• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauns Itālijas Republikas pilnvarotais pārstāvis Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.1996., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29262

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņa virsniece Melānija Vanaga

Vēl šajā numurā

07.11.1996., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauns Itālijas Republikas pilnvarotais pārstāvis Latvijā

Alesandro Pjetromarki (Alessandro Pietromarchi)

Akreditācijā pie Valsts prezidenta

Vakar, 6.novembrī, Rīgas pilī Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim akreditācijas rakstu iesniedza Itālijas Republikas vēstnieks Alesandro Pjetromarki (Alessandro Pietromarchi).

Viņa ekselence Alesandro Pjetromarki dzimis 1945.gada 24.septembrī Areco apgabalā Itālijā un studējis politiskās zinātnes Romā, 1969.gadā iegūstot universitātes grādu. 1973.gadā Alesandro Pjetromarki iestājās Itālijas diplomātiskajā dienestā un sākumā strādāja Ārlietu ministrijas kadru daļā. 1974.gadā viņš tika iecelts par diplomātiskās misijas sekretāru, bet pēc gada norīkots par pirmo vicekonsulu Itālijas vēstniecībā Parīzē. 1978.gadā Alesandro Pjetromarki tika iecelts par diplomātiskās misijas pirmo sekretāru, bet pēc gada norīkots darbā Itālijas vēstniecībā Sofijā, Bulgārijā, par pirmo sekretāru. Nostrādājis gandrīz četrus gadus šajā amatā, viņš tika iecelts par vēstniecības padomnieku, bet 1983.gadā atgriezās Romā, lai strādātu par diplomātiskās misijas padomnieku. 1983.gada vidū Alesandro Pjetromarki atgriezās darbā tieši Ārlietu ministrijā un darbojās arī Diplomātijas institūtā. No 1984.gada Alesandro Pjetromarki strādāja Ārlietu ministrijas preses dienestā, bet 1985.gadā tika nosūtīts darbā Itālijas vēstniecībā Teherānā — sākumā viņš bija padomnieks, bet pēc gada tika paaugstināts par pirmo padomnieku. No 1988.gada Alesandro Pjetromarki atkal strādāja Romā Ārlietu ministrijā — viņš vadīja ekonomisko lietu nodaļas sekretariātu, bet no 1990.gada bija šīs nodaļas zinātnes, izpētes un programmu biroja vadītājs. Kopš 1992.gada septembra Alesandro Pjetromarki atkal srādāja Itālijas vēstniecībā Parīzē, šoreiz par pirmo padomnieku komercjautājumos.

Alesandro Pjetromarki ir saņēmis augstu savas valdības apbalvojumu — Itālijas Republikas ordeni Cavaliere Ufficiale.

Iesniedzot savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, jaunais Itālijas vēstnieks Alesandro Pjetromarki teica:

— Prezidenta kungs, man ir liels gods būt nozīmētam pārstāvēt Itāliju Latvijas Republikā.

Itālieši apbrīno jūsu valsts drosmi un lepnumu, viņi ar dziļu līdzi jušanu sekoja Latvijas ceļam uz valsts neatkarības un demokrātijas atjaunošanu.

Jūs ziniet, prezidenta kungs, ka Itālijas Republika savas starptautiskās politikas aktivitātes vienmēr ir balstījusi visaugstākajā vērtībā — mierā un tautu mierīgā līdzpastāvēšanā, kā arī tiesībās, kas ir cilvēka būtības neatņemama sastāvdaļa.

Šajā sakarā Itālija ļoti konkrētā veidā atbalsta starptautiskās organizācijas un pirmām kārtām ANO.

Mana valsts ir viena no Eiropas Kopienas, kas vēlāk kļuva par Eiropas Savienību, dibinātājām; mēs ticam Eiropas integrācijai un mēs atzīstam valstu, kas nav Eiropas Savienības locekles, vēlmi pievienoties Eiropas valstu saimei. Šajā sakarā Itālija var tikai saprast Latvijas likumīgos centienus iestāties Eiropas Savienībā. Pirmais svarīgais solis jau ir sperts — un tas ir asociatīvais līgums, ko Itālijas parlaments plāno ratificēt nākamā gada sākumā.

Šajā svinīgajā brīdī man nav iespējams minēt visas mūsu valstis abpusēji interesējošās tēmas, jautājumus, uz kuriem nākamos gadus mēs koncentrēsim savu darbu. Bet es gribētu jums apgalvot, prezidenta kungs, ka es uzsāku savu misiju Rīgā ar ciešu apņemšanos darīt visu iespējamo, lai sadarbībā ar Latvijas vadošajām institūcijām, un pirmām kārtām ar Ārlietu ministriju, padarītu Itālijas un Latvijas attiecības arvien izdevīgākas un intensīvākas visās mūsu sadarbības sfērās — politikā, ekonomikā, komercjomā, kultūrā un zinātnē.

Es gribētu tagad pateikties jums, prezidenta kungs, par atbalstu, ko jūs sniegsiet manai vēstniecībai, un ar prieku nododu jums sirsnīgākos sveicienus un vēlējumus no Itālijas Valsts prezidenta Oskara Luidži Skalfaro.

Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis savā atbildes uzrunā teica:

— Jūsu ekselence, atļaujiet jūs sveikt kā Itālijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

Mēs esam pārliecināti, ka Itālijas vēstnieka akreditācija Latvijā intensīvi un ražīgi turpinās veiksmīgi atsākto sadarbību starp mūsu tautām un valstīm, kas patiesi auglīgi bija iespējama, tikai nometot vardarbīgos padomju okupācijas valgus. Itālijas atbalsts totalitārisma apspiestajām tautām tiks vienmēr augstu novērtēts. Latvijas tauta ciena brīvību un demokrātiju. Latvijai svēta ir katra cilvēka individualitāte. Latvija savu spēku rod tautas garīgajā un kultūras mantojumā.

Latvijas ārpolitiskā virzība ir skaidri formulēta — valsts drošība un tautas labklājība. Latvija kā dabisku saskata pietiekami strauju iekļaušanos modernās Eiropas integrācijas struktūrās. Latvijas kursam uz aktīvu dalību Eiropas Savienībā un NATO pašreiz nav redzamas alternatīvas. Tas ir ceļš uz Latvijas un latviešu tautas izdzīvošanu, tā ir virzība uz stabilitāti reģionā un Eiropā. Latvija ir pārliecināta, ka arī turpmāk saglabāsies Itālijas atbalsts šiem Latvijas centieniem.

Mēs esam gandarīti par savstarpējās ekonomiskās sadarbības aktivizēšanos. Itālijas padoms un atbalsts ir lieti noderīgs. Nozīmīgs ir tehniskās palīdzības līgums. Straujāk jāturpina pilnveidot mūsu attiecību līgumtiesiskā bāze. Nevaram kavēties ar līgumiem par savstarpējo ieguldījumu veicināšanu un to aizsardzību un par izvairīšanos no dubultās aplikšanas ar nodokļiem. Latvija strauji un veiksmīgi pārstrukturē savu tautas saimniecību uz tirgus orientāciju. Tiek radīta vislabvēlīgākā augsne ārvalstu investīcijām un tālāk pilnveidota tranzīta infrastruktūra. Plašāka Itālijas uzņēmēju klātbūtne Latvijā tiks labvēlīgi uzņemta arī turpmāk.

Abu valstu divpusējiem kontaktiem ir iespējas un nepieciešamība aktivizēties. Sadarbību starp mūsu tautām veicinātu bezvīzu režīma ieviešana.

Vēlu veiksmi, darbu uzsākot! Mūsu valstu un tautu sadarbība turpinās iet pa draudzības ceļu!

Pēc akreditācijas ceremonijas notika Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa un Itālijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Alesandro Pjetromarki saruna. Bet pēc tam jaunais Itālijas vēstnieks Alesandro Pjetromarki laipni piekrita sniegt “Latvijas Vēstnesim” savu pirmo interviju Latvijā.

“Latvijas Vēstnesim”

— Jūsu ekselence, vispirms es jūs lūdzu pieņemt “Latvijas Vēstneša” apsveikumu ar stāšanos šajā augstajā amatā.

— Es jums patiešām pateicos!

— Kādi bija jūsu pirmie soļi, pildot Itālijas vēstnieka misiju Latvijā?

— Pirmkārt, es gribu dod savu ieguldījumu, lai vēl plašāk attīstītos mūsu valstu politiskās attiecības, kā arī ekonomiskās attiecības un attiecības zinātnes un kultūras jomā. Es zinu, ka starp mūsu valstīm jau pastāv kontakti šajās jomās. Taču vēl ir ļoti daudz iespēju, kā šos kontaktus padziļināt. Gribu konkrētāk pieskarties mūsu attiecībām kultūras laukā: ir ļoti daudz faktu šajā jomā, pat pārsteidzoši daudz. Piemēram, kontakti starp Rīgu un Palermo. Jūs jau droši vien zināt par tiem. Kā jau jūs arī zināt, slavenā itāļu rakstnieka Tomazi di Lampeduzas, romāna “Gepards” autora, sieva bija no Latvijas. Mēs vai nu decembrī, vai janvārī, precīzu datumu es šobrīd vēl nevaru nosaukt, jo esmu tikko kā ieradies Latvijā — esam iecerējuši vairākus Tomazi di Lampeduzas 100 gadu jubilejai veltītus pasākumus. Gribu atkārtot domu, ko pirms dažām minūtēm jau teicu jūsu Valsts prezidentam, — ir visi priekšnoteikumi, lai attiecības starp mūsu valstīm attīstītos vēl dziļāk un tālāk.

— Kā jūs vērtējat savu nule notikušo sarunu ar Latvijas Valsts prezidentu?

— Tā bija ļoti pozitīva saruna, un esmu ar to ļoti apmierināts. Jūsu Valsts prezidents mani uzņēma ar lielu sirsnību, tādējādi parādot godu gan man, gan manai valstij Itālijai.

— Jūsu ekselence, es jau šobrīd gribu jums lūgt plašāku interviju “Latvijas Vēstnesim” — pēc pāris mēnešiem, kad būsit jau iejuties mūsu valstī.

— Laipni lūdzu!

— Paldies par interviju un atļaujiet jums novēlēt labus panākumus jūsu tik atbildīgajā vēstnieka darbā!

— Pateicos par labajiem vārdiem!

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!