• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai saglabātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.1996., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29234

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - pie Jums nāk 18. burtnīca

Vēl šajā numurā

06.11.1996., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai saglabātu

Šodien, 6. novembrī, Rīgas pilī — Ārzemju un Raiņa literatūras un mākslas vēstures muzeja telpās — tiks atklāta ceturtā Baltijas valstu restauratoru darbu izstāde. Tradīcija aizsākās pirms deviņiem gadiem Rīgā, kad toreizējo Baltijas republiku restauratori tikās pirmajā izstādē Rīgas pilī.

Nu pirmais loks ir noslēdzies.

Tagad tiekamies jaunā politiskā un ekonomiskā situācijā, kas daudzējādā ziņā izmainījusi arī restauratoru darbu un dzīvi, tomēr pati restaurācijas darba būtība, tā saturs palicis nemainīgs.

Pēdējos gados populārā mēbeļu restaurācija plaši atspoguļota izstādē — blakus spožajai mēbeļu restaurācijas firmai “Intarsija” darbus demonstrē arī tikko Rīgas celtniecības koledžas restaurācijas nodaļu pabeigušie jaunie kolēģi.

Viens no efektīgākiem darbiem izstādē ir epitāzija no Ugāles luterāņu baznīcas, kuru skolotājas Aidas Podziņas vadībā restaurē RCK audzēknis Mārtiņš Hermansons.

Mēbeļu grupai pieskaitāms arī skapis no Nurmuižas pils, ko Rundāles pils muzejā restaurējušas Inese Indrikova un Aina Balode. Kā vienmēr augstu profesionālo līmeni demonstrē mūsu stājglezniecības restauratori, kuru pulku papildina vairāki Mākslas akadēmijas audzēkņi, viņu darbi apskatāmi restaurācijas procesā.

To, ka ar restaurāciju var nodarboties ne tikai Rīgā, spoži pierāda Ventspils Vēstures un mākslas muzeja restauratore Anita Burkovska, kuras darbi apskatāmi konservētā arheoloģiskā materiāla ekspozīcijā. Gandrīz visas senlietas, ko izrakumu laikā iegūst arheologi, pirms to eksponēšanas muzejā vai izstādē, iziet caur arheologu rokām. Tāpēc izstādē redzam gan koka, gan metāla, māla izstrādājumus, tekstīliju fragmentus, stikla krellītes utt.

Pārstāstīt visu izstādē redzamo neiespējami. Turklāt — kopā ar mūsu restauratoru darbiem eksponēti arī lietuviešu un igauņu kolēģu darbi. Atšķirībā no iepriekšējām izstādēm Tallinā un Viļņā, šī iekārtota, ņemot vērā restaurējamo priekšmetu materiālu, tāpēc blakus skatāmi visu triju valstu restauratoru darbi. Mūsu vēlēšanās bija dot restauratoriem un skatītājiem iespēju atrast atšķirīgo un līdzīgo triju valstu speciālistu darbā.

To aicinām darīt visiem, kam vien ir interese par mūsu kultūras mantojumu. Izstāde būs apskatāma līdz 8. decembrim.

Dace Čoldere

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!