvātās sistēmas būtība ir pilnībā datorizēta pirkstu nospiedumu un pat pirkstu nospiedumu fragmentu uzglabāšana, apstrāde un analīze. LR IeM Tiesu ekspertīžu centrā šo sistēmu paredzēts ieviest deviņu mēnešu laikā.

LR Iekšlietu ministrijas vārdā tehnisko nolīgumu vakar, 17.oktobrī, IeM konferenču zālē parakstīja iekšlietu ministrs Dainis Turlais. Francijas firmas “Sagem” vārdā līgumu parakstīja tās direktora vietnieks tehniskajos jautājumos Fransuā Perašons. Svinīgajā līguma parakstīšanas brīdī klāt bija Francijas vēstniecības Latvijā pārstāvji, augsta ranga Iekšlietu ministrijas amatpersonas.

Pēc līguma parakstīšanas iekšlietu ministrs D.Turlais informēja žurnālistus, ka turpmāk, pateicoties jaunajai pirkstu nospiedumu sistēmas iegādei, būs iespējams sekmīgāk cīnīties ar noziedzību. Iegādājoties šo sistēmu, attiecīgās Latvijas institūcijas kriminālistikas tehnikas jomā tuvojas Eiropas standartiem. Līdz šim dati par pirkstu nospiedumiem Tiesu ekspertīžu centrā vispār nebija datorizēti. Milzīgās informācijas apstrādē tika izmantots, tā sakot, “roku darbs”, kam bija nepieciešams ilgs laiks. Līdz ar to tika apgrūtināts aizdomās turēto personu identificēšanas un krimināllietu izmeklēšanas process. Vēl iekšlietu ministrs piebilda, ka atbilstoši mūsdienu tehnikas līmenim automātisko daktiloskopisko sistēmu būs iespējams izmantot arī Robežapsardzības spēkiem. Tā būs iespējams labāk veikt nelegālo imigrantu un citu nelegālo valsts robežas pārkāpēju identifikāciju, apkarot kontrabandu, zagto automašīnu izvešanu, narkotisko vielu tranzītu. Savas uzrunas noslēgumā iekšlietu ministrs D.Turlais teica: “Mēs uzskatām, ka šodien parakstītais līgums ir ne vien izdevīgs darījums Latvijai, bet arī arvien ciešāks Latvijas un Francijas savstarpējo draudzības un lietišķas sadarbības saikņu apliecinājums.”

Savukārt firmas “Sagem” direktora vietnieks tehniskos jautājumos F.Perašons piebilda, ka viņa pārstāvētās firmas darbība ir ļoti daudzveidīga. “Sagem” ražo arī telekomunikāciju iekārtas, drošības un aizsardzības tehniku jomās — gaiss, zeme, jūra. “Sagem” savu pasaules tirgū konkurētspējīgo produkciju būtu gatava piegādāt arī Latvijai, protams, ar abām pusēm izdevīgiem noteikumiem.

Pasākuma noslēgumā iekšlietu ministrs informēja, ka Iekšlietu ministrijā turpinās reorganizācijas process. Šā procesa ietvaros līdzšinējais LR IeM Mobilā policijas pulka komandieris policijas pulkvedis Juris Rekšņa ir iecelts par Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes Kārtības policijas priekšnieku Edgara Maišeļa vietā, kuram tiks piedāvāts cits, viņa talantam un profesionalitātei atbilstošs amats IeM struktūrās.

Viesturs Avots,

“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!