• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Savus varoņus atceramies, savus vīrus godinām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.1996., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29257

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar Saeimā

Vēl šajā numurā

07.11.1996., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Savus varoņus

atceramies,

savus vīrus

godinām

Lāčplēša dienas svinības

Tēvzemē sākušās

Vakar, 6.novembrī, sākās Lāčplēša dienas, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku piektās gadadienas svinību pasākumi. 6.novembrī Aizsardzības ministrijas Lielajā zālē notika labāko NBS instruktoru un kareivju pieņemšana un apbalvošana pie NBS komandiera Zemessardzes pulkveža Jura Dalbiņa. Svinīgajā pasākumā piedalījās arī NBS štāba priekšnieks pulkvedis Juris Arness, NBS daļu un vienību labākie karavīri un instruktori, NBS štāba Kultūras nodaļas priekšnieka amata pienākumu izpildītāja Edīte Sondoviča, a/s “Staburadze” pārstāve Edīte Kalniņa, aktrise Vera Gribača-Valtere, Latviešu karavīru koris Tālivalža Bērziņa vadībā.

Svinīgā pasākuma sākumā zālē pulcējās NBS virsnieki, labākie instruktori un kareivji, kā arī Latvijas armijas veterāni. ZS pulkvedim J.Dalbiņam NBS štāba priekšnieks pulkvedis J.Arness ziņoja, ka armijas labākie instruktori un karavīri ir ieradušies. Ar viņiem NBS komandieris sasveicinājās: — Sveiki karavīri!

Pēc tam NBS štāba priekšnieks J.Arness deva komandu: — Karogam mierā! Godam sveikt!

NBS karavīri zālē ienesa Latvijas armijas karogu un nostājās zāles labajā pusē. Pēc karoga ienešanas īsu uzrunu teica NBS štāba virskapelāns Agris Iesalnieks, viņš sacīja, ka Latvija šajās dienās atceras savus varoņus, brīvības cīnītājus, kuri 1919.gada oktobrī un novembrī apliecināja drosmi un nosargāja Latvijas trauslo neatkarību. Virskapelāns atgādināja, ka “mums visiem ir jānovērtē tas, ka Dievs mums ir devis brīvību un mieru. Mēs — mazā latviešu tauta — dzīvojam no Dieva žēlastības. No tā, ka Dievs jums ir devis iespēju būt brīvās Latvijas karavīriem”.

Virskapelāns Dieva palīdzību labākajiem NBS instruktoriem un karavīriem novēlēja arī viņu turpmākajās gaitās.

Svinīgā pasākuma turpinājumā uzrunu teica NBS komandieris ZS pulkvedis Juris Dalbiņš:

— Virsnieku kungi, cienījamie veterāni, karavīri! Šodien mūsu svētku — 11.novembra, Lāčplēša dienas, 18.novembra, Latvijas Republikas proklamēšanas dienas un Nacionālo bruņoto spēku 5.gadadienas — gaidās mēs esam pulcējušies kopā, lai vēlreiz (kā katru gadu) atskatītos uz to, kas ir padarīts, un to, kas ir jādara tālāk. Kā jau kapelāns teica, neviena valsts nevar pastāvēt bez savas armijas, bruņotajiem spēkiem un aizsardzības. Es domāju, ka šī atziņa nebūt nav jauna. Tā ir mūžsena. Un tādēļ jūs, kas pildāt šos pienākumus, esat ļoti vajadzīgi savai tautai. Man ir prieks, ka šodien kopā sanākuši vīri ar sirmām galvām un lielu dzīves pieredzi, savā dzīvē daudz izbaudījuši no rūgtā biķera. Un arī tie puiši, kas pašlaik dien Nacionālajos bruņotajos spēkos. Arī viņu dienests nebūt nav viegls. Bet viņi sevi ir apliecinājuši kā apzinīgi, labi sagatavoti karavīri, kuri precīzi zina savus pienākumus un tos precīzi pilda.

Tā ir zināma drošības sajūta, tā ir pārliecība par to, ka mēs darām svētīgu darbu. Mūsu darba virziens ir pareizs un vienkāršs, jo tas ir mums galvenais uzdevums — pēc iespējas labāk nodrošināt mūsu valsts — Latvijas — drošību. Pēc iespējas labāk veikt savu pienākumu, lai mūsu brāļi, māsas, mātes, tēvi un visi pārējie, kas šai brīdī nav formas tērpos, varētu justies droši.

Parasti šādās svētku reizēs atceras to labāko. To, kas ir sasniegts. Un es gribu jums teikt, neskatoties uz visu, ko dzirdam ikdienā (un liekas, ka darba steigā vēl arvien ir ļoti maz padarīts un ka jādara vēl ir daudz), jāsaka tā: mūsu darbs pašlaik ir kā ūdens glāze, kura līdz pusei pilna ar tīru, skaidru ūdeni.

Es vēlētos teikt, ka šodien mums būtu jārunā tieši par šo pilno pusi, par šo tīro, skaidro ūdeni. Tas ir tas, kas līdz šai dienai ir paveikts. Un ne tikai mūsu cilvēki, arī ārzemju kolēģi, atzīst tieši šo pilno pusi, padarīto darbu. Proti, Latvija piecos gados pēc savas valstiskās neatkarības atgūšanas, kopš tā ir sākusi veidot savus jaunos bruņotos spēkus, tik tiešām ir paveikusi ļoti daudz. Par otru, tukšo, glāzes pusi es šodien negribu runāt. To mēs ļoti labi zinām. Tā mums arī ir jāpiepilda ar tīru ūdeni. Lai mēs varētu būt pilnībā lepni un droši par sevi, par savu valsti. Esam pulcējušies šeit, lai jūs — tie, kuri spēj savu pienākumu pildīt vislabāk un varbūt par paraugu citiem, — tiktu apbalvoti.

Labākie NBS instruktori un karavīri saņēma atzinības rakstus un apbalvojumus. NBS instruktoru un karavīru pateicības vārdi bija īsi un konkrēti: — Gods kalpot Latvijai!

Svinīgā pasākuma beigās notika koncerts, kurā dzeju un dziesmas par Tēvzemes sargiem un latviešu karavīru dzīvi izpildīja aktrise Vera Gribača-Valtere un Latviešu karavīru koris T.Bērziņa vadībā.

Viesturs Avots, “LV” nozares redaktors

Aizsardzības ministrijas Lielajā zālē tiek ienests Latvijas armijas karogs;

NBS komandieris ZS pulkvedis Juris Dalbiņš apbalvo ar atzinības rakstu zemassardes kaprāli Zigmundu Pertu;

Aizsardzības ministrijā - labākie bruņoto spēku instruktori un karavīri;

NBS štāba priekšnieks pulkvedis Juris Arness un NBS komandieris ZS pulkvedis Juris Dalbiņš.

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!